Női kézi Eb: a horvátok újabb győzelmükkel az elődöntő küszöbén

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2020.12.10. 19:46
null
Továbbra is hibátlanok a horvátok (Fotó: Kolektiff images)
Horvátország folytatta hibátlan menetelését a dániai női kézilabda Európa-bajnokságon: a középdöntő első fordulójában öt góllal győzte le Romániát, így a torna meglepetéscsapata közel került az elődöntőhöz. A mieink hatosában az Eb favoritjának számító Norvégia is százszázalékos maradt, mivel biztosan verte Hollandiát. Az 1. csoportban Montenegró megszorongatta Oroszországot, de ez nem járt pontszerzéssel, mint ahogy a spanyolok is egy találattal maradtak alul a franciákkal szemben. 

2. CSOPORT: TOVÁBB TART A HORVÁTOK SZÁRNYALÁSA

Koldingi középdöntős csoportunk első meccsének nagy kérdése volt, hogy az Eb eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltató horvátok tudják-e folytatni menetelésüket, vagy a románok ellen megszakad az eddigi hibátlan sorozatuk.

Nenad Sostaric együttese ezúttal idegesen, kihagyott ziccerekkel és eladott labdákkal indított. Camila Micijevic vitte a hátán a csapatát, de a románoknál Denisa Dedu többször is útját állta a horvát próbálkozásoknak, míg támadásban Cristina Neagu és a beállóban Crina Pinteát helyettesítő Lorena Ostase vitte a prímet. A horvátoknak újdonság erejével hathatott, hogy a meccs elején többgólos hátrányba kerülnek, Sostaric időkérése után 4–8-ról kellett zárkózniuk. A horvát cserék megtették a magukét, a siófoki Katarina Jezic és a továbbra is igen hatékonyan tüzelő Larissa Kalaus vezérletével egy hétgólos sorozatot produkálva fordítottak. A románok tizenkét perc alatt csak kétszer találtak be, Neagu is elszórt több labdát, így a szünetre 14–10-es horvát előnnyel mehettek a felek.

Egyértelműen látszódott, hogy a románoknak kevés volt a variációs lehetőségük, a horvátok pedig az előnyük birtokában megfontoltan játszhattak. Hat gól is volt a különbség, ekkor Neagu irányításával riadót fújtak a románok. Kettőig fel is jöttek, ám Sostaric időkérése megakasztotta a folyamatot, és a jól védekező horvátok meg tudták fogni a meccset. A Podravka BL-játékosait nélkülöző, de kiváló csapategységével sok szurkoló szimpátiáját elnyerőHorvátország újabb egyértelmű győzelmet aratott (25–20), és közel került az elődöntőhöz.

Jezic négy góllal zárt, míg a Fehérvár egyedi stílusban védő kapusa, Tea Pijevic kilenc hárítást tett be a közösbe.

Norvégia a továbbjutást a mieink legyőzésével elérő Hollandia ellen is demonstrálta, hogy bátran nevezhetjük az Eb favoritjának. A narancsmezesek csak a meccs első negyedében tudták tartani a lépést, utána a skandinávok játékban egyértelműen föléjük kerekedtek. A norvégok gyakran tudtak könnyű gólokat szerezni lerohanásból, a második félidőben már 11 is volt az előnyük.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott Nora Mörk 10 lövésből 8 gólig jutott, míg a kapuban Katrine Lunde 11 védést mutatott be. A győri különítményből Stine Oftedal öt, Kari Brattset négy, Veronica Kristiansen egy góllal zárt. A túloldalon az FTC jobbszélsője, Angela Malestein ötször volt eredményes.

Nora Mörk nagyszerű formában játszik az Eb-n (Fotó: AFP)
Nora Mörk nagyszerű formában játszik az Eb-n (Fotó: AFP)


1. CSOPORT: AZ OROSZOK ÉS A FRANCIÁK IS HIBÁTLANOK MARADTAK

A herningi 1. csoportban Montenegró nagyon megszorongatta az olimpiai bajnok oroszokat, azonban a franciák elleni meccséhez hasonlóan most sem tudott pontot szerezni. Ambros Martín kulcsjátékosait nélkülöző gárdája az első hat percben csak egyszer talált be, de utána háromgólos hátrányból ugyanekkora előnyt tudott csinálni. Kim Rasmussen csapata sem adta magát, és rendre kiegyenlített, a szünetben is 13­–13 volt az állás. A fej fej melletti küzdelem a hajráig is megmaradt, ekkor az oroszok 24­–20-ra megléptek, amiből egyet a lefújásig megőriztek, bár Montenegró támadhatott az egyenlítésért. A mezőny legeredményesebbje a DVSC montenegrói átlövője, Jelena Deszpotovics volt hét találattal.

Az esti meccs is egygólos különbséget hozott: a címvédő franciák szűken nyertek a világbajnoki ezüstérmes spanyolok ellen. Penáék egyszer sem vezettek, és többször is voltak hétgólos hátrányban, azonban, kihasználva egy ötperces francia gólcsendet a második félidőben, egyre zárkóztak fel. Ekkor azonban Alexandra Lacrabere találataival túllendültek a nehézségeken a franciák, és 26–25-re nyertek.

A Győri ETO francia légiósai közül Estelle Nze Minko két gólt szerzett, Amandine Leynaud nyolc lövést hárított.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
1. CSOPORT (HERNING)
Montenegró–Oroszország 23–24 (13–13)
Ld:
Deszpotovics 7, ill. Fomina, Szamohina, Vedjohina 4-4
Franciaország–Spanyolország 26–25 (16–10)
Ld:
Lacrabere 5, ill. C. Martín 9

AZ ÁLLÁS
1. Oroszország 3 3 85–71 +14 6
2. Franciaország 3 3 73–68 +5 6
3. Dánia 2 1 1 48–42 +6 2
4. Svédország 2 1 1 49–53 –4 1
5. Spanyolország 3 1 2 70–80 –10 1
6. Montenegró 3 3 65–76 –11 0


2. CSOPORT (KOLDING)
Horvátország–Románia 25–20 (14–10)
Ld:
Blazevic 7, ill. Neagu 6
Hollandia–Norvégia 25–32 (10–16)
Ld:
Malestein 5, ill. N. Mörk 8

AZ ÁLLÁS
1. Norvégia 3 3 102–68 +34 6
2. Horvátország 3 3 76–67 +9 6
3. Hollandia 3 1 2 78–83 –5 2
4. Németország 2 1 1 45–61 –16 2
5. MAGYARORSZÁG 2 2 46–52 –6 0
6. Románia 3 3 59–75 –16 0

A csoportok első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik