Női kézi BL: nem értik a dánok az EHF szabadkártya-rendszerét

Vágólapra másolva!
2019.07.03. 21:21
null
Áprilisban éppen a Győri Audi ETO KC-val játszott BL-negyeddöntőt az Odense (Fotó: Tumbász Hédi)
Felháborítónak találja az Európa Kézilabda-szövetség szabadkártya-rendszerét Kristian Kristensen, a Herning-Ikast női csapatának edzője, aki szerint a dán bronzérmes Odensének igenis helye lenne a Bajnokok Ligájában.

 

A magyar női kézilabda-válogatott szakmai stábjában is dolgozó szakember a dán Tv2-nek elmondta, akadnak furcsaságok az EHF gondolkodásában, és természetesen fájó, ha összeegyeztethetetlen, amit a szövetség mond és csinál.

Az európai szövetség végrehajtó bizottsága június közepén döntött arról, hogy az FTC-Rail Cargo Hungaria, a francia Brest Bretagne és a román CSM Bucuresti kap szabadkártyát, ugyanakkor hiába pályázott Nycke Groot új csapata, a dán Odense, a német Thüringer HC és a norvég Storhamar.

A dánok azt nehezményezték, hogy az előző idényben bajnoki bronzérmes, és BL-negyeddöntős Odense nem csupán a szabadkártyáról maradt le, hanem a selejtezőről is

Kristian Kristensen nem titkolta, értetlenül áll a történtek előtt. „Függetlenül attól, hogy pénzügyi megfontolás vagy jobb lobbitevékenység áll a háttérben, nem vagyok olyan helyzetben, hogy ítélkezzek. De azért az nagyon furcsa, hogy az Odensét megelőzi a francia bronzérmes Brest Bretagne” – mondta.

Szerinte az EHF választása ebben a rendszerben tisztességtelen. „Megérteném, ha azt mondanák, vannak üzleti megfontolások, és ehhez a legjobb játékosok kellenek, Hogy egy Isabelle Gulldénnek, egy Nora Mörknek vagy egy Cristina Neagunak final fourt kell játszaniuk. Ezt megérteném, de akkor legyen ez a kommunikáció. Őszintén és megbízhatóan.”

A Tv2.dk megkérdezte az európai szövetséget is, a kommunikációs vezető, JJ Rowland reagált is a felvetésre. „A Bajnokok Ligájában a csapatok kiválasztása elsősorban a teljesítményeken alapul. Az igaz, hogy figyelembe veszik a marketingtevékenységet, a tv-közvetítéseket, a csarnokokat, illetve a nézőszámokat, de akkor is a csapat teljesítménye számít kulcsfontosságúnak a döntés meghozatalakor” – nyilatkozta.

Az Odense mellőzésének okairól ugyanakkor a portál sem kapott választ.

NŐI KÉZILABDA BL, 2019–2020
CSOPORTKÖR
A-csoport
Metz (francia)
Vipers Kristiansand (norvég)
RK Podravka Vegeta (horvát)
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA

B-csoport
Rosztov-Don (orosz)
Esjberg (dán)
MKS Perla Lublin (lengyel)
CSM Bucuresti (román)

C-csoport
Valcea (román)
ZSRK Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
SG BBM Bietigheim (német)
Brest Bretagne Handball (francia)

D-csoport
GYŐRI AUDI ETO KC
RK Krim Mercator (szlovén)
IK Sävehof (svéd)
A selejtezőtorna győztese

Selejtező (szeptember 6–8.)
Elődöntők
Rocasa Gran Canaria (spanyol)–DHK Baník Most (cseh)
Kastamonu GSK (török)–ZSORK Jagodina (szerb)
Döntő (szeptember 8.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik