Női kézi BL: Ambros Martínt megnyugtatja a Győr metzi védekezése

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2017.04.15. 09:13
null
Ambros Martín szerint csak rajtuk múlik, továbbjutnak-e (Fotó: Török Attila)
A Győri Audi ETO KC vezetőedzője, Ambros Martín szerint bár csapatán nagy a nyomás, az edző és a játékosok korábbi eredményei bizonyítják, hogy jól bírják a kiélezett helyzeteket, amit a Metz legyőzésével és a BL négyes döntőjébe jutással is bizonyítanának.

 

– Aggódik?
– Egyáltalán nem – válaszolta a Nemzeti Sportnak Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC női kézilabdázóinak vezetőedzője, akinek csapata egygólos hátrányból várja a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szombati, győri visszavágóját, miután az első mérkőzésen múlt vasárnap 32–31-re kikapott a francia Metz otthonában.

– Pedig ahogyan időnként védekezett a csapata Metzben, akár aggaszthatná is.
Valójában ez nyugtat meg.

Feszült figyelemmel hallgatom.
Nézze, nehéz megmagyarázni, mi történt: többször visszanéztem, elemeztem a meccset, és néha nem ismertem rá a csapatomra. De látom az egész éves munkánkat, tudom, hogy ez kivételes alkalom volt, ennél sokkal jobbak leszünk szombaton – így is csak egy góllal kaptunk ki, amikor pedig igazán szükség volt rá, akkor nagyon össze tudtuk szedni magunkat odakint is. Szóval bízom a csapatban azzal együtt, hogy volt mit tanulnunk az első mérkőzésből.

(...)

– Elképzelhető, hogy a Metz csodát tesz?
– Minden elképzelhető, de az biztos, hogy csak rajtunk fog múlni, hogy továbbjutunk-e. A lányok kaptak néhány nap szünetet, hogy mindenki kitisztítsa a fejét, újra tudatosítsa magában, hogy melyek a céljaink, azokhoz milyen út vezet, és úgy látom, mostanra duzzadunk az erőtől, az önbizalomtól, hiszünk magunkban. És ez a lényeg, mert a szombati hatvan perc dönt mindenről, amiért augusztus óta az egész szezonban dolgoztunk.

– Jól bírja a nyomást a csapat és az edző?
Most mit mondjak erre? Rajtunk mindig nagy a nyomás, hiszen mi vagyunk a Győr, amelynek mindig, minden sorozatban és minden meccsen a győzelem a célja. És ha megnézi az interneten az eredménysort a játékosok neve mellett, vagy az én nevem mellett, akkor talán látszik, hogy oldottunk már meg nehéz helyzeteket. Megvan a játékerőnk, a tapasztalatunk, a képességeink, hogy ezt is megoldjuk, hiszen még mindig ugyanaz a csapat vagyunk. Sőt, valamennyire még jó is, hogy szenvedtünk Metzben.

– Amennyiben?
Tavaly simán, összesítésben harminc góllal legyőzve a Ferencvárost jutottunk a négyes döntőbe, mégsem nyertük meg végül a BL-t. Most talán időben szembesültünk saját sebezhetőségünkkel – át kell élnünk ezt a nehéz időszakot, hogy épülni tudjunk belőle. És bár egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk szombaton, meg is akarjuk mutatni, hogy épültünk.

FERENCVÁROS–CSM BUCURESTI

A múlt pénteki, bukaresti 30–25-ös vereség egyik kulcsa az volt, hogy az első félidőben nem működött igazán az FTC védekezése. Nos, péntek estére láthatóan sokat javult a műfajban a Fradi, bár a komoly megfázással küszködő, és ennek következtében a szokásosnál kevésbé fesztelen Elek Gábor vezetőedző még mindig szigorúan javítgatja a mozdulatokat.

De az ő morózussága nélkül is lehet érezni, hogy a szombati meccs mindenkinek fontos – hogy mindenki átérzi, élete nagy lehetősége előtt áll, hiszen a négyes döntőbe juthat a csapat a BL-ben, még ha ez emberfeletti erőfeszítést is igényel mínusz ötről a címvédő ellen.

Hogy miből érezhető mindez? Például abból, ahogy Szikora Melinda majd' felrobban, amiért a pálya túlsó felén valaki nem erre cselezett, hanem arra. Vagy abból, amilyen fintor Nerea Pena arcára kiül, amikor kiesik a kezéből a labda, esetleg a csibészes mosolyból a számára is váratlan és szabad szemmel alig látható kapufás bombagólja után („Jó, ez nekem is meglepi volt" – szól ki nevetve a padra.) Vagy abból, ahogy Schatzl Nadine feltápászkodik, miután Monori Orsolya lendületből elgázolta, és bár még csillagokat lát a fájdalomtól, eltorzult arccal sprintelve is utoléri az akciót.

Szóval tökéletesen odateszi magát mindenki – persze a tét ezt meg is követeli. Na meg a többieket csapatkapitány lévén végig biztató Szucsánszki Zita is, akinek azonban továbbra is fáj a jobb válla, nem tudni, bevethető lesz-e szombaton: edzeni múlt héten is tudott úgy-ahogy, aztán a meccs előtti bemelegítés során derült ki, hogy képtelen játszani. Hogy most mi a helyzet? „Ha pályán lesz, játszani fog" – fogalmaz tömören és talányosan Elek Gábor, aki nyilván nem akar tippeket adni a románoknak, azt meg mégse mondhatja, hogy áthidaló megoldásként egy hét alatt megtanította bal kézzel játszani az irányítót és jobbátlövőt nevelt belőle, pedig az nem volna kis bravúr. Legalábbis nem volna sokkal nagyobb, mint ötgólos hátrányból fordítani – és az sem lehetetlen. A ferencvárosiak legalábbis hisznek benne.

Bajnokok Ligája, nők, negyeddöntő, visszavágók
16.45: FTC-Rail Cargo Hungaria–CSM Bucuresti (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
19.00: Győri Audi ETO KC–Metz (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

NEGYEDDÖNTŐ
CSM Bucuresti (román)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA
30–25
Április 15., 16.45: FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–CSM Bucuresti (román)xx–xx

Metz (francia)–GYŐRI AUDI ETO KC32–31
Április 15., 19.00: GYŐRI AUDI ETO KC–Metz (francia)
xx–xx
Midtjylland (dán)–Vardar Szkopje (macedón)
26–28
Április 15., 17.30: Vardar Szkopje (macedón)–Midtjylland (dán)
xx–xx
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Larvik (norvég)
31–17
Április 15., 17.00: Larvik (norvég)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
xx–xx

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik