Női kézi BL: A szombati meccs az első döntő… – Martín

Vágólapra másolva!
2016.05.07. 12:14
null
Görbicz Anita első BL-sikerére tör anyukaként (Fotó: Földi Imre)
A két évvel ezelőtti győztes a címvédő ellen, a „házigazda” az egyik legkeményebb rivális ellen, az elmúlt négy esztendő uralkodópárosa egymás ellen: a Győri Audi ETO KC a Buducsnoszt Podgoricával mérkőzik a női kézilabda Bajnokok Ligája final four nyitó találkozóján a döntőbe jutásért. Így várják a meccset a főszereplők!

A meccs előtti napon Görbicz Anita volt az egyik legmosolygósabb a két csapat tagjai közül – persze elsősorban azért, mert kisfiáról, Boldizsárról esett szó.

„Csak a tévé előtt fog szurkolni, nem neki való még ez a hangzavar, nem akarom, hogy megijedjen – lágyult el a világklasszis irányító arca. – Ebben a tekintetben is más lesz ez a final four, mint a korábbiak, hiszen most már édesanyaként lépek pályára, és így mindent másként lát az ember – nagyon jó érzés. Az első Magyar Kupa-győzelmet már megszereztem anyukaként, ráadásul épp anyák napján, és most szeretném, ha az első BL-siker is összejönne. Azon leszünk.”

„Szerintem öt poszton náluk van az egyik a világ öt legjobb játékosa közül – de nálunk mind a hét pozícióban a legszűkebb elitbe tartozó játékosok szerepelnek – ment bele a szakmázásba Ambros Martín, az ETO edzője. – Ettől még aligha kell hangsúlyoznom, hogy a montenegróiak mennyire erősek, hiszen az elmúlt öt évben négyszer a döntőbe jutottak, és csak egyszer maradtak le, amikor 2013-ban a Larvik megelőzte őket a középdöntőben – az a csapat, amelyet aztán mi győztünk le a fináléban. Ám nem szabad csak a Podgoricára koncentrálnunk: a final four mind a négy csapata szinte egyforma erős, és ugyanannyi esélyük van a végső győzelemre. Persze számunkra a szombati meccs a valódi döntő – az első. És aztán vasárnap jöhet a második döntőnk.”

„Az ellenfél is pont akkora küzdő, mint mi. A hideg fej fog dönteni, hogy mi tudjuk-e jobban átvészelni a nehéz periódusokat, és kihasználni az ellenfél hullámvölgyeit, vagy fordítva. És ennyiből talán szerencsésebb, hogy mi több éles meccset vívtunk; már a szezon legelején, a norvég Glassverket elleni BL-selejtezőben is megküzdöttünk a sikerért, és még legutóbb, a Magyar Kupa négyes döntőjében is megvoltak a magunk nehézségei. Persze eközben meg a Podgorica évek óta egész jól elboldogul ilyen kalandok nélkül is.”

A Buducsnoszt Budakalészon edzett pénteken (Fotó: EHF/Uros Hocevar)
A Buducsnoszt Budakalészon edzett pénteken (Fotó: EHF/Uros Hocevar)

„Mindkét csapat a legmagasabb szintet képviseli a női kézilabdában. Az ETO nagyon jó formában játszott az elmúlt hetekben, ezért az esélyek inkább feléje hajlanak, ám ez nem jelenti azt, hogy feltett kezekkel lépünk pályára – mondta Dragan Adzsics, a címvédő podgoricaiak trénere. – Biztosan nagy meccs lesz, sok meghatározó játékos van mindkét csapatban, ezért biztosan nem egy fogja eldöntetni a párharcot, de nálunk fontos lehet Cristina Neagu gólerőssége. Az viszont mindkét csapatra igaz, hogy a nyomást mindegyik oldalról kezelni kell.”

„A Bajnokok Ligája-negyeddöntő óta nem játszottunk olyan hőfokú meccset, ami segítségünkre lett volna, így gyakorlatilag az elmúlt hónapban csak az edzésekre hagyatkozhattunk. Emiatt nehéz dolgunk van, nehezebb, mint a győrieknek, de ez az elmúlt években is így volt, egy éve pedig ugyanilyen előzmények után nyertük meg a BL-t. Az biztos, hogy minden eddiginél nehezebb dolgunk lesz, ugyanis ez az eddigi legerősebb final four, szerintem még sosem jutott el négy ilyen erős csapat Budapestre. Az jó érzéssel tölt el, hogy a játékosok egyénileg jó formában várják a két meccset” – jelentette ki Adzsics, aki szerint a Magyarországra látogató mintegy 400 podgoricai szurkoló képes rá, hogy a szükséges támogatással ösztönözze a csapatot.

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd
EGYMÁS ELLEN AZ IDEI BL-SZEZONBAN
Győr–Podgorica 22–20 (13–11), 22–25 (12–12)
Győr–Vardar Szkopje 27–22 (13–10), 28–27 (14–17)
Győr–CSM Bucuresti 28–22 (12–10), 24–22 (14–8)
Vardar Szkopje–CSM Bucuresti 22–21 (11–11), 30–25 (17–11)
Vardar Szkopje–Podgorica 19–31 (8–16), 26–24 (11–11)
Podgorica–CSM Bucuresti 28–22 (15–11), 23–23 (12–13)

„Ez nagyszerű lenne, erről álmodom – reagált Katarina Bulatovics a felvetésre, miszerint egy újabb BL-győzelemmel ő lehet a harmadik női játékos, aki legalább öt BL-címmel büszkélkedik. – Mondhatjuk, hogy ez előre hozott döntő, de nem szeretnék tiszteletlen lenni a másik két csapattal szemben. Nehéz dolgunk lesz, mert a közönség nagy része a Győrt fogja támogatni, de hiszek a csapatunkban. Nem foglalkozom a játékvezetőkkel, mennyire engedik majd a kemény játékot, a Győr is hozzánk hasonlóan határozottan védekezik. Utóbbi lesz a kulcs, amelyik csapat jobban fog védekezni, az jut be a döntőbe.”

„Nagyon motivál, hogy újra itt lehetek a final fourban. Két évvel ezelőtt is eljutottuk idáig az FCM-mel, de az elődöntőben kikaptunk a Győrtől – emlékezett vissza Nycke Groot, az azóta zöld-fehérbe öltözött és remek szezont futó holland irányító. – Emlékszem, milyen irigykedve néztem a magyar csapat játékosait, ahogy felemelik a kupát. Elhatároztam magamban, hogy még keményebben kell dolgoznom azért, hogy én is átélhessem ugyanazt az érzést. Persze akkor még nem tudhattam, hogy az ETO-val fogok majd újra eljutni a négyes döntőbe. Mindent megteszek azért, hogy mi állhassunk fel a dobogó tetejére! Több rokonom és barátom is érkezik Hollandiából, hogy a lelátóról biztassanak, már nagyon várom a kezdést, ilyenkor mintha sokkal lassabban telne az idő.”

„Tavaly nagyon szomorúak voltunk, hogy lemaradtunk a final fourról, így most duplán éhesek vagyunk a sikerre – fogadkozott Eduarda Amorim. – Azt is látni kell, hogy a két évvel ezelőttihez képest most sokkal keményebb hétvégére van kilátás. Mindenkinek az utolsó pillanatig harcolnia kell. A Győr és a Podgorica nagyon hasonló játékerőt képvisel, ezt láthattuk már a középdöntő alkalmával is, így apróságok fognak dönteni. Ambros a lehető legalaposabban felkészített minket, szóval készen állunk az ütközetre.”

AZ EHF ELŐZETESE

NŐI KÉZILABDA BL, FINAL FOUR (Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, május 7–8.)
ELŐDÖNTŐ (szombat)
15.15:
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Győri Audi ETO (magyar)
Vezeti: Radojko Brkic, Andrei Jusufhodzic (osztrákok) (Tv: Sport1)
17.45: CSM Bucuresti (román)–Vardar Szkopje (macedón)
Vezeti: Joanna Brehmer, Agnieszka Skowronek (lengyelek) (Tv: Sport1)

HELYOSZTÓK (vasárnap)
15.15:
a harmadik helyért
Vezeti: Karina Christiansen, Line Hesseldal Hansen (dánok)
17.45: döntő
Vezeti: Kjersti Arntsen, Guro Röen (norvégok)

A négyes döntőre ajegyed.huoldalon válthatja meg előre a jegyeit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik