Női kézi: „Bízom benne, hogy Tomori készen áll a vezérszerepre”

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.02.14. 07:26
null
Kim Rasmussen szerint Tomori Zsuzsanna mindent megtett, hogy újra a pályán lehessen (Fotó: Török Attila)
Az egynapos válogatott összetartás után Kim Rasmussen szövetségi kapitány elmondta, vezérszerepet szán Tomori Zsuzsannának.

 

EZ AZ IDŐ IS ELJÖTT…

– Kezdjük az ön esetében szokásos kérdéssel. A térde?
– Köszönöm, jól van, gyorsan le is kopogom – kocogtatta meg az állát Tomori Zsuzsanna. – Több mint két évvel ezelőtt sérült meg először, és talán most sikerül először úgy visszatérnem, hogy nincs vele semmi gond. Várjon, lekopogom ezt is… Szóval örülök, hogy most ott lehettem a válogatottban, és rendben ment minden.

– Ott lehetett, méghozzá harmincévesen a keret legidősebb játékosaként.
– Látja, ez az idő is eljött…. Haragudtam is Bódi Bernadettre, hogy belázasodott, így tényleg én lettem a legidősebb.

– Nem furcsa?
– Ne is mondja! Ahogy autóztam Telki, az összetartás helyszíne felé, eszembe jutott, ahogy szoktam ilyenkor, felhívom Görbicz Anitát, hogy merre jár, és kellett néhány másodperc, mire rájöttem, hogy leginkább otthon van… Ez már másik csapat lesz nélküle.

– Amelyben most önnek kell vezéregyéniségnek lennie.
– Igyekszem, illetve igyekszünk Kovacsics Anikóval, beszéltük is, hogy most ránk hárul ez a szerep. Na meg egy kicsit mindenkire, mert most nem az lesz jellemző erre a válogatottra, hogy van egy-két kiemelkedő klasszis, aki megnyeri a meccseket, hanem csapatként kell küzdenünk, és mindenkinek hozzá kell tennie a sikerhez a magáét.

– Erre fogja kiabálva biztatni a fiatalokat?
– Nem lettem hangosabb, az nem én vagyok, akitől zeng a csarnok, ha rászól a többiekre. Teszem a dolgomat a legjobb tudásom szerint, ezzel próbálok a csapat élére állni. Muszáj mindenkinek látnia, hogy most már minden edzést, minden gyakorlatot komolyan kell vennünk, mert nagyon sok a dolgunk a franciaországi Európa-bajnokságig. Márpedig ha akarunk valamit a tokiói olimpiától, már decemberben nagyon oda kell tennünk magunkat, már most mindent bele kell adnunk.

– A tíz évvel ezelőtti vad és különc Tomori Zsuzsanna érdeklődéssel figyelné ezeket az érett mondatokat. Ön mit mondana neki?
– Amit önnek az előbb. Hogy ez az idő is eljött…

A hétfői két edzéssel letudta a teljes februári programot a magyar női kézilabda-válogatott, de már az is bravúr, hogy a Bajnokok Ligája és a bajnokság dandárjában ezt az egy napot sikerült kihasítani a naptárból. És ha már így alakult, Kim Rasmussen szövetségi kapitány maximálisan ki is használta a Telkiben töltött időt.

„A decemberi világbajnokság fő tanulsága az volt, hogy a védekezésünkön és a visszarendeződésünkön is javítanunk kell, és ezt a két összetartást arra szántam, hogy ezen a téren repülőrajtot tudjunk venni a márciusi, Hollandia elleni Európa-bajnoki selejtezők előtt – mondta a kapitány. – Kicsit át kellett alakítanunk a védekezést, a visszafutás kulcskérdés, ha azt akarjuk, hogy nehezebb legyen ellenünk gólt szerezni.”

Hogy volt mit gyakorolni, az nem kérdés, de volt is kikkel: a húsztagú keretben akadtak fiatalok és idősebbek, régiek és új arcok egyaránt.

„Mindig érdemes új játékosokat kipróbálni, már csak azért is, hogy ha sérülés vagy bármilyen más ok miatt valaki kiesik, aki a helyére a keretbe kerül, az könnyebben be tudjon illeszkedni – jegyezte meg Kim Rasmussen. – Meg hát jelenleg Tomori Zsuzsanna szinte új embernek számít.… De például az MTK-s Karnik Szabina is szépen dolgozik: a bajnokságban egyenletes teljesítményt nyújt, balkezes is, ami mindig plusz fegyver támadásban, ráadásul védekezésben is masszív, ritkán hibázik, és úgy látom, szeret is védekezni. Mivel nincs szem előtt, meg is lephetjük vele az ellenfeleket.”

Ami az említett Tomorit illeti, 2015. decemberi térdszalagszakadása és az azt követő kálváriája óta nem nagyon emlékszünk olyan válogatott összetartásra, amelyet minden könnyítés vagy óvatosság nélkül végigdolgozhatott volna, de most úgy tűnik, kezd visszatérni régi formájához.

„Nagyon örülök, hogy Zsuzsi egészséges, hiszen az elmúlt jó két év rettenetesen nehéz lehetett neki, de rengeteget küzdött azért, hogy visszajusson a régi szintre. Kedvelem azokat a játékosokat, akik tudnak küzdeni – mondta átlövőjéről Rasmussen. – Abban mindenki biztos lehet, ő tényleg megharcolt azért, hogy újra a pályán lehessen, mert Győrben Ambros Martín nem ad senkinek ajándékba semmit, amit nem érdemelt ki. Bízom benne, hogy Zsuzsi a válogatottban készen áll a vezérszerepre. Persze ő nem olyan hangos típus, mint Görbicz Anita volt, de ha kiabálni kell, azt legfeljebb majd intézem én. De Kovacsics Anikóval ők képesek rá, hogy a hátukra vegyék a csapatot.”

Hogy valóban így van-e, azt élesben legközelebb március 22-én, a hollandok elleni győri Európa-bajnoki selejtezőn láthatjuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik