Női kézi: Ambros Martínt az örökös kalandvágya sodorta Rosztovba

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.04. 16:05
null
Ambros Martín hamarosan munkába áll Rosztovban (Fotó: Győri ETO)
Jövő héten áll munkába az orosz Rosztov-Don női kézilabdacsapatánál a Győri ETO-t hat szezon után elhagyó Ambros Martín. A spanyol szakember egy orosz interjúban beszélt a Rosztovba igazolásáról és a terveiről.

Martín jelenleg még a szabadságát tölti Spanyolországban, és onnan követi a foci-világbajnokság mérkőzéseit. Az egyik kézilabdával foglalkozó orosz oldalnak adott telefonos interjú elején szóba került a spanyol–orosz nyolcaddöntő is.

Nem a legjobb előjel a munkám megkezdésére – utalt Martín félig viccesen az oroszok továbbjutásával végződő mérkőzésre. – Az orosz focisták rendkívül motiváltak voltak, hazai közönség előtt szenvedélyesen akarták a győzelmet. A mi csapatunk szerintem nem adott bele mindent, és nem is volt a legjobb formában. Hogy ennek mi volt az oka, a taktika, a mentális vagy a fizikai állapot, azt nem tudom. A rajt előtti edzőváltás biztos hatással volt a teljesítményünkre. A tizenegyespárbaj már mindig lutri, ezúttal a hazai együttes volt a szerencsésebb.”

A Rosztov csak a hónap közepén kezdi meg a felkészülést, de a spanyol edző már a jövő héten Oroszországba utazik, hogy ismerkedjen a körülményekkel. A váltás indokai között két fő okot jelölt meg.

„Egyrészt a Rosztov régóta szeretett volna megszerezni, már Jan Leslie távozása után megkerestek. De akkor még lehetetlen lett volna a közös munka, aztán amikor Frédéric Bougeant utódja után kutattak, ismét felvették velem a kapcsolatot. Fontos volt, hogy azt éreztem, komolyan akarnak. Másrészről tizenhét éves voltam, amikor elhagytam Lanzarotét, és ezzel együtt a szüleimet meg a barátaimat. Felfedeztem magamban a kalandvágyat, ami azóta is bennem él. A Győrrel hat év alatt mindent megnyertem, így új kihívásra vágytam. Amikor eldöntöttem magamban, hogy elhagyom az ETO-t, tudtam, hogy a Rosztov lesz a következő állomáshelyem.”

Martín hozzátette, a Győr azt szerette volna, ha vár a döntéssel a final fourig, de ő hamarabb határozott. „Edzőként a napi munkában hiszek, számomra az a legfontosabb. A magyar csapatnál egy idő után már csak a trófeákról beszéltek. Ha egy szakember esetében csak az eredmények számítanak, az nem jó.”

A Rosztovnál is persze győzelemre fog törekedni, de nem ez lesz az elsődleges, hanem a fejlődési folyamat és hogy mindenki egy irányba húzzon. Bougeant-tól értékes információkhoz jutott a csapatról, amelyben Anna Szeny és Katarina Bulatovics révén korábbi játékosai is vannak. Mivel Ana Paula Rodrigues súlyos sérülést szenvedett a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében, Jekatyerina Iljina pedig szünetelteti a karrierjét, sürgősen igazolnia kell a klubnak egy irányítót, de ilyenkor már nem egyszerű. Nevet nem mondott, azonban leszögezte, csak olyan játékost szabad szerződtetni, aki valóban erősítést jelent, és aki tényleg segíthet a célok elérésében. Martín tisztában van a rosztovi játékosok erényeivel, az a fontos, hogy minél jobban megtalálják a közös hangot.

Mivel nincs megfelelő iskola a gyerekei számára, így a családja otthon marad Spanyolországban, és egyedül kezdi meg az új életét Rosztovban. Májusban először szerepelt az orosz csapat a BL négyes döntőjében, az új szezonban a francia Brest, a dán FC Köbenhavn és a svéd Sävehof lesznek az ellenfelek a csoportkörben.

„Nem lesz egyszerű. A franciák nagyon jól erősítettek, sok tapasztalt játékosuk van. A koppenhágai csapat meglepetésre megnyerte a dán bajnokságot, a Sävehof pedig a skandinávokra jellemző gyors kézilabdát játssza. Szeretnénk minél tovább jutni a BL-ben.”

A Rosztovban az ETO-hoz hasonlóan újra kiemelkedő tudású játékosokkal dolgozhat együtt. „A Győrben folyamatosan éreztem magamon a nyomást, de szerettem a napi munkát a csapattal, örömmel és szenvedéllyel dolgoztunk. A hat év során én is sokat fejlődtem, ez a célom Oroszországban is.”

Martín az interjú végén egyértelművé tette, folytatja a munkát a román válogatottal is, ahol 2020-ig szól a szerződése, az orosz csapatnál pedig ezt tiszteletben tartják. „Nagyon szeretnék kijutni az olimpiára, amire játékosként nem volt lehetőségem. Romániában egy négyéves tervet dolgoztunk ki, amelynek az ötkarikás játékok csak egy pontja. Imádom a kihívásokat, a román lehetőség is ilyen volt, ezért vágtam bele.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik