Női kézi: a román szövetség maga tett feljelentést a rasszista botrányban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.12. 13:08
A Román Kézilabda-szövetség fegyelmi bizottsága saját maga tett feljelentést a Nemzeti Liga 19. fordulójában lejátszott HC Zilah–HCM Baia Mare meccsen történt rasszista botrány kapcsán, így elkezdődött az események felkutatása.

A ProSport megpróbált szóba állni a meccs felügyelőjével, Bogdan Antonnal, akit a leginkább hibásnak tartanak, amiért nem állította meg a meccset, hogy a megfelelő intézkedéseket megtegye, amikor Allison Pineau rasszista bekiabálások célpontja volt egy zilahi szurkolócsoport által. A megfigyelő nem kívánt „védekezni”: „Nincs jogomban bármiféle kommentárt fűzni! Csak az elnök úr (Doru Manea, a fegyelmi bizottság elnöke) tud részleteket elárulni.”ProSport megpróbált szóba állni a meccs felügyelőjével, Bogdan Antonnal, akit a leginkább hibásnak tartanak, amiért nem állította meg a meccset, hogy a megfelelő intézkedéseket megtegye, amikor Allison Pineau rasszista bekiabálások célpontja volt egy zilahi szurkolócsoport által. A megfigyelő nem kívánt „védekezni”: „Nincs jogomban bármiféle kommentárt fűzni! Csak az elnök úr (Doru Manea, a fegyelmi bizottság elnöke) tud részleteket elárulni.”

A ProSport felvette a kapcsolatot Robert Harabagiuval is, aki egyike volt a HC Zilah–HCM Baia Mare meccs játékvezetőinek. „Mi úgy vagyunk felkészítve, hogy ne halljuk, mit kiabálnak a lelátóról. A meccsek ideje alatt olyan mintha egy üveggömbben lennénk, csak arra kell koncentrálnunk, ami a pályán zajlik” – mondta a Moreniből származó bíró, aki azt nyilatkozta, nem hallotta az Allison Pineau irányába tett kiabálásokat. Robert Habagiu azt állította, csak a meccs másnapján hallott a rasszista botrányról, „amikor a beszámolót írta”. „A találkozó elejétől a végégig, a szünetben és a meccset követően senki nem jelezte felénk ezeket a jelenségeket. Ha szóltak volna, automatikusan leállítottuk volna az összecsapást, és ezt megírtuk volna a meccsjelentésben is” – folytatta a bíró.

A HC Zilah–HCM Baia Mare meccsen történt botrány után, a vendégcsapat egy feljelentést küldött, amit a Diszkriminációellenes Tanács is megkapott. Az ügy eljutott a Román Kézilabda-szövetség asztalára is, aki a kivizsgálást követően megteszi a szükséges lépéseket. „Felhívom az összes kézilabdához köthető személy, illetve a kézilabdát szeretők figyelmét, hogy legyenek toleránsak, felelősek, tartsák be a fair play szabályait. A Román Kézilabda-szövetség és én is elhatárolódunk mindenféle rasszista, xenofób vagy egyéb, az emberi méltóságot sértő magatartástól” – mondta Alexandru Dedu, a román szövetség elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik