Női kézi: a Hypo nem versenyezhetett a keleti ajánlatokkal

Vágólapra másolva!
2014.02.18. 11:38
Mint arról korábban beszámoltunk, az idény végén megszűnik az együttműködés a brazil szövetség és a Hypo női kézilabdacsapata között, a dél-amerikai világbajnok játékosok távoznak, mint ahogy Morten Soubak vezetőedző is. A klubnál már hosszú ideje edzőként dolgozó Kovács Ferenc szerint nem tudtak versenyezni a Kelet-Európából érkezett ajánlatokkal.  

„A Kelet-Európából érkezett ajánlatokkal nem tudtunk versenyezni, ez egész Nyugat-Európában probléma – mondta Kovács Ferenc, aki 26 éve másod- és utánpótlásedző (és néha vezetőedző is) a Hypónál. – A klubvezetőség úgy döntött, hogy megpróbáljuk azt az utat járni, amit a Podgorica néhány éve, vagyis a meglévő ígéretes fiataljainkra alapozunk és egy-két légióssal kiegészülve az ő fejlődésüket helyezzük előtérbe, a szponzorok is 'osztrákosítást' várnak el. Valóban vannak tehetségeink, tizenhét-tizennyolc éves korig nincs is lemaradásunk, csak utána kezdődnek a gondok: míg Magyarországon van legalább tíz klub, amely megélhetést tud kínálni a fiataloknak a gimnázium elvégzése után, Ausztriában el kell kötelezniük magukat a munka vagy a tanulás mellett, mert a Hypón kívül jobbára csak félamatőr csapatok működnek. Kérdés, hogy meg tudjuk-e tartani a gyerekeket a kézilabdázásnak, vagy össze kell egyeztetnünk az edzéseket a munkával, az iskolával, ami persze szintén nem megoldhatatlan feladat, sok függ attól is, a lányok, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak a légiósok miatt, mennyire gondolják komolyan, hogy kézilabdázók szeretnének lenni.”Kovács Ferenc, aki 26 éve másod- és utánpótlásedző (és néha vezetőedző is) a Hypónál. – A klubvezetőség úgy döntött, hogy megpróbáljuk azt az utat járni, amit a Podgorica néhány éve, vagyis a meglévő ígéretes fiataljainkra alapozunk és egy-két légióssal kiegészülve az ő fejlődésüket helyezzük előtérbe, a szponzorok is 'osztrákosítást' várnak el. Valóban vannak tehetségeink, tizenhét-tizennyolc éves korig nincs is lemaradásunk, csak utána kezdődnek a gondok: míg Magyarországon van legalább tíz klub, amely megélhetést tud kínálni a fiataloknak a gimnázium elvégzése után, Ausztriában el kell kötelezniük magukat a munka vagy a tanulás mellett, mert a Hypón kívül jobbára csak félamatőr csapatok működnek. Kérdés, hogy meg tudjuk-e tartani a gyerekeket a kézilabdázásnak, vagy össze kell egyeztetnünk az edzéseket a munkával, az iskolával, ami persze szintén nem megoldhatatlan feladat, sok függ attól is, a lányok, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak a légiósok miatt, mennyire gondolják komolyan, hogy kézilabdázók szeretnének lenni.”

Egyelőre új vezetőedző sincs (de hetek kérdése, és lehet), addig Kovács Ferenc sorsa is kérdéses.

„Beszélgettünk már a folytatásról, de még nincs döntés – árulta el a szakember. – Tizenhat edző mellett dolgoztam már itt, a szívem is ide köt, szóval szívesen alkalmazkodom, de az sem zárható ki, hogy vezetőedzőként számítanak rám. Remélem, így vagy úgy, de megmaradunk és továbbra is jó csapat lesz a Hypo.”

A klub első csapatában egyébként az egykori ifjúsági válogatott kapus, Hajgató Anna magyar játékos, de ő úgymond tiszteletbeli osztráknak számít, vagyis valószínűleg számítanak rá a továbbiakban is.

Mint ismert, Alexandra do Nascimento és a kapus Bárbara Arenhart a nagy terveket szövögető romániai HCM Baia Marénél folytatja a nyártól, de a CSM Bucuresti is elhozhat több brazilt, Ana Paula Rodrigues és a Dinamo Volgogradtól távozó kapus, Mayssa Pessoa is a fővárosi csapatban köthet ki. Fernanda Franca da Silva és Deonise Cavaleiro iránt is érdeklődnek Romániából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik