Női kézi: a magyar topklubok még vizsgálják a lehetőségeket

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2020.04.08. 15:55
null
Az FTC és a Győr vezetői is dolgoznak rajta, hogy minimalizálják a gazdasági veszteségeket (Fotó: Török Attila)
Győrben rugalmas költségvetésre álltak át, Siófokon még nem nyúltak a játékosok béréhez – körkép a hazai női top kézilabdaklubok gazdasági lépéseiről.

Miközben a két magyar férfi kézilabdatopklub, a Veszprém és a Szeged már megállapodott a játékosokkal, hogy mennyivel csökkentik a béreket a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére, a hazai női egyesületek még tárgyalnak a lehetőségekről. Emiatt a címvédő Győr, valamint a Ferencváros és a Siófok nem tudott konkrétumokkal szolgálni lapunk megkeresésére. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a járvány miként érinti őket gazdaságilag, egyeztetnek-e már bércsökkentésről, és ha igen, hogyan reagálnak a játékosok, továbbá mennyiben befolyásolja a következő idény költségvetését, netán játékoskeretét a krízis.

„Természetesen a koronavírus okozta helyzet nemcsak sportszakmailag, hanem gazdaságilag is érinti klubunkat – válaszolta érdeklődésünkre Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke. – Az elnökséggel és a menedzsment tagjaival, az edzőkkel és a játékosokkal is folyamatosan egyeztetünk a kívánt lépésekről. Ezt az idényt, de főleg a következőt gazdaságilag is fokozottan érintheti ez a helyzet, így rugalmas költségvetésre kellett átállnunk, amelyben az elmaradt bevételekhez kell igazítanunk a kiadási oldalt. A legfontosabb cél, hogy a klub hosszú távon stabil és kiegyensúlyozott maradjon, de természetesen úgy, hogy a munkavállalókat is a lehető legkevesebb kár érje. Konkrét lépésekről nem tudunk beszámolni, nagyon az elején vagyunk a vírus okozta helyzetnek.”

A szünetelő bajnokságban a harmadik helyen álló, BL-szereplő Ferencvárosnál úgy látják, egyelőre lehetetlen megmondani, milyen mértékben érinti a szakosztályt a járvány.

„Igyekszünk körültekintően felmérni a helyzetet, a lehető legszélesebb körben tájékozódni a várható fejleményekről és ezek ismeretében felelősségteljes döntéseket hozni. Vezetői szinten megvolt az egyeztetés, közösen gondolkodunk a lehetőségeken, de korai lenne bármilyen konkrétumról beszélni” – így Bognár László, a szakosztály ügyvezető igazgatója.

A második helyet elfoglaló Siófok ügyvezetője, Fodor János sportvezetőtársaihoz hasonlóan úgy véli, bizonytalan a jövő, a bekövetkező gazdasági leállás az egész világon minden sportszervezetet érzékenyen érint. Dolgoznak a jelenlegi és a jövőbeni költségvetésen, és azon, hogy működésük zavartalanul folytatódjon.

„Még nem nyúltunk hozzá a játékosok béréhez, a következő időszak történései döntik el, milyen intézkedésekre lesz szükség – tette hozzá Fodor, aki egyelőre nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a helyzet mennyiben érinti a következő idény költségvetését, játékoskeretét. – Nagyon sok tényező befolyásolhatja a sportszponzorációt. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb helyzetben várjuk azt a napot, amikor az élet visszatáér a normális kerékvágásba.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik