Németh András: Mindig ott lesz bennem a félelem

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2015.12.13. 14:20
null
A magyar válogatott egy megingást leszámítva hozta a csoportkör meccseit (Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)
A Dániában zajló női kézilabda-világbajnokság csoportköre során megéltük a mennyet és a poklot, így nehéz objektíven elemezni a magyar válogatott eddigi teljesítményét. Németh András segítségével mégis kísérletet teszünk rá: a szövetségi kapitánnyal levonjuk a legfontosabb tanulságokat, és már előre is tekintünk az olimpiai kvalifikáció szempontjából sorsdöntő nyolcaddöntőre.

Lássuk, mit mond Németh András

…a Montenegró elleni összeomlásról:
„Mindig ott lesz bennem a félelem, nehogy még egyszer ennyire félremenjen egy mérkőzés. A Montenegró ellen történtek után ettől biztosan tartani fogunk. De remélem, hogy mindenki tanult belőle, és nem ismétlődik meg újra. Döntően mentális okai voltak annak a kudarcnak, mert láthattuk, hogy előtte is koncentráltak voltunk és utána is. Azon a meccsen azonban nem voltak megfelelőek az egyéni teljesítmények, és a taktikát sem tudtuk betartani. Az elején ugyan kiiktattuk a legfontosabb mozgásaikat – a szélső átfutását a túlsó oldalra –, de utána egyáltalán nem tudtunk reagálni, amikor elkezdtek valami mást, valami váratlant csinálni. Erre nem volt válaszunk.”

A SZÁMOK NYELVÉN
– Egyértelmű, hogy Tomori Zsuzsanna a legkevésbé nélkülözhető a jelenlegi magyar válogatottból, a Győr átlövője eddig csaknem négy órát játszott a vb-n, de Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó is három és fél óránál tart. Velük szemben Planéta Szimonetta 44, Mayer Szabina 50 percnél jár.
– 23 találattal Tomori vezeti a magyar góllövőlistát, de az átlövők közül a legjobb hatékonysággal Zácsik Szandra lőtt. 30 kísérletéből 20 gól született, a 67 százalékos eredményesség kiváló teljesítmény. A legjobb százalékos mutatója Mayer Szabinának van, a beálló 83 százalékban váltotta gólra helyzeteit.
Kiss Éva és Bíró Blanka összességében 36 százalékkal védett eddig, ezzel a vonatkozó rangsorban a 16. helyen állnak. A holland Tess Wester vezeti ezt a listát 45 százalékkal.
– Az eddigi 146 gólunkból 16 született lerohanásból és 23 a szélekről. A svédek előbbiben már 64-nél járnak, míg a szélről a spanyolok lőtték eddig a legtöbb gólt, szám szerint 35-öt. A 27 labdaszerzéssel viszont az élmezőnyben vagyunk, itt a hollandok vezetnek 33-mal.
– Az összesített góllövőlistát a svéd Nathalie Hagman vezeti 38 találattal, őt követi a montenegrói Jovanka Radicsevics (34) és a német Susann Müller (33). Legjobb magyarként Tomori a 21.
Gólpasszok terén a Győr holland irányítója, Cornelia Groot áll az élen (35), itt Tomori 15-tel a 25. A kanadai táblázatot a svéd Isabelle Gulldén vezeti (30 gól+30 gólpassz), Tomori a 17. a listán.
arról, hogyan élte meg mindezt a kispad mellől:

„A második félidő ötödik-tizedik percétől már csak az foglalkoztatott, ebből hogyan tudunk kijönni, és nem az aktuális meccsre koncentráltam. Bizonyos mértékig így én is részese vagyok a súlyos vereségnek, mert már azon gondolkodtam, ki az, akit mindenképpen leültetek, nehogy túlterheljem vagy megsérüljön.”

…arról, hogyan lehet megelőzni még egy hasonló esetet:
„A sportban előfordul, hogy bizonyos napokon egy csapat még az ötven százalékát sem tudja hozni annak, amit valójában tud. Láthatjuk a vébén, hogy másoknál is milyen kilengések voltak, a braziloknak és a koreaiaknak is akadtak nagyon gyenge meccseik, pedig az ázsiaiak edzenek együtt a legtöbbet. Mindegyik játékosnak egyénileg kell helyre tennie magában a történteket, én ezt nem tudom helyettük megfejteni, hogy valaki most éppen túlizgulta vagy mondjuk nem vette kellően komolyan. Mindenkinek magának kell tudnia, mit kell legközelebb máshogyan csinálnia.”

…arról, hogy a csoportkör során messze Tomori, Szucsánszki és Kovacsics játszotta a legtöbbet:
„Egyértelmű, hogy ők a kulcsembereink, de azt is látni kell, hogy ők vannak ehhez a terheléshez legjobban hozzászokva. Görbe és Szani most tért vissza, de ők ketten így is sokat tudnak segíteni a csapatnak; a többiek meg a klubjukban sincsenek folyamatosan a pályán.”

…a kereten belüli különbségekről:

„Az a tapasztalatom, hogy az utóbbi hat-nyolc hét nagyon befolyásolta a játékosok formáját. Azok tudnak többségében jól teljesíteni, akik a Bajnokok Ligájában kemény mérkőzéseken edződtek az ősszel. A magyar bajnokság magában nem elég.”

…a cserék eddigi szerepéről:
„Eddig Görbe és Triscsuk tudott a padról úgy beszállni a mérkőzésbe, hogy egyértelműen lendített a csapaton. Planétában még ott van a lehetőség, Japán ellen tett egy kis lépést ebbe az irányba.”

Zácsik kislánya, Hanna mindig mosolyt tudott csalni a játékosok 
arcára, így a lányok sajnálták, hogy a csoportkör után hazavitték
Zácsik kislánya, Hanna mindig mosolyt tudott csalni a játékosok arcára, így a lányok sajnálták, hogy a csoportkör után hazavitték

…a két szünnapról:
„Nehéz lesz elérni, hogy ne essünk ki a ritmusból a két nap során. Viszont ha már ennyi időnk van, akkor százszázalékosan fel kell készülnünk az ellenfélből. Nyugodtak, optimisták vagyunk, vasárnap keményebb edzéssel készülünk. A svéd–dán mérkőzést valószínűleg a helyszínen nézzük meg este, annyi kikapcsolódás belefér.”

…és a lengyelekről:
„A lengyel kézilabda az utóbbi időszakban feltört és csatlakozott az európai elithez. Vannak olyan egyéniségek is, akik jó európai klubokban játszanak, de igazán kiemelkedő emberük nincs. Sok jó játékosuk van, de nincs olyan extraklasszisuk, mint amilyen Montenegró esetében Bulatovics. Kevésbé szervezett a lengyelek játéka, improvizálnak, a játékosaik egyéni megoldásaiban és a jól bejáratott páros kapcsolatokban bíznak. Nem bosszankodhatunk az ellenfélre, hiszen jöhetett volna a másik csoportból Hollandia vagy Svédország is. A játékosaink hozzá vannak szokva a nagy téttel bíró mérkőzésekhez, ez mindenképpen előnyünkre válhat.”

AZ ÁGRAJZ (KATTINTÁSRA NAGYOBB LESZ)
AZ ÁGRAJZ (KATTINTÁSRA NAGYOBB LESZ)

A NYOLCADDÖNTŐ PROGRAMJA
12. 13. Dánia–Svédország, Herning 20.45
12. 13. Hollandia–Szerbia, Naestved 20.45
12. 13. Brazília–Románia, Kolding 20.30
12. 13. Németország–Norvégia, Frederikshavn 20.30 (Tv: Sport2)
12. 14. LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG, Herning 18.00 (Tv: Sport1)
12. 14. Montenegró–Angola, Herning 20.45 (Tv: Sport2)
12. 14. Spanyolország–Franciaország, Kolding 17.45 (Tv: Sport2)
12. 14. Oroszország–Dél-Korea, Kolding 20.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik