Mocsai szerint a Barca ellen a 95 százalék sem elég

Vágólapra másolva!
2011.03.30. 15:50
null
Mocsai Lajos nem hajlandó lemondani a továbbjutásról<br />(Fotó: Veres Viktor– archív)
Szombat délután 16.15-től az MKB Veszprém kézilabdacsapata Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő-visszavágót játszik a Barcelona ellen Az első mérkőzést 28–21-re a katalán gárda nyerte meg, de Mocsai Lajos, a Veszprém vezetőedzője nem mondott le a továbbjutásról.

„Az első mérkőzés egyórás játékidejéből ötvenhárom-ötvennégy percig tartani tudtuk a lépést a Barcelonával, és nagyon úgy nézett ki, hogy három-, de legfeljebb négygólos hátrányba kerülünk a szombati veszprémi visszavágó előtt – nyilatkozta Mocsai Lajos a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak. – A szakemberek mellett a kevésbé hozzáértő kézilabdabarátok is bizonyára felfigyeltek arra, hogy a nem várt ellenállást tapasztaló házigazdák már az első félidőben teljes első soruk lecserélésére kényszerültek, ami számomra azt jelentette, hogy az alkalmazott taktikánk működött, méghozzá a kellő hatékonysággal. A már spanyol bajnoknak tekinthető katalán együttes azt játszotta, amire számítani lehetett, azzal viszont már nem sokat tudtunk kezdeni, hogy a mi tizennégy perces kiállítási időnkkel szemben a házigazdákat csupán négyperces büntetéssel sújtották a játékvezetők. Nem szokásom a bírók minősítése, ezért ezt a témát ezúttal sem kívánom bővebben kifejteni. Akik látták az elmúlt vasárnapi meccset, azok ugyanazt tapasztalhatták, amit én és velem együtt a játékosaim.”

Nagyon iparkodtak a fájó vereség után hazafelé a veszprémiek, de így is hétfőn hajnali 3 órakor érkeztek meg, és térhettek nyugovóra. Ezt a napot pihenéssel töltötték, így a szokásos hétfői súlyemelő edzés „átcsúszott" keddre, de ugyanezen a napon még erőnléti és gyorsasági gyakorlatok is szerepeltek a magyar bajnokcsapat programjában. Szerdán következtek az egyéni foglalkozások, majd a különféle taktikai elemek sulykolása.

„Nagyon sokat foglalkoztunk szerdán, csütörtökön és pénteken is az emberelőnyös, de ugyanúgy az emberhátrányos helyzetekkel kapcsolatos feladatok megoldásával is – folytatta Mocsai. – Bár hazai meccs következik, a létszámhátrányos szituációkra készülünk jobban, mert megismétlődhetnek a barcelonai összecsapás eseményei. Német bírók vezetik a visszavágót, arra számítok, hogy a továbbjutást eldöntő mérkőzést már az elején igyekeznek megfogni, és ez a kiállítások számában is tükröződni fog.”

Az MKB Veszprém tavaly is szembekerült a Barcelonával, idegenben hat, hazai pályán egy góllal maradt alul, és ezzel kiesett. Most a hátrány hétgólos, és valószínűleg a Bajnokok Ligája négy legnagyobb esélyese közé tartozó barcelonaiak a szombati visszavágót sem „ajándékozzák oda" a magyar házigazdáknak.

„Már az is ünnepelhet, aki egy vagy két góllal le tudja győzni a mindkét sorával ütőképes barcelonaiakat – folytatta Mocsai Lajos, aki a szokásos optimizmusából és harcosságából most sem hajlandó engedni. – Nem sokra mennénk, ha most csak ez a cél vezérelné a csapatomat. Nekem, mint a szakmai vezetőnek, most három feladatnak kell megfelelnem. Először is pontosan kell elemeznem az elmúlt vasárnapi meccset, és azt összevetni a korábban megtekintett felvételekkel. Mindezek tanulmányozása után rá kell akadnom azokra a töréspontokra, amelyek mentén az ellenfelünket ki tudjuk játszani, vagy felül tudjuk múlni. Ez viszont csak olyan alaposan kidolgozott taktikával lehetséges, amely nehezen kiismerhető és amelynek változatai a mérkőzés minden szakaszában megfelelően alkalmazhatóak lehetnek. Nehézséget okoz, illetve a nehézségeink számát növeli, hogy Eklemovicsra a lassan gyógyuló vállsérülése miatt még mindig nem építhetek úgy, mint korábban, és sajnos a derekát fájlaló Fazekas Nándor válogatott kapusunk játéka is több mint kétséges a visszavágón. Nagyon remélem viszont, hogy a Barcelonában ismét parádésan védő Perics most is hozza a formáját, és magával ragadja a csapat minden tagját.”

A hétgólos hátrány, figyelembe véve az ellenfél tapasztalatát és játékerejét, hatalmasnak mondható. Nehéz elképzelni, hogy az MKB Veszprém a szombaton 16.15-kor kezdődő második találkozót – hátrányát ledolgozva – nyolc góllal nyeri, de történtek már hasonló csodák a kézilabdázás történetében...

„Férfi és női csapataim is voltak már hasonló helyzetben, ezért is vallom azt, és ismétlem nap mint nap a játékosaimnak, hogy minden erejüket ki kell adniuk magukból, a kilencven, de még a kilencvenöt százalékos erőkifejtés és összpontosítás sem lehet elég a nagy hírű ellenfél legyőzéséhez. Minden nagycsapatnak lehetnek jó és rossz napjai is, remélem, hogy szombaton nekünk az előbbiből jut ki egy.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik