Laluska Balázst nem engedték be Szerbiába

Vágólapra másolva!
2010.06.04. 13:54
null
Laluska Balázs nem játszhat a szerbek ellen (Fotó: Mirkó István, archív)
A magyar kézilabda-válogatott szombaton (18 óra) felkészülési mérkőzést játszik Nagybecskereken Szerbia legjobbjai ellen. A találkozóra pénteken utazott el Mocsai Lajos csapata, amelynek tagjai közül Laluska Balázst nem engedték be a határőrök Szerbiába.

„Költözőben vagyok Koperből, vagyis Szlovéniából új klubomba, Veszprémbe, és a felfordulásban elkeveredett az útlevelem – mondta a Nemzeti Sportnak a játékos, aki a héten a válogatott keret edzésein gyakorolt. – Ez már a hét elején kiderült, ezért szerdán szerettem volna újat kiváltani, de az okmányirodában azt mondták, Szerbiába útlevél nélkül is utazhatok, a belépéshez elég a személyi igazolványom."

„Bizalmatlan voltam, ezért megkérdeztem, hogy ezt mire alapozza az ügyintéző, aki megnyugtatott, hogy a külügyminisztériumtól kapták az információt. A határon a magyar határőr át is engedett, ám a szerb, aki nem önhatalmúlag döntött így, visszaküldött, miután a kérésünkre a parancsnokával külön is beszélt."

Érdeklődésünkre a külügyminisztériumban elmondták, hogy a szerb fél még nem küldött hivatalos értesítést az engedményt adó májusi kormányhatározatáról, amelyről a magyar külügy is csak sajtóinformációkat tud. A budapesti szerb követségen szintén ismerik a május 28-i kormánybejelentést, amelyről elmondták: akkor lép életbe, ha az ország hivatalos közlönyében megjelenik. Ennek várható időpontját nem tudták megmondani, de azt megerősítették, hogy jelenleg még útlevél kell a szerbiai belépéshez.

 KÖNNYÍTÉS CSAK A NYÁRON

A távirati iroda május 28-án közölte: a szerb kormány pénteken úgy döntött, hogy az Európai Unió (EU) tagországai, valamint Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai útlevél nélkül, érvényes személyi igazolvány birtokában is Szerbia területére léphetnek – jelentette be Mirko Cvetkovics szerb miniszterelnök. A gesztus további bizonyítéka annak, hogy Szerbia elkötelezett híve az EU-integráció elmélyítésének – értékelte a lépést Ivica Dacsics szerb belügyminiszter. Szavai szerint a döntés a kölcsönös bizalmat fogja erősíteni, és pozitív visszhangja lesz majd az Európai Unió országainak vezetése és lakossága körében.... Az AFP úgy tudja, hogy a könnyítés a nyáron lép életbe. A francia hírügynökség emlékeztet rá: Szerbia április közepén egyszer már engedélyezte az EU-országok állampolgárainak, hogy személyi igazolvánnyal keresztülutazzanak az országon. Az AFP megjegyezte, hogy Szerbia fontos tranzitútvonala a Nyugat-Európából személygépkocsival vagy busszal Görögországba és Törökországba tartó turistáknak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik