THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.04.01 00:49 Frissítve: 2018.04.01 00:56

Kudarc után – Thury Gábor jegyzete

 

Nem sikerült a bravúr.

Már persze az is kérdés, hogy a nemzetközi erőviszonyok ismeretében miért lett volna bravúr a dán Skjern kiverése a Veszprém részéről a férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, de ezt a felvetést a két csapat közötti első találkozó 32–25-ös eredményének tudatában majd' egy hét alatt megszokhattuk. A veszprémi 34–29-es hazai győzelem nemcsak a továbbjutáshoz nem volt elég, hanem vélhetően egy korszakot is lezár. A magyar csapat hat év után először nem jutott be a BL-ben legalább a nyolc közé. Ahhoz képest, hogy az együttes sorozatban négy alkalommal is ott volt a legjobb négy kölni mezőnyében, és a célok között idén is szerepelt a final four – a kiesés kudarc.

 
A Veszprém „csak” öttel nyert, a Skjern jutott a nyolc közé

A skjerni hétgólos vereség után a veszprémi vezetőség büntetést helyezett kilátásba, a bajnokság végéig felfüggesztette a minimálbéren felüli jövedelmek kifizetését. Hogy a játékosok ettől nem lettek motiváltabbak, az biztos, de ne tévedjünk vakvágányra: nem tartom valószínűnek, hogy hétgólos hátrány ledolgozására profi sportolókat prémiummegvonással kell motiválni, fenyegetni – ki-ki helyettesítse be magának a neki jobban tetsző változatot. Ez még akkor is igaz, ha a sportolást hivatásszerűen űzők éppúgy pénzből élnek, mint az átlagemberek, csak éppen jóval magasabb színvonalon.

Ilyen szinten szakmai kérdéseket nem lehet nevelő célzatú intézkedéssel megoldani. A vezetőségnek pedig most a legkisebb gondja kell legyen, hogy visszatartja-e a juttatásokat vagy sem. A tényleges problémák megoldása helyett ez részletkérdés. Lehet azt mondani, hogy a célok között még ott szerepel a bajnokság és a Magyar Kupa megnyerése, csak éppen Veszprémben kimondva-kimondatlanul már évek óta a BL-győzelmet célozták meg.

A kudarc számos okkal magyarázható, ám a terjedelem hiánya és az első döbbenetből való lassú ocsúdás is azt mondatja velünk, ne hozzunk elhamarkodott ítéletet. Ám egy kérdéskör még akkor sem kerülhető meg, ha azt mondjuk, hogy a magyarázat eső után köpönyeg: vagy az egyébként remek edző Ljubomir Vranjes korszerűnek mondott tempókézilabdája nem illik a játékoskerethez, vagy az állomány más típusú szakembert igényel – és az összecsiszolódás sem megy egyik napról a másikra.

De még fel sem ocsúdtunk…

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.20 08:41:34

Kézilabda SIMON JÓZSEF

A Vardar kapusa a SEHA-liga megnyerése után a BL-ben is címvédésre készül.

2018.04.17 15:18:41

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

„Nem is szólhatok egy szót sem, mert fáradtság ide vagy oda, jól dolgoznak a lányok.”

2018.04.16 08:34:16

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

A Győr edzője háromgólos hátrányban sem ijedt meg a Buducsnoszt ellen.

2018.04.16 08:57:19

Kézilabda B. M.

A Fradi edzője szerint Európában kevés csapat képes náluk gyorsabb kézilabdára. Sajnos a Rosztov igen.

2018.04.15 16:28:47

Kézilabda nemzetisport.hu

Fordulatos első félidő után a második játékrészben a Veszprém felőrölte a szegedi ellenállást.