MTI 2018.09.10 12:53 Frissítve: 2018.09.10 13:03

Kézilabda: negyvenkét új szakedzőt avatott az MKSZ

Negyvenkét új szakedző kapta meg bizonyítványát a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) Nemzetközi Edzőképző Központjának hétfői, ünnepélyes rendezvényén.

 

Novák András, az MKSZ főtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, az építkezések, a beruházások, az eszközök a szövetség részéről biztosítottak, mert elegendő mennyiségű pénz van a sportágban, és ez az állapot várhatóan hosszú évekig fennmarad, ami egyben jelentős felelősséget is jelent.

„Megnégyszereződött a kézilabdázók létszáma, de rajtatok múlik, hogy kik jutnak el a válogatottságig, kikből lesznek Nagy Lászlók, Lékai Máték, Görbicz Aniták. Az álmunk, hogy csapataink visszakerülnek az olimpiára, és ott is maradnak” – szólt a 42 végzett hallgatóhoz Novák.

A főtitkár hangsúlyozta, nagyon fontos pedagógiai szerepük van az edzőknek, mivel övék a második-harmadik nevelési színtér a játékosok életében.

Marczinka Zoltán, a Nemzetközi Edzőképző Központ vezetőjének szerepéről a főtitkár úgy fogalmazott, neki köszönhetően sohasem volt ilyen sok tudományos anyag, informatikai háttértámogatás és megszerezhető tudás egy helyen a sportágban, hiszen szinte minden nap jelzi, min lehetne még változtatni, miben lehetne még fejlődni.

Marczinka kifejtette, a hazai edzőképzés egyéni oktatási formáját megőrizték, ugyanakkor annak struktúráját a kor elvárásaihoz igazították, ezáltal egyedülálló koncepció jött létre. Felidézte, az MKSZ elnöksége két és fél évvel ezelőtt hozta létre a háromszintes edzőképzést, ehhez igazították a licencszabályzatot, bővítették és frissítették a tananyagot, és az európai szövetség (EHF) az alap-, a közép- és a felsőfokú képzést is akkreditálta, a kontinensen elsőként.

Tavaly összesen 114-en fejezték be sikerrel a szakedzőképzést – a NEK végzősei között olyan ismert, korábbi játékosok vannak, mint Borbás Rita, Csapó Erika, Pigniczki Krisztina vagy Sibalin Jakab –, az új tanévre pedig a három szinten 279-en iratkoztak be.

2019.05.26 17:30:11

Kézilabda nemzetisport.hu

Hiába hajtott a Szeged, döntetlen lett a vége. A taktikus Veszprém bajnoki címe egy pillanatig sem forgott veszélyben.

2019.05.25 23:45:30

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A magyar kézilabda egyre új családtagokkal bővül, akik színt, frissességet, lendületet hoznaka régi falak közé. Napról napra rádöbbentve minket arra is, mekkora érték, ami nekünk természetes: hogy összetartozunk.

2019.05.23 17:19:03

Kézilabda nemzetisport.hu

A szünetben még vezetett a címvédő, ám a fordulás után nem kegyelmezett David Davis csapata.

2019.05.16 09:25:48

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Az ETO dán légiósának nem csökken a motivációja, és tudja, hogy majd megint meg kell nyerniük mindent.

2019.05.14 21:35:40

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

ALAPVONAL. Danyi Gábor úgy lett BL-győztes kézilabdaedző, hogy ő nem Danyi Gábor BL-győztes kézilabdaedző: ő egy telepi vagány, határozott világképpel, szilárd értékrenddel, rengeteg, az életét színező ecsetvonással.