Kézi NB I: a Profi Liga támogatta a bajnoki menetrend sűrítését

Vágólapra másolva!
2020.08.23. 14:47
null
Balássi Imre a Profi Liga által hozott döntésekről beszélt (MKSZ/Kovács Anikó)<br />
Balássi Imre, a Profi Liga elnöke volt a Sport Tv Kézivezérlés című műsorának vendége, az adásban pedig arról beszélt, hogy milyen módosításokról szavaztak a női és férfi kézilabda NB I 2020–2021-es versenykiírását illetően. Leszögezte, lesz bajnokság, de a lebonyolítás jó eséllyel változik.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Magyar Kézilabda-szövetség felvetette azt az ötletet, hogy a 2020–2021-es idény mérkőzéseinek nagy részét a női és férfi csapatok is játsszák le decemberig. Erre a koronavírus-járvány és az esetleges későbbi szigorítások miatt lenne szükség – jelenleg a nézők is látogathatják a mérkőzéseket, ráadásul a szövetség, a Profi Liga és a csapatok közös célja is az, hogy a tavalyi idénnyel ellentétben minden mérkőzés lejátszására sor kerüljön, és bajnokot lehessen hirdetni.

Szerdán éppen ezért a Profi Ligában összeültek a férfi és női egyesületek képviselői , hogy megvitassák a kialakult helyzetet, és hogy szavazzanak a folytatást illetően. A Sport TV Kézivezérlés című műsorában Balássi Imre, a Profi Liga elnöke volt a vendég, és beszélt a szerdai ülés döntéseiről.

Arról döntöttünk, hogy a bajnokság menetrendjét szeretnénk összesűríteni, így az őszi szezonban a lehetőséghez képest megpróbálunk minél több mérkőzést lejátszani. Ez volt az irány, erről szavaztunk és ebben mindenki – szinte mindenki – egyetértett. Azt, hogy ez pontosan mit jelent a menetrendre nézve, azt nagyon gyorsan ki kell dolgoznia a versenybizottságnak. Ez alapján kerülhet módosításra hivatalosan is a 2020–2021-es kiírás – mondta Balássi.

A sűrített menetrend jelentősen megnehezítené a Bajnokok Ligája-csapatok és a kiesés ellen küzdő klubok dolgát is. Előbbiek az eredeti BL-rendszer alapján – amit az EHF még átírhat a szeptember közepi rajtig – aligha tudnának több bajnokit letudni, míg utóbbiaknak az alacsonyabb létszámú keretek miatt jelenthetne nehézséget a rendszeres pályára lépés.

„Teljesen függetlenül attól, hogy BL-csapatról, vagy kiesés ellen küzdő csapatról beszélünk, egységes volt az álláspont az idény összesűrítését illetően. Minderre a nézők kiszolgálása és a bajnokság befejezése miatt van szükség. Jelenleg a magyar bajnokság a legfontosabb. Lehet beszélni a BL-ről, de ha különböző okok miatt csak három-négy csapat tudna első osztályú maradni, akkor nem lesz magyar bajnokság, bajnok, így csapatunk sem a Bajnokok Ligájában. Számunkra a prioritást most a magyar bajnokság jelenti. Kivételesen a BL-csapatok fognak alkalmazkodni, mert ez az ő érdekük is.”

Balássi arról is beszélt, hogy az összesűrítés nem feltétlen azt jelenti, hogy minden héten két mérkőzés vár a magyar csapatokra, hiszen a 26 bajnokit eddig is úgy játszották le, hogy sokszor 2-3 hét is kimaradt. A tervek szerint 6-7 bajnokival lenne több az őszi szezonban mint eddig, a maradék összecsapásokat pedig januárra és februárra hagynák.

A Profi Liga elnöke a nézők beengedésén és a bajnokság várt befejezésén kívül egy további pozitívumot is említett. „A leterheltség miatt a fiatalok egyre több játéklehetőséghez fognak jutni, és reméljük, hogy a fejlődésük szempontjából ez egy pozitívum lesz az új rendszerben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik