Kézilabda: jövőre megrendezik az első Konföderációs Kupát?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.01. 14:06
null
A német és a katari válogatott újabb tornán csaphat össze (Fotó: Reuters)
Elképzelhető, hogy 2017-től kezdve kézilabdában is összecsapnak egymással egy torna keretén belül a földrészek legjobb válogatottjai.

 

Labdarúgásban 1992 óta mérik össze erejüket a földrészek legjobb nemzeti csapatai (1997-től nevezik Konföderációs Kupának a tornát), és elképzelhető, hogy kézilabdában is lesz ilyen esemény.

Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) egyiptomi elnöke a szervezet igazgatótanácsának legutóbbi ülésén bemutatta a Konföderációs Kupa tervezetét. Az ötletgazda az UFA Sports nevű cég, amely a televíziós és marketingjogokat birtokolná, az IHF pedig a hivatalos szervezője és jogtulajdonosa lenne az eseménynek.

A kézilabda Konföderációs Kupát kétévente rendeznék meg, elsőként 2017-ben, Lengyelországban. Hat válogatott venne rajta részt: a világbajnok vagy az olimpiai bajnok, a rendező ország, az Európa-bajnok, egy szabadkártyás válogatott és két másik ország csapata (például Afrika és Ázsia bajnoka).
Két hármas csoportban kezdődnének a küzdelmek, az első két helyen végzők elődöntőt játszanának, majd következne a finálé. A viadalt négy nap alatt bonyolítanák le, egy helyszínen.

Az UFA Sports 100 ezer svájci frankot fizetne az IHF-nek a licencjogért, a hat részt vevő válogatottnak pedig összesen 900 ezer svájci frankot.

A nemzetközi kézilabda versenynaptára a klubsorozatokkal és a világeseményekkel már így is nagyon sűrű, így kérdéses, hogy lesz-e helye és létjogosultsága a Konföderációs Kupának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik