Kézilabda: Gyöngyös megoldást kínált az El-selejtezőjére

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.08.17. 11:05
null
A mindennapi munkát nem befolyásolja a gyöngyösieknél, hogy hol játszanak az Európa-ligában (Fotó: gykk.hu)
A gyöngyösi férfi kézilabdacsapatnál optimistán készülnek az északmacedón Butel Szkopje elleni Európa-liga-selejtezőre, noha az még nem dőlt el, mindkét meccset Magyarországon rendezik-e.

Az EHF-kupát felváltó Európa-ligába a Csurgó felajánlása révén bejutó Gyöngyös északmacedón ellenfelet kapott, azaz olyan csapatot, amely vírusszempontból piros besorolású országból érkezik. A Butel Szkopje elleni selejtező első mérkőzését augusztus 29-30-án, a visszavágót pedig egy héttel később rendezték volna, ám a gyöngyösiek azon dolgoznak, hogy mindkét találkozót Magyarországon játsszák.

„Biztosan ott motoszkál a fejekben, hogy miként lehet megrendezni ezt a párharcot, én azonban megpróbálom függetleníteni magam a körülményektől – mondta a Nemzeti Sportnak a Gyöngyöst három éve irányító Konkoly Csaba.Hiába agyalunk azon, mi lesz, nem mi vagyunk a döntéshozók. Edzeni így is, úgy is kell, a mindennapi munkát ez nem befolyásolja, nem befolyásolhatja. Hétfőn elkezdődik a felkészülés második fázisa, a finomhangolást már annak függvényében végezzük, hogy két hét múlva a Butel Szkopje ellen lépünk pályára.”

A Heves megyeiek az elmúlt hónapokban többször a figyelem középpontjába kerültek, és a 49 esztendős szakember szerint nem oktalanul, miközben a csurgóiak nemes gesztusát – a somogyiak lemondtak az Európa-liga-indulásról a javukra – a szakma elismeréseként értékeli (a bajnokság áprilisi beszüntetésekor a gyöngyösiek hiába álltak a harmadik helyen, a Magyar Kézilabda-szövetség úgy döntött, nem hirdet bajnokot, nem lesznek kiesők, a nemzetközi kupaindulók esetében pedig az előző, a 2018–2019-es évadban elért eredmény a mérvadó, akkor Konkolyék hatodikként végeztek).

„Azt számolgattam, ha lejátsszuk a hátralevő fordulókat, amelyekben a közvetlen riválisokkal is találkoztunk volna, ötödiknél rosszabbak nem lehettünk volna, azaz most alanyi jogon vennénk részt az El-ben. Ilyen értelemben megérdemeltük ezt a lehetőséget, megértünk erre a szintre, persze ettől függetlenül nagyon jólesett, amit a Csurgó tett. Óriási teljesítmény lenne, ha bejutnánk a csoportkörbe. Az NB I-gyel kapcsolatban optimista vagyok, szerintem szeptember elején rendben elrajtol a bajnokság, ezért mindenképpen van mire készülni” – folytatta Konkoly Csaba, aki az eddigi edzőpartnereket – Balatonfüred, Telekom Veszprém – a nemzetközi tapasztalattal felvértezett együttesek közül választotta ki.

Németh Tamás kiesése miatt meggyengült a bal szél, ám a két újonnan igazolt kapus, az egyaránt juniorválogatott Merkovszki Pál és Nagy Benedek remekül beilleszkedett, ahogy a Mirko Herceg tehermentesítésére Dabasról érkező balátlövő, Halász Levente is.

INTERJÚ NAGY ATTILÁVAL, A GYÖNGYÖS ELNÖKÉVEL

Nagy Attila
Nagy Attila

– A hamarosan életbe lépő új szabályozás mennyire befolyásolja az északmacedón Butel Szkopje elleni Európa-liga-selejtező megszervezését?
– Egyelőre értelmezni próbáljuk az új kormányrendeletet, eddig arra jutottunk, ránk is vonatkozik a nemzetközi kupameccseken bevezetett protokoll, azaz a mi esetünkben is két koronavírusteszten kell átesnie a beutazó csapatnak. Eleve úgy állapodtunk meg a piros besorolású északmacedónokkal, hogy az első tesztet mi fizetjük, ám úgy néz ki, egy másodikra is szükség lesz, habár konkrétumokat még nem tudunk ezzel kapcsolatban, várjuk a hivatalos állásfoglalást.

– Szó volt róla, hogy mindkét mérkőzést Magyarországon játsszák.
– Mindenféleképpen itthon szeretnénk megrendezni az oda- és visszavágót, hiszen eddig úgy volt, ha kiutazunk Észak-Macedóniába, a hazaérkezés után kéthetes karantén következik, ez pedig a magyar bajnokság versenynaptárát is felborítaná. A terveink szerint augusztus végén Gyöngyösön fogadjuk a Butel Szkopjét, a tárgyalásokat a kezdetektől fogva ebbe az irányba vittük, és az európai, valamint a magyar szövetség is ezért „puhítja” őket.

– Mennyire nehéz ilyen körülmények között tető alá hozni egy nemzetközi mérkőzést?
– Nem könnyű, az biztos, ráadásul nem csak az Európa-ligában változik a helyzet napról napra, a Magyar Kézilabda-szövetség is próbál mindig hozzátenni egy újabb gondolatot, hogy biztosan le tudjuk játszani az NB I-es bajnokikat. Jelentős terhet átvállalunk azzal, hogy mindkét találkozót Gyöngyösön játsszuk, úgy néz ki, a szkopjeiek partnerek ebben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik