Kézi: Sabaté bízik a válogatottban, az egyszerűségre törekszik

Vágólapra másolva!
2016.04.05. 12:00
null
Xavier Sabaté bízik a magyar válogatott játékosaiban (Fotó: Földi D. Attila)
Bízik a játékosokban Xavier Sabaté, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki kedden tartott először edzést a világbajnoki selejtező előtt álló együttesnek.

„Hatalmas a felelősség, de Magyarországnak rengeteg jó játékosa van, én pedig bízom bennük. Megpróbálunk nyerni Szerbia ellen" – nyilatkozta az MTI-nek a spanyol szakember, akinek a megbízatása a vb-selejtezős párharc végéig, azaz június 15-ig szól. A válogatott szombaton felkészülési mérkőzést vív az olimpiai és vb-címvédő franciák ellen Toulonban.

Az MVM Veszprém vezetőedzője hangsúlyozta, a legnagyobb különbség klubja és a nemzeti csapat között, hogy míg előbbinél minden nap együtt dolgozhat a játékosokkal, addig utóbbinál nagyon kevés idő van a felkészülésre.

„Számomra most a legfontosabb feladat, hogy védekezésben és támadásban is kialakítsunk egy egyszerű szisztémát, amelyet mindenki gyorsan megtanul, de szerencsére kiváló játékosok alkotják a keretet, akiknek ez nem fog gondot okozni" – mondta a tréner.

Nagy László, a válogatott és Veszprém klasszis átlövője szerint azzal, hogy több rutinos játékos visszakerült a keretbe, biztos, hogy a felkészülés remek hangulatban telik majd, de a legfontosabb a szerbek elleni párharc. Az új szövetségi kapitány munkájával kapcsolatban megjegyezte, nincs idő és nem is szabad kísérletezni, várhatóan a taktikai repertoárt, az alapjátékot megtartja majd Sabaté, ugyanakkor olyan apróságokkal egészítheti ki, amely hasznos lehet a szerbek ellen. A férfiválogatott legutóbb az év eleji Európa-bajnokságon Talant Dujsebajev irányításával csalódást keltően szerepelt, csak a 12. helyen végzett, ezzel lemaradt a nyári riói olimpiáról. Nagy László szerint a lengyelországi viadalhoz képest leginkább a védekezésben kell határozottabban teljesíteniük, s az alap feladatokat kell maximálisan begyakorolni.

Hosszú idő tért vissza a válogatotthoz Iváncsik Tamás, Fazekas Nándor pedig a 2012-es londoni olimpia óta először szerepel az együttesben. Előbbi januárban igazolt az Elverum csapatához, amellyel a harmadik helyen zárta norvég bajnokság alapszakaszát.

„Fantasztikus érzés újra itt lenni, hiszen néhány emberrel már régen nem találkoztam – mondta Iváncsik Tamás, aki korábban a Veszprémnél már dolgozott a jelenlegi szövetségi kapitánnyal. – Kiváló emberismerő, persze ennyi idő alatt nem lehet nagy dolgokat véghez vinni. Megpróbálja összerakni a legerősebb keretet, és azzal harcba szállni."

Hasonlóképpen vélekedett Fazekas Nándor is: „Nagy feladat előtt állunk, rövid idő alatt kell összeszoknunk, és egy ütőképes csapatot alkotnunk. A szövetségi kapitánnyal korábban sokat dolgoztam, nagyon szeretem, kiváló edző lett belőle Veszprémben, és bizonyította, hogy mérkőzésről mérkőzésre képes jobb formába hozni a csapatot, e mellett kiválóan meccsel."

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE FRANCIAORSZÁG ELLEN
Kapusok:
Bartucz László (Csurgó), Fazekas Nándor (Balatonfüred), Mikler Roland (MVM Veszprém)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya), Iváncsik Tamás (Elverum)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Mol-Pick Szeged), Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Lékai Máté (MVM Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (Mol-Pick Szeged), Dzsamali Iman (Kristianstad), Nagy Kornél (Dunkerque)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik