Kézi: indulatok, piros és kék lapok, székelyudvarhelyi siker

JAKAB ÁRPÁD (SZÉKELYUDVARHELY)JAKAB ÁRPÁD (SZÉKELYUDVARHELY)
Vágólapra másolva!
2017.12.13. 19:58
null
A székelyudvarhelyiek hatalmas küzdelemben húzták be az erdélyi rangadót
Indulatos, rengeteg vitatható bírói ítélettel, piros és kék lapokkal tarkított mérkőzésen nyerte meg 27–23-ra az erdélyi rangadót a Székelyudvarhelyi KC a Tordai Potaissa ellen, így továbbra is harmadik a román férfi kézilabda-bajnokságban.

 

Igazi rangadóra volt kilátás szerda délután Székelyudvarhelyen, ahol a 15. forduló előtt harmadik SZKC a második helyezett Tordai Potaissát fogadta. A Kolozs megyeiek igazi mumusnak számítanak a Székelyudvarhely számára, hiszen kétszer is az egyenes kiesési szakasz első körében búcsúztatták az SZKC-t, egyszer ráadásul úgy, hogy a mindent eldöntő, harmadik mérkőzésen hetesekkel diadalmaskodtak a Küküllő-partján. A legutóbbi öt találkozóból négyszer a Torda diadalmaskodott, egyszer pedig döntetlen született – akkor egyébként a nézőtéren is volt egy kis adok-kapok a két szurkolótábor között. Az őszi odavágók során a Potaissa nagyon sima, hatgólos győzelmet aratott az akkor még kiforratlan Djukics-féle SZKC ellen. Maradjunk annyiban: volt miért visszavágnia a Székelyudvarhelynek.

A tordai csapat mellesleg más okból kifolyólag is antipatikus a székelyudvarhelyi – és nem csak – szurkolók számára: a klubelnök a Játékvezetői Kollégium elnökével együtt Román Kézilabda-szövetség vezetőtanácsának is tagja, s az ellenfelek gyakran róják fel, hogy a tordai klubvezetés és a román szakszövetség csúcsvezetése közötti baráti viszony sok esetben – pártatlannak cseppet sem mondható – bíráskodás formájában a pályán köszön vissza.

A vendégek ennek megfelelő fogadtatásban is részesültek a bevonuláskor, s a kőkemény ütközések közepette az ötödik percig kellett várni az első gólra. A brazil Da Rosa nagyon pörgött az SZKC kapujában, a nyolcadik percben tudták először bevenni a hálóját. Lassan beindult a gólgyártás is, fertályóra elteltével 5–4-re vezetett a Székelyudvarhely. A bíráskodásról annyit, hogy nagyjából három percenként csendült fel a lelátókról a „Tolvajok, tolvajok!” rigmus, természetesen románul, hogy a címzettek is értsék. A vitatható bírói ítéletek ennél cifrább skandálásra ösztökélték a sportcsarnokot zsúfolásig megtöltő publikumot, s ha a sípmesterek – rendre hazaiakat sújtó – ítéleteit vesszük figyelembe, akkor a félidei 12–13 még hízelgő is volt az SZKC-ra nézve.

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, időnként felcsendült a gúnyos „Románia, Románia!” kiáltás is, majd Antonio Kovacevic piros lapos kiállítása után másfél ezer szurkoló egy emberként váltott át a „Ria, Ria, Hungária!” biztatásra. Nem tudni, ez motiválta-e a székelyudvarhelyieket, de a 43. percben Csog Vencel góljával már újra náluk volt az előny: 17–16. Ekkor menetrendszerűen érkezett az újabb udvarhelyi kiállítás, a szurkolókat pedig nehezen lehetett megfékezni, hogy ne rohanjanak a pályára.

20–20-szal érkeztek a felek az utolsó tíz perchez, de a vendéglátókat űzte, hajtotta a szívük, s a közönség fergeteges buzdítása közepette négy perc alatt megléptek három góllal. Két perccel a lefújás előtt Vilovszki Uros ötödik góljával végképp eldöntötte a találkozó sorsát – a szurkolók ekkor már a székely himnuszt énekelték. Az utolsó percekre maradt még némi kakaskodás, itt is, ott is villant a kék lap, a lényegen azonban ez már nem változtatott, az SZKC 27–23-as győzelmet aratott, s a magyar himnusz eléneklése után a játékosok még sokáig együtt ünnepeltek a szurkolókkal.

FÉRFI KÉZILABDA, ROMÁN I. OSZTÁLY
15. forduló:
Székelyudvarhelyi KC–Tordai Potaissa 27–23, CSU Suceava–Steaua Bucuresti 24–29, Dunarea Calarasi–Politehnica Iasi 31–27, HC Constanta–CSM Bucuresti 23–23, HC Vaslui–Politehnica Timisoara 28–35, CSM Fagaras–CSM Focsani 21–23. Holnap játsszák: Minaur Baia Mare–Dinamo Bucuresti
Az élcsoport:
1. Steaua 34 pont, 2. Temesvár 32, 3. Székelyudvarhely 32, 4. Torda 30, 5. Konstanca 30, 6. CSM Bucuresti 28, 7. Dinamo 27 (14 mérkőzésből), 8. Calarasi 25

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik