Kézi: igen a 24 csapatos férfi Eb-re; Kelecsényi új pozíciója

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.19. 19:20
null
Ancsin Gábor jó eséllyel tűzheti ki célul, hogy ott legyen az első 24 csapatos Eb-n is (Fotó: Török Attila)
Dublinban megkezdődött az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) kongresszusa, amelyen Vetési Iván elnök képviseli a Magyar Kézilabda-szövetséget, és a mieinket érintő fontos döntések is születtek.

 

A kongresszus határozott arról, hogy a 2020-as – szinte biztosan Svédország, Ausztria és Norvégia által rendezett – férfi Európa-bajnokságon 24 csapatosra bővítik a résztvevők létszámát. A küzdelmek hat négy csapatos csoportban zajlanak majd, a csoportok első két-két helyezettje jut a kétszer hat csapatos középdöntőbe.

Az EHF tagországai több pozícióra is választottak tisztségviselőket, ennek jegyében Kelecsényi Ernőt, a női Forum Club Handball és a Győri Audi ETO KC elnökét beválasztották az EHF női kézilabda-testületébe (Women’s Handball Board). Az EHF egyúttal együttműködési megállapodást írt alá a Forum Handball szervezetével a női kézilabda klubok érdekeinek EHF-ben való intézményesített képviseleti rendszeréről.

Döntés született az utánpótlás Európa-bajnokságok megújulásáról is. 2016-tól így az U18-as férfi kontinensviadalon továbbra is 16 csapat vehet részt, ám kétszer 8 vagy kétszer 12 további csapat a 2. divízióban harcol a soron következő (2018-as, U20-as) korosztályos Európa-bajnokságra való kijutásért, és a legjobb négy együttes kvalifikálja magát a 2. divízióból az Európa-bajnokságra, míg a 2016-os Eb utolsó négy helyezettje 2018-ban immár a 2. divízióban játszik.

A női utánpótlásban a rendszer a 2017-es U17-es Európa-bajnokságon debütál, az Eb utolsó négy helyezettje 2019-ben már a 2. divízióban szerepel az U19-es korosztályban, míg a 2017-es U17-es 2. divíziós verseny legjobb négy csapata 2019-ben pályára léphet a legjobbak között, az U19-es Európa-bajnokságon.

Dublinban kisorsolták a 2015-ös női U17-es és U19-es Európa-bajnokságok selejtezőcsoportjait is. Az U17-es korosztályban 1. kalapból sorsolt magyar női válogatott a német, a görög és az ukrán válogatottal került egy csoportba, amelyből az első két helyezett vehet részt az augusztusban sorra kerülő macedóniai kontinenstornán. A selejtezőkre 2015. március 20–22. között kerül sor Magyarországon.

Az U19-esek között a 2. kalapból sorsolt magyar női válogatott a török és a finn válogatottal került a 8. csoportba, amelyből az első helyezett vehet részt a július végén kezdődő spanyolországi kontinenstornán. A selejtezőkre 2015. április 17–19. között kerül sor, a torna rendezési joga Finnországé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik