Kézi: „Hajlamosak vagyunk 2-3. vonalbelinek vélni a szlovénokat”

Vágólapra másolva!
2014.04.07. 15:55
null
A magyar válogatott a két vereség ellenére jól kihasználta a Németország elleni felkészülési meccseket (Fotó: Imago)
A magyar férfi kézilabda-válogatott két vereséget szenvedett Németországtól idegenben a világbajnoki selejtezőre való felkészülés során: előbb 28–24-re kikapott Oldenburgban, majd 31–24-re Lingenben. A találkozó után Marosi Lászlót, a nemzeti csapattal 1986-ban világbajnoki ezüstérmet nyerő átlövőt kértük fel értékelésre, aki szerint rendkívül hasznos volt a túra, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a vb-selejtezőn nehéz ellenfél vár a mieinkre.

 

„A két meccs alapján két részre bonthatjuk a németországi túrát – értékelte a látottakat a Nemzeti Sport Online-nak Marosi László. – Az elsőn látszott, hogy zömében az alapcsapat – persze néhány sérülttel, hiányzóval – szerepel, és egy kulturált német együttessel nagyon éles, magas színvonalú mérkőzést játszott, amelyen sokáig vezettünk is. A találkozó végén nagyon sok negatívum összejött, de az eredmény ebben az esetben talán nem is olyan fontos, és felkészülésnek tökéletes volt az összecsapás.”

„A második meccs ugyanakkor jellegében különbözött az elsőtől. Négy fiatal is sok lehetőséghez jutott, sok időt töltöttek a pályán, nem vallottak kudarcot, de még csiszolódniuk kell a többiekhez, ezért a nemzeti csapat nem tudta ugyanazt a színvonalat hozni, mint az első találkozón. De a fiatalok szempontjából is rendkívül hasznos volt ez a mérkőzés, hiszen ők aligha játszottak még ilyen hőfokú csatában. Összefoglalva tehát azt mondhatom, hogy míg az első fellépésen a közeljövőt láttuk és azokat, akiknek az elkövetkező meccseken maximumot kell hozniuk, a második meccs a jövőt szolgálta, hogy alapokat kapjanak a fiatalok” – mondta a korábbi világválogatott.

BÜSZKÉK AZ ÚJONCRA
A németek elleni második meccsen mutatkozott be a válogatottban Bodó Richárd, azaz a Grundfos-Tatabánya a nemzeti csapatba rendszeresen meghívót kapó Harsányi Gergely mellett még egy játékost adott a válogatottnak a hétvégén. Kíváncsiak vagyunk, hogy Marosi, mint a klub szakmai elnöke, miként látta a játékát.

„Nagy öröm számunkra, hogy odakerült a nemzeti csapathoz. Fiatal még, de nagy jövője lehet a válogatottnál. Mutatott szép dolgokat, de látszottak a hiányosságai is. Technikailag és taktikailag még fejlődnie kell, hogy állandó tag legyen, de jó szellemű játékos, és amennyire hallottam, a stáb is pozitív véleménnyel volt róla. Reméljük, hogy hosszú távon valóban a jövő embere lesz a válogatottnál” – mondta Marosi a góllal bemutatkozó újonc balátlövőről.

Mindkét mérkőzésen rosszul sikerült a magyar válogatott hajrája, Marosi azonban ebben nem lát összefüggést. „Az első meccs végén minden összejött, pechsorozat volt, ami benne van a kézilabdában. A második meccsen pedig, mint említettem, sok fiatal volt a pályán, s ők nyilván nincsenek még olyan rutinnal felvértezve, hogy meg tudják állítani a negatív végkimenetelt. Nem mindegy egy ilyen szituációban, hogy a rutinos mag van a pályán, vagy három fiatallal kiegészített csapat. De ezt egyáltalán nem gondolom tendenciának, eddig sem volt jellemző a csapatra, hogy kienged a végén, vagy fizikailag nem bírja.”

Miközben a mieink Németországgal mérték össze erejüket, a szlovénok Dániában egy nagyon erős tornán szerepeltek, és ugyan legyőzték a franciákat, végül az olimpiai és Európa-bajnok kékek, a házigazda dánok és a norvégok is megelőzték őket. Marositól azt kérdeztük, kimondott ellenfélre készülve mi a jobb: egy erős ellenféllel többször megmérkőzni vagy több stílussal összemérni az erőt.

„Ezt mindig meghatározzak a körülmények is, de talán kicsit kedvezőbb, ha váltogatjuk az ellenfeleket. Ám úgy gondolom, hogy az ilyen erőpróbákat Mocsai Lajos eddig is kiválóan megoldotta, ahogy most is. Úgy vélem, hogy az egyik meccs egyértelműen a felkészülést szolgálta, amelyen lehetett gyakorolni dolgokat, a másik pedig az építkezést, amelyen a jövő emberei gazdagodtak tapasztalatszerzéssel.”

Mocsai Lajos a meccsek után a Nemzeti Sportnak elárulta, hogy a vb-selejtező előtt még szeretné megméretni csapatát a románokkal is, ez Marosi szerint is hasznos lehet, mert tisztában kell lenni vele: nagyon nehéz ellenfél vár a mieinkre júniusban.

„Nagyon képzett ellenfélről beszélünk. Emlékezhetünk, hogy a 2011-es vb-selejtezőn is csupán egy góllal győztük le őket összesítésben, és most sem lesz könnyű párharc. Hajlamosak vagyunk második-harmadik vonalbelinek vélni őket, ám kellemetlen harcmodorú ellenfél, és egyáltalán nem szabad lebecsülni, de nem is hiszem, hogy a csapat így tesz – mondta Marosi, aki emlékeztetett rá, hogy ugyan a szlovén BL-csapatok már búcsúztak, de a Celje PL és a Gorenje Velenje is főtáblás volt a szezonban. – Mint mondtam, messzemenő következtetést nem szabad levonni a felkészülési mérkőzések eredményeiből, de az, hogy a szlovénok legyőzték a franciákat a hétvégén, jelzésértékű, hiszen a franciák minden összeállításban, minden körülmények között jelentős erőt képviselnek.”

FÉRFI KÉZILABDA, VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEK – EMLÉKEZTETŐ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 28–24 (12–12)
2014. április 4., Oldenburg, 5000
néző. V: Gjeding, Hansen (dánok)
NÉMETORSZÁG: HEINEVETTER – Groetzki 1, Weinhold 3, Wiencek 2, Pekeler, Kneer 1, Allendorf 2 (1). Csere: Kneule 2, KRAUS 4, Danner 1, HAAS 4, Glandorf, SELLIN 5, Klein 3
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Harsányi, Nagy L. 1, LÉKAI 6, Zubai Sz. 3, ILYÉS 3, Varsandán M. 2. Csere: Schuch, Vadkerti 1, Putics 1, Ancsin 2, SZÖLLŐSI SZ. 4, Császár, Gulyás P. 1
Az eredmény alakulása. 5. p.: 0–3. 12. p.: 3–4. 16. p.: 5–5. 21. p.: 6–8. 26. p.: 9–10. 27. p.: 9–12. 34.p.: 13–13. 40. p.: 16–17. 45. p.: 20–19. 49. p.: 21–21. 55. p.: 22–24. 57. p.: 24–24. 59. p: 26–24
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Hétméteresek: 3/1, ill. –

NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 31–24 (16–13)
2014. április 5., Lingen, 5000 néző. V: Gjeding, Hansen (dánok)
NÉMETORSZÁG: BITTER – GROETZKI 5, Weinhold 1, Kneule 1, Wiencek 2, Kneer, Allendorf 4 (1). Csere: Lichtlein (kapus), Pekeler 2, GLANDORF 6, Danner 1, KRAUS 4, Haas 1, Klein 1, Sellin 3
MAGYARORSZÁG: Tatai – CSÁSZÁR 7 (2), Ancsin 3, Ilyés, Schuch, Zubai Sz., Vadkerti. Csere: SZÉKELY (kapus), Gulyás P. 3, Bóka 1, Nagy L. 2, Lékai, Zdolik 2, Szöllősi Sz. 2, Harsányi 3 (2), Bodó 1
Az eredmény alakulása. 6. p.: 2–2. 9. p.: 6–2. 16. p.: 9–5. 23. p.: 12–10. 33. p.: 18–13. 39. p.: 23–17. 44. p.: 23–20. 55. p.: 29–23
Kiállítások: –, ill. –
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik