Kézi: Rövid távon működőképes – Laurencz az Elek, Martín párosról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.04. 10:30
Laurencz László szerint megoldható és működőképes lehet Elek Gábor és Ambros Martín közös munkája a női kézilabda-válogatottnál, de csak rövid távon. Kovács Péter a férfiakkal kapcsolatos példát felhozva megemlítette, hogy beigazolódtak az Eb előtti félelmei. A két szakember és Mocsai Tamás a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában nyilatkozott a szövetségi kapitányokat és a válogatottakat érintő legfrissebb fejleményekről.

„Ismerve a két edző személyiségét, szerintem megoldható, hogy ketten közösen irányítsák a női válogatottat. Mindketten komoly sportemberek, akik értenek a szakmához – utalt Laurencz Elek Gáborra és Ambros Martínra, akiket kedden nevezett ki a szövetség. – Ez a felállás viszont szerintem rövid távon működképes, az Eb-selejtezőből pedig simán tovább kell jutnunk. A lengyelek elleni két meccsen mondjuk aligha kísérleteznek játékosokkal, velük ugye elszámolnivalónk is akad, de a szlovák és a finn válogatottat, nem megbántva és lebecsülve őket, bal kézzel is le kell győzzük. A két szakembert tartom annyira intelligensnek, hogy előre megbeszélik, melyikük meccsel, cserél, kér időt. Én ennek a felállásnak a nehézségét abban látom, hogy más felfogásban közelítenek a kézilabdához. Ezt kell majd ügyesen vegyíteniük, és akkor a keretünk erősségét, valamint az ő szakértelmüket figyelembe véve megoldhatják az előttük álló feladatot. Hogy a selejtező után mi lesz, az viszont más kérdés. Nem hiszem, hogy most kísérletezgetnénk a két kapitánnyal, hogy hosszú távon is működik-e ez a felállás. Szerintem inkább a szövetség kapott időt, hogy eldöntse, ki lesz a végleges megoldás. A kapitánynak abszolút és megkérdőjelezhetetlen tekintéllyel kell bírnia a játékosok szemében. Én is Elek Gábort tartom a jó megoldásnak, bár ő korábban többször nyilatkozott már arról, hogy nem vállalná. Mivel rajta kívül nem látok most megfelelő magyar szakembert, inkább külföldről hoznék női kapitányt, aki a magyaros, kreatív kézilabdát játszaná a csapattal.”Laurencz Elek Gáborra és Ambros Martínra, akiket kedden nevezett ki a szövetség. – Ez a felállás viszont szerintem rövid távon működképes, az Eb-selejtezőből pedig simán tovább kell jutnunk. A lengyelek elleni két meccsen mondjuk aligha kísérleteznek játékosokkal, velük ugye elszámolnivalónk is akad, de a szlovák és a finn válogatottat, nem megbántva és lebecsülve őket, bal kézzel is le kell győzzük. A két szakembert tartom annyira intelligensnek, hogy előre megbeszélik, melyikük meccsel, cserél, kér időt. Én ennek a felállásnak a nehézségét abban látom, hogy más felfogásban közelítenek a kézilabdához. Ezt kell majd ügyesen vegyíteniük, és akkor a keretünk erősségét, valamint az ő szakértelmüket figyelembe véve megoldhatják az előttük álló feladatot. Hogy a selejtező után mi lesz, az viszont más kérdés. Nem hiszem, hogy most kísérletezgetnénk a két kapitánnyal, hogy hosszú távon is működik-e ez a felállás. Szerintem inkább a szövetség kapott időt, hogy eldöntse, ki lesz a végleges megoldás. A kapitánynak abszolút és megkérdőjelezhetetlen tekintéllyel kell bírnia a játékosok szemében. Én is Elek Gábort tartom a jó megoldásnak, bár ő korábban többször nyilatkozott már arról, hogy nem vállalná. Mivel rajta kívül nem látok most megfelelő magyar szakembert, inkább külföldről hoznék női kapitányt, aki a magyaros, kreatív kézilabdát játszaná a csapattal.”



A férfiakról Kovács Péter és Mocsai Tamás formált véleményt, akik a német Eb-arany kulisszái mögé is bepillantottak.

„Eleve rossz volt a szakmai stáb alapfelállása – mondta a Lengyelországban klubedzősködő, lényegében semmilyen magyarországi háttérismeretekkel nem rendelkező Talant Dujsebajevről és magyar segítőiről Kovács Péter. – A kapitánynak voltak ugyan magyar segítői, de végül mindig az ő szava döntött. Az Eb előtt azt mondtam: ha ez a modell ebben a formában így működik, akkor nincs szükség kapitányokra. Elég az aktuális nagy torna előtt öt-hat héttel megbízni egy edzőt. Rengeteg dolog van, ami kizárja azt, hogy ez ebben a formában működhet. A kapitány nem ismeri a játékosainak a gondolkodását, stílusát, képességeit, és ez igaz fordítva is: a játékosok sem ismerik őt. A mostani Eb-n hét válogatottnál volt ez a felállás, tehát divatos modellről beszélünk, de ebből a hétből négy az utolsó ötben volt benne. Persze ellenpéldaként mindjárt fel lehet hozni az Eb-győztes németeket, ott viszont támaszkodhattak az utóbbi évek remek utánpótlás-eredményeit elérő játékosokra, akik többsége nincs ugyan topcsapatnál, de a Bundesligában edződik.”

„A németek hét éve viszik azt a programot, amelynek eredménye lett az Eb-győzelem. Azóta figyelik, menedzselik a hátországot – nyilatkozta Mocsai Tamás. – Nálunk olyan szakemberre van szükség a válogatott élén, aki ismeri a magyar gondolkodást, stílust, és megfelelően tud kommunikálni.”

A magyarszövetség kedden jelentette be, hogy a férfiválogatott élén nem folytatja a munkát Talant Dujsebajev, míg a nőket ideiglenesen a ferencvárosiak és a győriek klubedzője irányítja Siti Beával kiegészülve.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik