Kézi: a férfiaknál visszaestünk, a nőknél előztünk az EHF-listán

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.14. 16:25
null
Az ETO remeklésének köszönhetően Magyarország élre állt az EHF-rangsorban (Fotó: Tumbász Hédi)
A nemzetközi kézilabdakupák épp téli álmukat alusszák, az európai szövetség (EHF) pedig a szünetet kihasználva frissítette az országok rangsorát. A nemzeteket csapataik Bajnokok Ligája- és EHF-kupabeli szereplése alapján pontozzák, és ez a rangsor határozza majd meg a 2018–2019-es szezonban azt, hogy melyik ország hány együttest indíthat a sorozatokban.

 

Kezdjük a férfiakkal. A Bajnokok Ligájában az egyenes kieséses szakaszban a kiadó helyek nagyobb része elkelt. Tíz éve Németország áll az élen a rangsorban, amit javarészt annak köszönhet, hogy csapatai egy évtizede (épp a Szeged törte meg 2014-ben a sorozatot) uralják az EHF-kupát – írja a szövetség honlapja. A BL-ben viszont már három éve nem volt német döntős, sőt a legutóbbi szezonban a kölni final fourban sem volt „hazai gárda".

Az éllovas előnye egyre csökken, a Magyarországot megelőző, második helyre felkapaszkodó Spanyolország már csak 13.5 pontra van tőle. A negyedik Franciaország egy pontra van tőlünk, majd jelentős űr tátong ez után: az ötödik Lengyelország több mint 30 pontra található.

A férfiak EHF-rangsora a szezon felénél
A férfiak EHF-rangsora a szezon felénél

A nőknél a Győri ETO Bajnokok Ligája-győzelmének köszönhetően Magyarország élre állt az EHF-rangsorban, megelőzve Dániát. A Bajnokok Ligájában a címvédő és a Ferencváros is ott lesz a középdöntőben, ahogy a dánok két csapata (Nyköbing, Midtjylland) is, viszont az északiak két együttessel képviseltetik magukat az EHF-kupában, míg Magyarország eggyel sem. A szezon végi elszámolásnál ez döntő lehet, ugyanis ekkor alakul ki a végleges EHF-ranglista.


A női EHF-rangsor
A női EHF-rangsor

Minden ország csak a BL-ben és az EHF-kupában legtovább eljutó csapata után kap pontokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik