Ilyen helyen sem rendeztek még kézi Eb-t: meccsek a hatalmas kupola alatt

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2016.01.24. 16:45
Igazán impozáns látványt nyújt a lengyelországi férfi kézilabda Európa-bajnokság legkülönlegesebb helyszíne, a wroclawi Centennial Hall, amelyet most lehetőségünk nyílt bejárni. Tartsanak velünk!


Járják be velünk az épületet!
Járják be velünk az épületet!

Az egykori német Breslauban (magyarul Boroszló) 1913-ban adták a Jahrhunderthallét, azaz mai lengyel nevén a Hala Stuleciát (Centennial Hall), amely akkor a világ legnagyobb vasbeton tetőszerkezetével rendelkezett. A kupola legmagasabb pontja 60 méterrel van a föld felett, átmérője pedig 65 méter. A tervek Max Berg munkáját dicsérik, a koncepciót a népek csatájának százéves évfordulójára való felkészülés jegyében fogadták el. A sziléziai műalkotás jelentőségét jelzi, hogy 2006-ban felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Elsőre furcsa is volt a látvány, hogy egy hasonló épületben sporteseményt rendeznek.

„Meg kell találnunk az egészséges kompromisszumot a történelem és az üzlet között – mondta sétánk során Andrzej Baworowski létesítményvezető. – Évente három-négy olyan nagy eseményt rendezünk, amelyhez kevés a hatezer-ötszáz fős nézőtér. Koncertek során az állóhelyekkel együtt akár tízezer ember is elfér. A kézilabdának van szüksége a legnagyobb területre, így itt tudunk a legkevesebb nézőnek jegyet eladni."

Kívülről is különleges látványt nyújt a létesítmény (Fotó: halastulecia.pl)
Kívülről is különleges látványt nyújt a létesítmény (Fotó: halastulecia.pl)

„Érdekesség, hogy a Centennial Hallnak a római Pantheonnál is nagyobb a kupolája. Hogy jobban kiemeljék a hatalmas tömeget, Berg nem használt semmilyen díszítő elemet. Az ablakokhoz a fát Ausztráliából hozták be, ezek máig eredeti formájukban megmaradtak. Az üveget a kétezer-tizenegyes felújításkor az eredeti állapot szerint felújították, Németországból vették hozzá a sárgás üveget."

2014-ben röplabda- és súlyemelő-világbajnokságot rendeztek a csarnokban, míg idén a kézilabda mellett versenytáncban is kontinensbajnokságnak adnak otthont. 2015-ben összesen 530 ezer látogatója volt az arénának.

Koncerteket is rendeznek a csarnokban (Fotó: halastulecia.pl)
Koncerteket is rendeznek a csarnokban (Fotó: halastulecia.pl)

„Mindig pénzkérdés, hogy az adott esemény szervezői mennyire tudják otthonossá tenni a csarnokot. Most a kézi Eb-n nagyon szépre sikerült a dekoráció. A szurkolók itt nagyon közel lehetnek a pályához, így különleges atmoszférája van az arénának. Az is igaz ugyanakkor, hogy az öltözők nem a legkényelmesebbek a magas kézilabdázóknak."

Baworowski elmondta, a lengyelek és a nemzeti szövetségek megvették az összes jegyet, ezért már az Eb előtt elfogyott minden belépő, ezért nem rajtuk múlik, ha végül mégis maradnak üres székek.

Nem szokványos látvány kézimeccsen a hatalmas kupola (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Nem szokványos látvány kézimeccsen a hatalmas kupola (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik