Ideje történelmet írni! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.05.07. 23:06

Kétezerhuszonkettő szeptemberében jártunk, a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában a Ferencváros idegenben 40–20-ra kikapott a német Bietigheimtól. Szégyenletes vereség, olyannyira, hogy a kupasorozatban a klub történetében nem fordult elő hasonló. Kubatov Gábor, az FTC elnöke akkortájt jelentette ki, sohasem fogja elküldeni Elek Gábort, mondván, ha a csapatnak nem megy, a tréner lemond, ám amíg van benne erő, ő marad az edző.

Ugorjunk az időben: Kubatov a május elsejei Magyar Kupa-döntőben a Győr felett aratott siker után Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta a saját és a fradisták kívánságát: öt éven belül BL-t akarnak nyerni.

Ismét ugrunk az időben, vasárnap a Ferencváros a BL-ben a legjobb négy közé jutásért Metzben 33–26-ra legyőzte a házigazdát, miután az érdi első mérkőzésen hatgólos vereséget szenvedett. Ezzel a bravúrt bravúrra halmozó kapus, Bíró Blanka és társai bejutottak a budapesti final fourba. Lehet, hogy a lányok úgy értették, nem öt év, hanem öt hét? Ha ez így lesz, az egykori szocialista tervgazdaság valamennyi rekordját kenterbe verik: volt arra példa, hogy az ötéves tervet három esztendő alatt teljesítették a dolgozók – na de öt héten belül ez több mint csoda lenne.

Erősen ironikus felhangot ad a történteknek, hogy nem sokkal a meccs után a klub honlapján megjelent, Kubatov Gábor és Elek Gábor közös megegyezésének eredményeként 15 év után az idény végén a szakember távozik a csapat éléről... „Értetlenül állok a dolog előtt.” Ezt Elek mondta – no nem távozását kommentálva, hanem együttese továbbjutását követően arra a felvetésre, minek tulajdonítja a sikert. Utólag könnyű okosnak lenni, az arcán látszott a feszültség, tudva, nem sokkal a BL legjobb négy csapata közé jutás után az is kiderül, a 2023–2024-es idényben már nem ő irányít... Megkockáztatható, az elnök még a remény szintjén sem bízott a továbbjutásban – teszem hozzá, a hatgólos hátrány ismeretében ezzel nem lehetett egyedül a fradisták között –, így azonban finoman fogalmazva is szerencsétlen az időzítés. Ne feledjük, a Fradi még sohasem jutott a 2014 óta final four formájában rendezett budapesti végjátékba. Tény, hektikus volt a csapat szereplése a Bietigheimtól elszenvedett húszgólos vereségtől a legjobb négy közé jutásig.

Mit tehet ilyenkor a játékos? Az európai sportági szövetség szlogenje a júniusi négyes döntőre: ideje történelmet írni Budapesten.

Lányok, itt az ideje!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik