Férfi kézilabda: Remélem, hamarosan kiszakad a zsák nálam – Máthé Dominik

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.10.30. 09:12
null
Máthé Dominik reméli, hogy hamarosan elkezdi a gólgyártást a BL-ben (Fotó: Imago Images/Panoramic)
Máthé Dominikkal mindenki elégedett Elverumban, kivéve saját magát, a magyar válogatott jobbátlövője védekezésben és támadásban is többet vár magától – amihez jól jön egy olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok segítsége.

 

Az alapvető célkitűzését már azzal teljesítette a Máthé Dominikot foglalkoztató Elverum, hogy bekerült a Bajnokok Ligája 16 együttest felvonultató mezőnyébe. A megfiatalított norvég gárdához nemcsak a 21 éves magyar jobbátlövő érkezett a nyáron, hanem a franciák kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és Európa-bajnok jobbszélsője, a 36 esztendős Luc Abalo is, akitől a pályán és azon kívül egyaránt sokat tanul az egykori balatonfüredi kézilabdázó. Az elverumiak meglepetésre saját pályáján győzték le a Portót a BL nyitó fordulójában, azóta viszont sorozatban háromszor kaptak ki. Azt gyorsan tegyük hozzá, Máthéék olyan ellenfelekkel találkoztak, mint a német Flensburg, a francia PSG vagy a lengyel Kielce. Utóbbi mérte rájuk a legnagyobb verést (22–31), a többiekkel végig pariban voltak. A nyíregyházi sportoló 16 góljával csapata második legeredményesebb játékosa az elitsorozatban, a norvég bajnokságban 27 találatnál jár.

„A legnagyobb kihívást eddig az olyan dolgok jelentették, mint a norvég bankkártya és jogosítvány elintézése vagy az internet beköttetése – mondta a Nemzeti Sportnak Máthé Dominik, akinek remekül sikerült a beilleszkedése, sok segítséget kap, annak ellenére, hogy a norvég nyelvvel meggyűlik a baja. – A sorozatterhelés hatására összeszedtem egy kisebb sérülést, beállt a derekam, emiatt a legutóbbi bajnokinkon csak negyedórát-húsz percet játszottam. Nem voltam túl boldog a teljesítményünk láttán sem, hiába vezettünk hattal, csak eggyel nyertünk. Az edzőnk amúgy is pihentetett volna a második félidőben, mert volt már két kétperces kiállításom, a harmadiknál pedig jött volna a piros. Két piros lap után ráadásul ki kell hagyni a következő meccset – ezt amúgy csak most tudtam meg.”

Nullszögből is
„Nagyszerű érzés olyan játékossal egy csapatban lenni, aki mindent tud a kézilabdáról – mondta Máthé Dominik Luc Abalóval kapcsolatban. – Szinte csak oda kell neki adni a labdát, könnyű helyzetbe hozni, nullszögből is beviszi és belövi. Sokat beszélgetek vele, folyamatosan ellát tanácsokkal, segít mindenben. Olyan, mintha régebb óta barátok lennénk. Nagyon örülök, hogy velünk van, élmény vele játszani!”

A Bajnokok Ligája-mérkőzéseket követően sem pihen az Elverum, a találkozók másnapján általában edzést vezényel Börge Lund, míg a hétvégén legtöbbször repülővel utazik a bajnokik helyszínére. A Balatonfüreddel ugyan részben már megtapasztalhatta a 18-szoros magyar válogatott átlövő, milyen két fronton helytállni, ám egy olyan bajnokságban, ahol egy kivétellel minden csapat hetente egyszer lép pályára, teljesen új helyzet számára.

„Most szembesülök azzal, milyen lehet a Veszprémnek és a Szegednek otthon – folytatta Máthé, aki szerint a tabella végén található ellenfelek is felszívják magukat ellenük és abból próbálnak előnyt kovácsolni, hogy ők sokkal fáradtabbak. – Mindenki minket akar megverni Norvégiában, az utolsó előttinek ez már majdnem sikerült, egy középcsapattól aztán ki is kaptunk – ezért is érzem úgy, hogy a norvég bajnokság erősebb a magyarnál. Lassan levetkőzöm azt a mentalitást, hogy nem csak a nagy meccseken kell százszázalékosan odatenni magad. Apával is sokat beszélgettem erről, aki nagyon örül, amiért az Elverumot választottam.”     

A szakmai stáb egyébként elégedett Máthé munkájával, miközben ő azért többet vár magától, például védekezésben. A Porto és a Viking ellen ugyan öt találatig jutott, de átlagban mégsem ez jellemző rá, holott korábban, az NB I-ben hozzászokott a meccsenkénti hat-nyolc gólhoz. Úgy érzi, ahhoz, hogy eredményesebb legyen, társak is kellenek, akik kialakítják nekik azokat az előnyöket, amelyekből lövéssel fejezheti be a támadásokat. A játékperceket igazságosan elosztják Simen Schönningsennel, így általában fél órát tölthet a pályán.

„Remélem, hogy hamarosan kiszakad a zsák nálam, ám harminc perc alatt nem könnyű sok gólt lőni – tette hozzá a válogatottban 32 találatnál járó Máthé Dominik. – Flensburgban nem igazán ment, a norvég Torbjörn Bergerud kifogott rajtam, mivel a válogatottból már jól ismer. Alig várom, hogy én is ilyen szituációba kerüljek, mondjuk, Mirko Alilovic és Mikler Roland ellen. Novemberben kétszer játszunk a Szegeddel, először itthon. A továbbjutás szempontjából mindkét félnek nagyon fontos lesz a párharc.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik