Férfi kézilabda: nem Davis lett a szerb válogatott kapitánya

Vágólapra másolva!
2020.05.17. 12:09
null
Toni Gerona veszi át a szerb válogatott irányítását (Fotó: AFP)
A Szerb Kézilabda-szövetség (RSS) a spanyol Toni Geronát nevezte ki a férfiválogatott szövetségi kapitányának a következő olimpiai ciklusra.

Mint ismert, az előző szakvezető, Nenad Perunicsics a januári Európa-bajnokság után nyújtotta be lemondását, ahol a szerbek a csoportban elszenvedett három vereséggel végül csak az előkelőnek nem nevezhető 20. helyen zártak.

A szerb szövetség igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy több más országhoz hasonlóan a spanyol utat választja. A poszt kapcsán felmerült a Telekom Veszprémet is irányító David Davis neve, végül egy honfitársa, Toni Gerona lett a befutó. A 46 éves szakember a francia Chartres-nál is megtartja a vezetőedzői munkáját, de elmondása szerint nem okoz majd számára problémát, hogy egyszerre lássa el a feladatait.

A szerb szövetség alelnöke, Dragan Skrbics hívott fel, akit még a Barcelonából ismerek. Már 2018-ban is megkerestek, de akkor még nem volt megfelelő az alkalom. Elég megnézni a legerősebb európai ligákat és csapatokat, sok szerb játékost találunk bennük. Természetesen nem ismerek túl sok szerb klubot, de követtem a Metaloplasztika és a Vojvodina meccseit a SEHA-ligában és az EHF-kupában, és több tehetséges fiatal szerb játékost is felfedeztem. A Barcelonából emlékszem Petar Nenadicsra, aki már fiatalon kivételes játékos volt. A szerb válogatottnak ott kell lennie az összes világversenyen, és az utóbbi években látottnál jobb eredményeket kell elérnie” mondta el székfoglalójában Gerona, aki a koronavírus-járvány miatt még nem írta alá a szerződését, de a megállapodás, melynek részleteit nem hozták nyilvánosságra, már megszületett.

Gerona 2004 és 2008 között a Barcelona másodedzője volt, így részese volt a 2005-ös BL-sikernek, majd a B-csapatot irányította. Később dolgozott a katari el-Dzsaisnál, a tunéziai válogatottal pedig 2018-ban megnyerte az Afrika-bajnokságot.

Bozsidar Djurkovics, az RSS elnöke Gerona kapcsán kiemelte, hogy egyetemen is tanít, és mindenkitől csak jókat hallott róla. „Tudom, hogy az elmúlt napokban többen feltették a kérdést, miért külföldi kapitányt nevezünk ki? A németek sikeresek voltak egy izlandival, a macedónok spanyol szakvezetővel, a szlovénoknál ott volt Vujovics, majd Vranjes.”

Dragan Skrbics, a szövetség alelnöke hozzátette, Geronának nagy tapasztalata van abban, hogyan kell felépíteni egy rendszert, a spanyol iskola pedig láthatóan dominál a nemzetközi kézilabdában az utóbbi években. A stáb többi tagja még nem ismert, de szeretnének szerb szakembereket bevenni, már olyan céllal is, hogy „kineveljék” Gerona későbbi utódját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik