Nem történt csoda, a Kiel elbúcsúztatta a Szegedet a BL-től

Vágólapra másolva!
2021.04.07. 18:35
null
Nem történt csoda, a Kiel elbúcsúztatta a Szegedet a BL-től (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Mol-Pick Szeged a hazai pályán elszenvedett ötgólos vereség után idegenben is 33–28-ra kapott ki a címvédő THW Kieltől, így a német csapat kettős győzelemmel jutott tovább a legjobb nyolc csapat közé.

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
THW KIEL (német)–MOL-PICK SZEGED 33–28 (18–15)
Kiel,
zárt kapuk mögött. V: Madsen, Mortensen (dánok)
KIEL: N. Landin – EKBERG 7 (3), Weinhold 2, Pekeler 1, WIENCEK 7, SAGOSEN 9, M. Landin 2. Csere: Reinkind 2, Zarabec, Horák, Duvnjak 1, Sunnefeldt 2, Voigt, Ehrig. Edző: Filip Jícha
SZEGED: Alilovic – Sostaric 1 (1), Kaspárek 2, BOMBAC 5, Bánhidi 3, Bodó 1, J. Källman 1. Csere: Mikler (kapus), Gaber 1, J. Canellas 2, M. Stranovsky 1, Mackovsek 2, B. RADIVOJEVICS 7 (2), ifj. Rosta M., Vujin 2. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 9. perc: 3–5. 14. p.: 8–5. 19. p.: 9–8. 23. p.: 11–10. 27. p.: 13–13. 33. p: 21–15. 41. p.: 24–21. 49. p.: 27–22. 55. p.: 29–26
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/3
Továbbjutott: a Kiel kettős győzelemmel, 66–56-os összesítéssel
MESTERMÉRLEG
Filip Jícha:
– A Szegedet megillető tisztelettel mentünk bele ebbe a párharcba, ezért igazán megkönnyebbültem, hogy sikerült végrehajtani a feladatot: továbbjutottunk. A játékosaim végig összpontosítottak, pedig tudtuk, hogy Pastor mester készül valamire ellenünk, ezért is vettük elő a hét a hat elleni játékunkat a második félidőben. Boldog vagyok, mert nagyszerű este volt.
Juan Carlos Pastor: – Nagyon rosszul kezdődött nekünk ez az idény, a Bajnokok Ligája pedig most már véget is ért számunkra. Fejlődnünk kell, hogy ismét elérjük a szintünket, hiszen már itt is van a következő nagy feladat, a Magyar Kupa döntője. Hiába kerestük a helyzeteket, lehetőségeket, az első perctől kezdve harcoltunk, mégis a Kielnek sikerült három góllal ellépni. Megpróbáltunk közelebb kerülni, de sajnos nem sikerült. Ellenfelünk megérdemelten jutott tovább.

ÖSSZEFOGLALÓ

A két mérkőzést ugyan nem lehet egy lapon említeni, ám ettől még tény: a Bajnokok Ligája-címvédő Kiel meglehetősen könnyedén, kettős győzelemmel ejtette ki a a Mol-Pick Szegedet a sorozat nyolcaddöntőjében. Az ötgólos hátrányból induló magyar csapat továbbjutási esélye viszonylag hamar elúszott a németországi visszavágón, pedig az első félidőben kifejezetten jól tartotta magát, ám ahogy az első meccsen, ezúttal sem tudott mit kezdeni a THW világklasszis átlövőjével, Sander Sagosennel. A norvég rögtön kezébe vette az irányítást, a hazaiak első hat találatából ötöt szerzett, így a mieink számára a legrosszabb forgatókönyv valósult meg: ugyanis ahelyett, hogy gyors gólokkal megzavarták volna Filip Jícha együttesét, szinte végig az eredmény után kellett futni.

Mondhatni, a 33–28-as, összesítésben 66–56-os vereséggel papírforma eredmény született, mert a szegediek még egyszer sem nyertek a Sparkassen-Arenában, sőt, a BL negyeddöntőjébe is mindössze háromszor jutottak az elmúlt 17 évben, mégis nehezen megemészthető az a különbség, amely jelenleg a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes és a Tisza-parti alakulat között van. Az okok persze ismertek: a csongrádiak koronavírustól megtépázott idényében szinte egyszer sem tudták a legerősebb tizenhattal felvenni a küzdelmet, meccsek, edzések maradtak el, és hát az európai szövetség döntései sem nekik kedveztek.

A Kiel az Újszegedi Sportcsarnokban bemutatott atomkézilabda helyett most elég sok hibával játszott, taktikai repertoárjával, dinamikájával, gyors helyzetfelismerésével azonban ismét lelépte magyar ellenfelét. A kikötővárosiak kőkemény beállója, Patrick Wiencek újfent eltüntette Juan Carlos Pastor legnagyobb fegyverét, Bánhidi Bencét, ráadásul tőle szokatlan módon a visszavágón jól meg is szórta magát, míg Sagosen megint játszi könnyedséggel lőtte át a szegedi falat, miközben a szélsőknek, Niclas Ekbergnek és Magnus Landinnak is ritkán okozott gondot a ziccerek értékesítése. Még az is belefért a Bundesliga-csapatnak, hogy olimpiai és világbajnok dán kapusa, Niklas Landin „mindössze” tíz védéssel hozza le a meccset.

Ha viszont a pozitívumokat nézzük szegedi részről... A svéd balszélső, egyben csapatkapitány, a 40. életévét júliusban betöltő Jonas Källman megszerezte 325. BL-gólját kék mezben, ezzel lekörözte a korábbi csúcstartó Balogh Zsoltot, ahogy a párharcban 76 percig kapura is veszélytelen szlovén irányító Dean Bombac felvillanásaival, egyéni alakításaival igazolta, hogy egy az egyben miért tartanak tőle a védők, és Bogdan Radivojevicsnek is bátran oda lehet adni a labdát, a szerb jobbszélső ráadásul a büntetőket is remek százalékban értékesíti. Az átlövőjáték viszont továbbra is hagy kívánnivalót maga után, mert ha Bodó Richárd nem kapja el a fonalat, akkor minden felelősség a beállóra, Bánhidire hárul, akit ezúttal (is) leradíroztak a pályáról. A nyáron a svájci Schaffhausenbe távozó Joan Canellas pótlását pedig meg kell oldania valahogyan a Szegednek, mert ugyan nem a spanyol a legfürgébb, mégis az egyik legkreatívabb játékosa.

Nem szégyen tanulni a németektől, sőt kell is, kérdés, hogy a Mol-Pick Szeged idei „vergődésében” mekkora a szerepe a járványnak, az edzőnek vagy a játékosoknak. Nincs más hátra, a Tisza-partiak készülhetnek a vasárnap kezdődő Magyar Kupa négyes döntőjére, a Telekom Veszprémmel megvívandó bajnoki fináléra, míg a Kielre a francia PSG vár a legjobb nyolc között a Bajnokok Ligájában.

NYOLCADDÖNTŐ
Vardar Szkopje (északmacedón)–TELEKOM VESZPRÉM 27–41
április 8., 18.45
MOL-PICK SZEGED–THW Kiel (német) 28–33
28–33 56–66
Elverum (norvég)–Barca (spanyol) 25–37
19–39 44–76
PPD Zagreb (horvát)–Flensburg (német) A Flensburg játék nélkül jutott tovább
Celje (szlovén)–PSG Handball (francia) 24–37
április 8., 20.45
Nantes (francia)–Kielce (lengyel) 24–25 34–31 58–56
FC Porto (portugál)–Aalborg Handbold (dán) 32–29
24–27 56–56
Motor Zaporizzsja (ukrán)–Meskov Breszt (fehérorosz) 32–30
április 8., 18.45
Az első mérkőzésen az elöl álló csapat játszik otthon, a visszavágót fordított pályaválasztással rendezik meg.
NEGYEDDÖNTŐ
Nantes (francia)–Vardar Szkopje (északmacedón)/TELEKOM VESZPRÉM
THW Kiel (német)–Celje (szlovén)/PSG Handball (francia)
Aalborg Handbold (dán)–Flensburg (német)
Motor Zaporizzsja (ukrán)/Meskov Breszt (fehérorosz)–Barca (spanyol)
Az első mérkőzéseket május 12-én és 13-án, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Mackovsek szerez még egy gólt (32–28). Sunnefeldt is lő még egy gólt, ez a vége, ami azt jelenti, hogy akárcsak az első mérkőzésen, a visszavágón is 33–28-ra nyert a Kiel, amely így kettős győzelemmel jutott tovább a legjobb nyolc csapat közé.

59. perc: Mackovsek szerez gólt (31–27), majd Sunnefeldt köszön be a másik oldalon. 32–27

58. perc: Zarabec oda sem néz, de így is gólpasszt ad Wienceknek.31–26

57. perc: Wiencek ezúttal befordul, és a kapuba dobja a labdát (30–26). Canellastól elveszik a labdát.

56. perc: Zarabec passza után Wiencek ront, de a másik oldalon Mackovsek is hibázik.

55. perc: Bombac adja el a labdát, Ehrig ziccerét azonban védi Mikler. Vujin egy gyors góllal büntet (29–26). Sunnefeldt lövése után a kapufáról jön ki a labda, a másik oldalon Gaber harcol ki hetest,plusz Sunnefeldtet két percre kiállítják. Landin hárítja Canellas hetesét.

54. perc: Bánhidit megtalálják a falban, majd gólt lő a magyar beálló (29–25). A másik oldalon Weinhold hibázik.

53. perc: Sagosen újabb bombagólt szerez, ez ma már a kilencedik találata. 29–24

52. perc: Elveszik a labdát a Kieltől, rohan a Szeged, Gaber gólt lő. 28–24

51. perc: Bombac passza elakad egy kieli lábban, majd elveszti a labdát a Szeged.

50. perc: Bombac átlövése után Landin véd, Radivojevics azonban bevágja a kipattanót (27–23). Megtalálják a szélről befutó Ekberget, aki nem hibázza el a ziccert. 28–23

49. perc: Reinkind kipókhálózza a abl felső sarkot. 27–22

48. perc: Időt kérnek a szegediek. Canellas labdája nem volt jó Kaspáreknek.

47. perc: Sagosen kiszorított helyzetbőlleadott lövése nem jó.

46. perc: Reinkind passza után Ekberg nem találja el a kaput. Wiencek ragadta meg Bánhidit, megkapta érte a második kétperces kiállítását. Hetest is kap a Szeged, Radivojevics azonban a kapu mellé pörgeti a labdát.

45. perc: Bombac passza nem jó, beragadt a kezébe a labda. Reinkind lövése nem jó, de nincs gyors szegedi gól, Källmant blokkolják.

44. perc: Időt kér a Kiel. Bombac kap bele egy passzba, de visszakapja a labdát a Kiel, Sagosen pedig lő egy újabb gólt. 26–22

43. perc: Radivojevics is lő egy szép gólt a jobb szélről beugorva. 25–22

42. perc: Hetes és két perc, Bánhidi borította fel Wienceket. Pazar emberelőnyös támadás végén Wiencek lő gólt ziccerből. 25–21

41. perc: Bombac egy jó csel után gólt lő, ez neki már az ötödik (24–20). Sagosen lövését ezúttal védi Mikler. Radivojevics passza után Vujin lő gólt ziccerből. 24–21

40. perc: még mindig támad a Kiel, végül összeállnak Sagosennek, aki a lécet találja el. Sagosen gyorsan labdát szerez, Ekberg pedig könnyű gólt lő. 24–19

39. perc: Jól védekezik a Szeged, passzívon a hazaiak.

38. perc: Duvnjak megint a kapufát találja el, de Wiencek a kipattnóból gólt lő (23–18). Bombac harcol ki hetest, Radivojevics pedig belövi. 23–19

37. perc: Duvnjak lövése után ezúttal a kapufáról kifelé pattan a labda, Radivojevics gyorsan az üres kapuba íveli a labdát (22–18). Ennek ellenére marad a hét a hat elleni játék.

36. perc: Bombac bejátszása megint jó, Bánhidi pedig ezúttal gólt szerez (21–17). Duvnjak talpról lő gólt, a labda Mikler lába között talált utat a kapuba (22–17). Bánhidi lövése nem jó.

35. perc: Sagosen lövése után Mikler véd, majd Bombac a saját térfeléről az üres kapuba íveli a labdát (21–16). Pekeler zárt rosszul, elveszik a labdát a németekről.

34. perc: Bombac megtalálja a falban Bánhidit, akinek a lövését Landin nyomja a kapufára.

33. perc: Magnus Landin bombázza a bal felső sarokba a labdát. 21–15

32. perc: Bánhidi zárása szabálytalan volt. Bodó találta el Landin arcát, hét a hat ellen támad a Kiel. Wienceket meg is találják, ő pedig nem hibázik. 20–15

31. perc: Elkezdődött a második félidő, támadnak a hazaiak. A szegedi kapuban Mikler váltotta Alilovicot, a Szeged pedig Källmannal zavaróban nyitottat védekezik. Ez nem zavarja meg a Kielt, Pekeler passza után Magnus Landin lő gólt. 19–15

A szünetig háromgólos előnyre tett szert a Kiel (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)
A szünetig háromgólos előnyre tett szert a Kiel (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Hetest kap a Szeged, Radivojevics a jobb felső sarokba dobja a labdát (17–15). Nyolc másodperc maradt, időt kér Kiel. Hét a hat ellen támadnak, Duvnjak passza után Sagosen bombázza a bal felső sarokba a labdát. Ez az első félidő vége, a szünetben 18–15-re vezet a Kiel, amelynek összesítésben nyolcgólos az előnye.

29. perc: Weinhold harcol ki egy hetest, megint érkezik Mikler. Ekberg ezúttal nem hibázik, a kapuba pattintja a labdát (16–14). Bánhidi nem kap ítéletet, rohan a Kiel, Weinhold gyors gólt lő. 17–14

28. perc: Reinkind lő gólt (15–14), a másik oldalon viszont Bombac hibázik.

27. perc: Bombac egy az egyben megveri Horákot, majd gólt lő (13–13). Azonnal jön a válasz, Ekberg eredményes a másik oldalon (14–13). Canellas lő gólt átlövésből. 14–14

26. perc: Jó a húzás a jobb szélre, Radivojevics beugrik, és gólt lő (13–12). Alilovic ezúttal is védi Magnus Landin lövését, Radivojevics pedig megfogja a kipattanó labdát.

25. perc: Pekeler valahogy összekaparja a bejátszást, majd gólt lő. 13–11

24. perc: Sagosen lerázza magáról a védőt, majd a bal alsó sarokba lövi a labdát (12–10). Gyors szegedi válasz, Stranovsky köszön be a bal szélről beugorva. 12–11

23. perc: Kaspárek lövése után Wiencek sáncol bele a labdába. Ellentétesen ítélnek a játékvezetők, most megbeszélik a történteket. A Szeged számára kedvező döntés születik, Wienceket két percre kiküldik. A Szeged gyorsan ki9használja az emberelőnyt, Canellas lő gólt. 11–10

22. perc: Sagosen lövését védi Alilovic, hetest pedig nem kap a norvég.

21. perc: Zarabec lövése után Alilovic lő gólt, de a kipattanóra Wiencek csap le, és bevetődve gólt lő (11–8). Gaber arcát eltalálta a bevetődő Wiencek talpa, ápolni kell. Kaspárek passza után Radivojevics beugrik, és gólt lő a jobb szélről. 11–9

20. perc: Remek támadás végén Wiencek lő gólt (10–8). Emberelőnyben Canellas ad rossz passzt.

19. perc: Rohan a Kiel, Ekberg pedig belövi a ziccert (9–7). Canellas megcsinálja a helyzetet, Bombac beugrik a hatoson belülre, és gólt lő (9–8). Ráadásul Weinholdot két percre kiküldik.

18. perc: Bodó közel kerül a falhoz, felugrik, de nem találja el a kaput. Sagosen is elront egy lövést. Kaspárek bejátszása nem jó, elütik Bánhidi elől a labdát.

17. perc: Kettős emberhátrányban szerez gólt a Szeged, Bombac talál be (8–7). Magnus Landin ugrik be, de Alilovic védi a ziccert.

16. perc: Majdnem labdát szerzett a Szeged, ehelyett jön egy újabb hetes és két perc kombó, most Källmannak kell leülnie. A hetesre Mikler jön a kapuba, Ekberg pedig az égbe lövi a labdát a büntetőből.

15. perc: 5–0-s sorozatban van a Kiel, időt kér Juan Carlos Pastor. Kaspárek emelkedik, és a bal felső sarokba lövi a labdát. 8–6

14. perc: Ekberg nem hibázik, a kapuba pattintja a labdát (7–5). A másik oldalon Sostaric lövése után a lécről pattan kifelé a labda. Hetes és két perc, Sostaricot küldik ki, Ekberg pedig ezt a büntetőt is gólra váltja. 8–5

13. perc: Elveszik a labdát a Szegedtől egy rossz passz után, indul a Kiel, Sagosen kiharcol egy hetest.

12. perc: Gaber csap oda Zarabecnek, tanácskoznak a bírók, végül kiosztanak egy kétperces kiállítást. Sagosen egy csel után a kapu bal alsó sarokba lövi a labdát. 6–5

11. perc: Bombac passza pontatlan volt, nem sikerült Bánhidit megjátszani.

10. perc: Bodó ezúttal nem találja el a akput, Weinhold pedig büntet, kilövi a jobb alsót. 5–5

9. perc: Bombactól tökéletes az előkészítés Bodónak, aki lendületből a bal felső sarokba bombázza a labdát (3–5). Sagosen egyelőre nem nagyon hibázik, felugrik a szaggatottnál, és a kapu közepébe lövi a labdát. 4–5

8. perc: Zarabec lövése után Alilovic mutat be egy remek védést, Kaspárek azonban belemegy az ellenfelébe a másik oldalon. Ez is belemenés, ezúttal Wincek borítja fel Sostaricot. Ekberg kap sárga lapot.

7. perc: Bombac harcol ki hetest. Sostaric nem gondolkodik sokat, a bal alsó sarokba bombázza a labdát. 3–4

6. perc: Sagosen passzát Källman lelesi, meg is indul, a ziccerét azonban lábbal védi Landin. Sagosen büntet, megszerzi a harmadik gólját is. 3–3

5. perc: Sagosen lő egy újabb gólt, ezúttal a kapu jobb oldalába (2–2). Källmannak nincs nagy szöge, de beugrik, és belövi a rövid alsóba a labdát. 2–3

4. perc: Azonnal jön a válasz, Kaspárek köszön be (1–1). Reinkind lövése után Alilovic véd, indul a Szeged, Bombac passza után Bánhidi lő gyors gólt. 1–2

3. perc: Winceket fogják meg a védők, majd Bánhidi mutat be egy blokkot. Sagosen lő, vezet a Kiel. 1–0

2. perc: Ezúttal Bodó lő, de Landin megint véd lábbal.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a szegediek támadnak először. Landin védéssel kezd, Sostaric lövése után hárított,d e tovább támadhat a Szeged, oldalt megy ki a labda.

Fehérben a hazaiak, kékben a vendégek.

Az első mérkőzést 33–28-ra a Kiel nyerte meg. Részletek itt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a THW Kiel–Mol-Pick Szeged nyolcaddöntő visszavágója a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Ötgólos hátrányt kellene ledolgoznia a továbbjutáshoz a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Mol-Pick Szegednek, ráadásul Kielben, ami már csak azért is csodaszámba menne, mert egy hete hazai pályán meglehetősen kiábrándító játékot nyújtott. Leginkább az első félidőben „kaszálta” el magát a Tisza-parti alakulat, hiszen a német sztárcsapat már kilenccel is vezetett az Újszegedi Sportcsarnokban, s csak a szünet után beálló horvát kapusának, Mirko Alilovicnak köszönhetően táplálhat minimális reményt a visszavágón.

Vélemények

„Noha öttel nyertünk Szegeden, a továbbjutás még nem dőlt el, a visszavágón bármi megtörténhet. Nem dőlhetünk hátra, keményen kell küzdenünk hatvan percig, mert kiváló csapat a magyar, tapasztalt, jó játékosokkal, s korábban már többször bizonyította, hogy képes kiválóan kézilabdázni” – mondta Patrick Wiencek, a Kiel beállója.

„Mindent meg kell tennünk, hogy az önbecsülésünket megőrizve jöjjünk le a pályáról. Bizonyítanunk kell magunknak és szurkolóinknak, hogy van ereje ennek a csapatnak. Csak abban az esetben lehet esélyünk a győzelemre, ha végig tiszta fejjel és a legjobb teljesítményünket nyújtva játszunk” – fogalmazott Bánhidi Bence, a Szeged beállója.

A Pastor-érában eddig háromszor jutott a legjobb nyolc közé a csongrádi együttes az elitsorozatban, a négyes döntős szereplés azonban még egyszer sem valósult meg, s reálisan nézve erre ezúttal sincs sok esély.

A szegedieknek talán sohasem sikerült kiheverniük, hogy tavaly egy tollvonással eltörölték legreménytelibb BL-idényüket, megfosztva ezzel a klubot története első final fourjától. Persze korántsem biztos, hogy elmasíroztak volna Kölnig, mivel a negyeddöntőben a Telekom Veszprémmel találkoztak volna, ám a koronavírus-járvány, na meg az európai szövetség döntése miatt ezt már sohasem fogjuk megtudni.

A tavalyi Szeged bárkit képes volt legyőzni – erre a Barca és a PSG elleni siker a példa –, ellentétben az ideivel, amely bizony már a magyar élvonalban is egyre többször megizzad. Ráadásul az elmúlt hét hónapban Damoklesz kardjaként többször lecsapott a Tisza-partiakra (Bodó Richárdra kétszer is) a járvány, és szinte minden hétre jut egy újabb sérült is. A precizitásáról ismert Juan Carlos Pastornak ezért új eszközzel kellett megbarátkoznia: az improvizációval.

A stabilitás hiánya gondot okoz a spanyol stratégának, aki az újabb és újabb hiányzók miatt talán még egyszer sem tudott ebben a kiírásban a legjobb tizenhatból válogatni. A csongrádiakat majdnem nyolc esztendeje gardírozó világbajnok szakvezető mindenesetre tudja, mit kellene tenni, hogy egy Kiel-szintű csapatot legyőzzön, ám a gyakorlatban sajnos nem ezt látjuk. A lassú támadásszövögetés következményeként a mieink játékába számtalan hiba csúszott az odavágón, az általában feszes, tekintélyt parancsoló Pick-védelem képtelen volt lépést tartani a dinamikus, a falat folyamatosan ostromló német játékosokkal, továbbá a kieli átlövőket sem sikerült faultokkal, sáncokkal feltartóztatni.

A túloldalon viszont mindez megvalósult: a 19 perc alatt két kiállítást összeszedő Bánhidi Bencét kikapcsolta a rutinos Patrick Wiencek, a távoli próbálkozásokat pedig csírájában elfojtotta a Bajnokok Ligája címvédője.

„Az elszántsággal nem volt problémánk, de érezhető volt, mennyi nehézséggel küzdünk ebben az idényben – mondta a Nemzeti Sportnak a Szeged 71-szeres válogatott balátlövője, Bodó Richárd, aki hat kísérletből három gólt szerzett az első mérkőzésen. – De nem vagyunk rossz csapat! Biztos vagyok benne, ha csak az edzésekre és a munkára kellett volna figyelnünk az elmúlt egy évben, most nem ebben a nehéz helyzetben várnánk a nyolcaddöntő visszavágóját. Kielben az utolsó percig küzdeni, harcolni fogunk, mindent megteszünk, hogy emelt fővel jöhessünk le a pályáról.”

NAGY PÉTER

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik