Férfi kézi-vb: Nagy László hiánya nem lehet kifogás – Sabaté

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2017.01.17. 13:36
null
Schuch Timuzsin szerint a rossz játékkal elért győzelem jobb hangulatot teremt, mint a jó játékkal elszenvedett vereség (Fotók: AFP)
Xavier Sabaté, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, Szaúd-Arábia ellen is mi leszünk a favoritok, de szerdán sem számít könnyű mérkőzésre. A spanyol szakember örülne neki, ha a franciaországi világbajnokság későbbi szakaszában még számíthatnánk Nagy Lászlóra, de a kiváló jobbátlövő hiánya nem lehet kifogás.  

„Mi vagyunk a favoritok a következő meccsen, egyértelmű, hogy nyernünk kell – jelentette ki Xavier Sabaté a szerdai, Szaúd-Arábia elleni csoportmeccsel kapcsolatban. – Nem lesz persze egyszerű a dolgunk, a szaúdi csapat is kicsi, gyors játékosokból áll. Nem vehetjük kényelmesen a találkozót.”

A szövetségi kapitány a mieink pihenőnapján a csapathotelben tartott sajtófélórán elmondta, Nagy Lászlón kívül mindenki egészséges a keretben.

„Chile ellen mindenki játszott, ez azért is fontos, hogy frissek maradjanak a játékosok. Örülnék neki, ha később még számíthatnánk Nagy Lászlóra, ő a vezérünk és a szememben a világ legjobb játékosa, de a hiánya nem lehet kifogás. Támadásban Ancsin és Balogh, védekezésben Schuch és Ligetvári pótolni tudja.”

A fiatalokkal kapcsolatban hozzátette, Ligetvári Patrik nem a legjobb meccsét játszotta tegnap, de szüksége van a tapasztalatra, és biztos benne, a jövőben fontos játékosa lesz a válogatottnak. Juhász Ádámmal kapcsolatban megjegyezte, kiemelkedően teljesített, taktikus és gyors volt, nagyon elégedett volt vele.

„Sokat javított a hangulatomon az első győzelem – vette át a szót Schuch Timuzsin. – Jobb így nyerni, mint esetleg jó játékkal kikapni. Chile ellen néhány dolog nem működött védekezésben, de a dél-amerikaiak sok újdonságot mutattak. A németek elleni meccsüket látványosan feladták, pihentették a kulcsjátékosaikat. Tudtuk, hogy nem rossz csapat, és néha bizony meg tudtak lepni minket, például hét az öt ellen támadtak, de sokszor azt éreztem, nincs is felépítve a játékuk, csak egyikük gondolt valamit, és megvalósította.”

A Veszprém védekező specialistája számára nem újdonság, hogy Nagy László nélkül kell megoldani a feladatot. „A klubban már hozzászoktatott minket a helyzethez, amikor rendszeresen „kiveszi” az októbert. Általában mindig olyankor szokott sérült lenni – reagált egy mosoly kíséretében a Nagy hiányára vonatkozó kérdésre. – Természetesen idő kell, amíg kialakulnak a megfelelő páros kapcsolatok, ilyen szempontból könnyebbség, hogy Patrikkal egy klubban játszunk. Laci akkor térjen vissza, ha teljesen felépült.”

Bodó Richárd számára már nem újdonság egy nagy torna légköre, így adta magát a kérdés, miben éli meg másként a mostani vb-t.

„A tavalyi Európa-bajnokság az első felnőttvilágversenyem volt, ezért nagyon izgultam – mondta a Mol-Pick Szeged balátlövője. – Most a hangulat is sokkal jobb a csapaton belül. A tavalyi torna tapasztalataiból tanulva elhatároztam, hogy minden szünnapon lemegyek a konditerembe. Sokkal jobb kicsit sétálni és kondizni, de a legfontosabb, hogy valamit mozogni kell. Most sokkal frissebbnek is érzem magamat. Kicsit zavar, hogy folyamatosan megtelik a térdem, de ez napról napra javul, és remélhetőleg a fontos meccsekre teljesen elmúlik a fájdalom.”

Bodó Richárd ezen a vb-n sokkal jobban érzi magát, mint az első világversenyén
Bodó Richárd ezen a vb-n sokkal jobban érzi magát, mint az első világversenyén

Bodó a saját játékával kapcsolatban hozzátette, a befejezései lehetnének pontosabbak, de a páros kapcsolatokban sokat lépett előre. „Hiányérzetünk van, mert a horvátokat el tudtuk volna kapni, de volt egy-két rövidzárlatunk, amit az ellenfelünk kihasznált. Ezt a görcsösséget toltuk magunk előtt, ezért nem tudtuk megtörni a chileieket.”

A mieink a németektől pénteken 27–23-ra, a horvátoktól szombaton 31–28-ra kaptak ki a roueni C-csoportban, Chilét 34–29-re győzték le hétfőn. A következő ellenfelünk Szaúd-Arábia lesz. A szerdai találkozó már igen korán, 14 órakor kezdődik, ehhez kell igazítani a napirendet. A csoportból az első négy jut tovább, harmadik helyezés esetén a D-csoport másodikjával vívjuk vasárnap a nyolcaddöntőt, amely jelen állás szerint Svédország lesz.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 18., szerda, 14.00: Szaúd-Arábia–Magyarország
Január 20., péntek, 20.45: Fehéroroszország–Magyarország
A mérkőzéseket a Sport1 közvetíti.

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország3390–76+146
2. Németország2262–37+254
3. MAGYARORSZÁG31285–87 –22
4. Chile31275–97–222
5. Fehéroroszország31282–89 –72
6. Szaúd-Arábia2249–57 –80

 

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE A JÁTÉKOSOK NÉVJEGYEIT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG
Kapusok:
FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélső: GULYÁS Péter (Telekom Veszprém), HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC),
Szövetségi kapitány:
Xavi SABATÉ
Edző:
DEBRE Viktor

Tartalékok: IVÁNCSIK Gergő (Telekom Veszprém), *NAGY László (Telekom Veszprém)
*Bokasérülés miatt a harmadik csoportmeccsünk előtt Gulyás Péter váltotta a keretben

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik