Férfi kézi-vb: mintha egy klubcsapat lenne az ellenfél – jön Angola

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.01.13. 11:34
null
Romé Hebo volt a Katar elleni siker egyik kulcsa (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Az argentinok elleni döntetlen után Angola lesz a magyar férfi kézilabda-válogatott ellenfele a dán-német közös rendezésű világbajnokságon (kezdés: 18.00, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Intő jel, hogy az afrikaiak az első körben meglepetésre legyőzték Katart, de nem elégszenek meg ennyivel. A keretükből tizenketten, valamint a szakmai stáb is ugyanabból a csapatból érkezik, azaz rendkívül összeszokott együttesről van szó. Azt is megtudtuk, hogy a játékosokat olyan jól megfizetik hazájukban, hogy nem motiváltak európai szerződésre.

Újabb földrész csapatával kerülünk szembe a világbajnokságon, ezúttal Angola az ellenfél. Az első forduló egyik szenzációját jelentette, hogy az afrikai csapat egy utolsó másodperces góllal legyőzte Katart. Érdekesség, hogy a győztes találatot a csapat legfiatalabb tagja, a mindössze 19 éves balszélső, Claudio Chicola szerezte, akinek ez volt az első tétmeccse a felnőttválogatottban, és az első találata mindjárt két pontot ért. Korábban csak egyszer, még 2005-ben tudott meccset nyerni Angola a vb csoportkörében, akkor Kanadát múlta felül 27–26-ra.

A Katar elleni győztes gól

Hatalmas sikernek, edzői karrierem egyik legjobb eredményének tartom a pénteki győzelmet, amelyben Romé Hebo volt a főszereplő. Hét gólt lőtt, és védekezésben is kiválóan játszott. A legizgalmasabb a meccs vége volt, akkor ki is kaphattunk volna, de kapusunk ziccert védett, és az utolsó másodpercben Claudio Chicola belőtte a legfontosabb gólt. Nekünk már a pénteken szerzett két pont is óriási eredmény, de talán még tudunk meglepetést szerezni” – magyarázta az Angolát irányító Filipe Cruz a szombati szünnapon a Nemzeti Sportnak. A 49 éves szakember dirigálta már hazája női válogatottját is, amellyel Rióban nyolcadik lett.

SZÉP KÉZILABDÁT JÁTSZANAK

A magyar válogatott szombaton erőnléti edzéssel, videoelemzéssel és taktikai gyakorlással készült második mérkőzésére. Vladan Matics szövetségi kapitány is méltatta az angolai csapatot.
„Nagyon atletikusak, ráadásul a csapat zöme egy csapatból jön, így egész évben együtt készülhetnek, ez látszik az összeszokottságukon is. Jó a kapusuk, szépen játszanak, az utolsó pillanatig harcolnak, végig biztatják egymást. Nem lesz egyszerű meccs, de nem tudom elképzelni, hogy kikapjunk.”

Hogy miben szeretnénk változtatni, arról itt olvashatnak bővebben!

Katar legyőzésében nagy szerepe volt a 34 éves kapusnak, egyben csapatkapitánynak, Giovany Muachissengue-nek, aki 45 százalékos hatékonysággal védett. „A magyar méltán magasan jegyzett válogatott, játékosai a legrangosabb kupákban edződnek, nekünk újra alázatosan kell játszanunk, és megpróbálni újra nyerni.”

Az afrikai csapatot meglátogattuk az edzésükön is, hogy közelebbi benyomásokat szerezzünk róla. Kicsit úgy tűnt, mintha meglepetésként érte volna őket a megnövekedő médiaérdeklődés, ugyanis több tévéstáb is ott volt, hogy a pénteki győzelmükről, és a folytatásról kérdezze a játékosokat.

Először is Cruz állandó segítőjéhez, José Nobregához fordultunk, akit az angolai férfi kézilabda általános helyzetéről kérdeztünk:

Mindössze négy csapatunk van a bajnokságban, és mind a fővárosból, Luandából. Ezért is van, hogy nem túl nagy a merítési lehetőségünk a válogatottnál, így pedig nehéz felvennünk a versenyt az európai csapatokkal” – mutatott rá Nobrega az NSO-nak. Ezek után nem nagy meglepetés, hogy a tizenhatos keretükből tizenketten (!) az ország első számú csapatából, a Primeiro de Agostóból érkeztek, ahol ráadásul ugyanaz a szakmai stáb, amelyik a válogatottnál is dolgozik. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az említett négy klub közül az egyik tulajdonképpen az Agosto B-csapatának tekinthető, akkor végképp láthatjuk, milyen szűk a számba vehető játékosok köre.

Mindennek persze megvan a pozitív oldala is, a csapat tulajdonképpen egész évben együtt készül, így a játékosok nagyon jól ismerik egymást, és a vb előtt még volt egy hónapjuk, amikor csak a tornára gyakorolhatott a válogatott.

Mialatt a játékosok már focival melegítettek az edzés érdemi részére (valójában az sem volt aztán annyira komoly), a delegáció egy másik tagjával, Geraldo Quialával arról beszélgettünk, miért nincsen több légiósuk, mert ha csak a katari meccsből indulunk ki, többen megállnák a helyüket akár egy európai csapatban is.

Szerintem sok európai csapat nem is ismeri a játékosainkat, így ez a torna kiváló lehetőség, hogy megmutassák magukat. Másrészről viszont a négy klub elég jó fizetéseket tud adni, ezért is van, hogy a játékosok nem motiváltak abban, hogy Európába igazoljanak. A legkézenfekvőbb Portugália lenne, de ott nem adnak jó fizetést, nálunk kétszer annyit is kereshet egy játékos, mint Európában. Ráadásul az időjárást is nehéz megszokniuk, valamint nehezen hagyják hátra a családjukat és a barátaikat.”

Mindez egybevág azzal, amit korábban a jobban reflektorfényben levő női válogatott játékosai kapcsán hallottunk.

A kapus Giovany Muachissengue ott volt a mieink elleni egyetlen korábbi mérkőzésen (Fotó: IHF)
A kapus Giovany Muachissengue ott volt a mieink elleni egyetlen korábbi mérkőzésen (Fotó: IHF)

Mint Quiala elmondta, a kézilabda Angolában a harmadik legnépszerűbb sport a labdarúgás és a kosárlabda után. Iskolai szinten sok helyen jelen van a kézilabda, de nincs elég szponzor, ezért van olyan kevés felnőttcsapat. Aki viszont az említett klubokban játszik, mind profi, és csak a kézilabdából él. Néhányan persze egyetemen tanulnak, de nem kell dolgozniuk a játék mellett.

ELLENFÉLNÉZŐ

Összesített magyar mérleg Angola ellen: egy mérkőzés, egy győzelem, 34–31-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2007. január 22-én, Kiel, vb-csoportmérkőzés

Magyarország–Angola 34–31 (19–15)
Legjobb magyar dobók:
Gál 10, Mocsai T. 6, Nagy K. 5

Az előbbiek ismeretében nem meglepő, hogy csupánegy légiós van a keretben, Edvaldo Ferreira az egyiptomi Szmuha Alexandria játékosa. [„Már most jobb a szereplésünk, mint a legutóbbi vébén, amikor az összes meccsünket elveszítettük.”]

Olimpián még nem járt az angolai férficsapat, ám az utóbbi években Afrika harmadik számú gárdájává fejlődött. Korábban háromszor (2005, 2007, 2017) jutott ki vb-re – először a 20., aztán a 21., két éve az utolsó, a 24. helyen végzett. Az utóbbi években a földrészen csak Tunéziával, valamint Egyiptommal nem bírt. Afrika-bajnokságon 15-ször szerepelt, és három bronzérmével (2004, 2016, 2018) mindig vb-kvalifikációt szerzett, sőt 2006-ban a 4. hely is vb-kvótát ért. Ezúttal feltett céljuk, hogy bekerüljenek a legjobb húsz közé a vb-n, így ellenünk egy újabb bravúrban reménykednek.

Örülünk, hogy győzelemmel kezdtük a vébét, de még több mindenben tudunk javulni, mert sok hibát is elkövettünk Katar ellen. Tudjuk, hogy a magyarok az esélyesebbek, de mindent meg fogunk tenni azért, hogy újabb meglepetést szerezzünk. Optimisták vagyunk, és reméljük, hogy nyerni fogunk” – mondta még búcsúzóul a jó hangulatú edzés végén Nobrega.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

A VASÁRNAPI PROGRAM
B-CSOPORT
14.00:
Macedónia–Bahrein
16.30: Horvátország–Japán
19.00: Spanyolország–Izland
D-CSOPORT
15.30:
Katar–Egyiptom
18.00:
MAGYARORSZÁG–Angola (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
20.30: Svédország–Argentína (Tv: M4 Sport)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 1 1 27–24 +3 2
2. Angola 1 1 24–23 +1 2
3. Argentína 1 1 25–25 0 1
3. MAGYARORSZÁG 1 1 25–25 0 1
5. Katar 1 1 23–24 –1 0
6. Egyiptom 1 1 24–27 –3 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Ferencváros), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János
Tartalékok: MÁTHÉ Dominik
(Balatonfüredi KSE), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 14., 15.30: Magyarország–Katar (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Január 16., 18.00: Magyarország–Egyiptom (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Január 17., 20.30: Svédország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Berlin):
Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea
B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Koppenhága): Svédország, MAGYARORSZÁG, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornákon 2020 tavaszán.

A TOVÁBBI PROGRAM
Középdöntő:
A/B-ág: Köln, január 19–23.
C/D-ág: Herning, január 19–23.

Elnöki Kupa: Köln, Koppenhága, január 19–20.
Elődöntők: Hamburg, január 25.
A 7. helyért: Herning, január 26.
Az 5. helyért: Herning, január 26.
A 3. helyért, döntő: Herning, január 27.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik