Férfi kézi-vb: Amit lehetett, Dujsebajev bizonytalanná tett – Mocsai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.18. 12:01
Mocsai Lajos, a magyar férfi és női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya volt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának vendége. A 62 esztendős szakember Talant Dujsebajevről, a jelenlegi keret fiataljairól, valamint a mai, Szaúd-Arábia elleni világbajnoki csoportmérkőzésről is beszélt.

„A szaúdi válogatott a mai meccs után is pont nélkül marad. Ezzel a játékosállománnyal és jó koncepcióval a szaúdiakat és a fehéroroszokat is le kell győzni és le is fogjuk győzni” – jelentette ki Mocsai Lajos, majd Xavier Sabaté szövetségi kapitány elképzeléseiről fogalmazta meg a véleményét.„A szaúdi válogatott a mai meccs után is pont nélkül marad. Ezzel a játékosállománnyal és jó koncepcióval a szaúdiakat és a fehéroroszokat is le kell győzni és le is fogjuk győzni” – jelentette ki Mocsai Lajos, majd Xavier Sabaté szövetségi kapitány elképzeléseiről fogalmazta meg a véleményét.

„Lehet, hogy a stratégia a nyolcaddöntős meccsre van kihegyezve, ami kockázatos, de ha beválik, akkor máris sikerül teljesíteni az elsődleges célkitűzést, a legjobb nyolcba jutást– mondta Mocsai.

Hozzátette, sokadmagával egyetemben nem érti, hogy Sabaté, aki Spanyolországból érkezett, ahol mindig is kiemelt jelentősége volt a gyors szélsőjátéknak, miért nem nevezett balszélsőt a mieink világbajnoki keretébe, miközben az átlövősor és a beálló posztja túlbiztosított. Mocsai szerint a Sabaté által alkalmazott rotációs szisztéma negatív oldala, hogy nincs meg az a 8-9 játékosból álló törzsállomány, teljesítőképes mag, amely stabilan védekezne és támadna.

A Testnevelési Egyetem rektora szót ejtett Talant Dujsebajevről is, akinek a vezetésével a magyar férfiválogatott tavaly a középdöntőben búcsúzott az Európa-bajnokságtól, ezzel elesve az olimpiai szereplés lehetőségétől.

„Amit lehetett, Dujsebajev bizonytalanná tett. Ilyés Ferencet, a legnagyobb küzdő védőnket, illetve a két irányítónkat, Lékai Mátét és Császár Gábort is itthon hagyta. Ebből adódóan a csapat elvesztette a teljes tartását és sansza sem volt” – emlékezett vissza az Eb-re Mocsai.

Dujsebajev számára egyébként az idei világbajnokság sem sikerült jól, hiszen az általa irányított lengyelek már nem juthatnak tovább a csoportjukból, és csak a 17–20. helyért való küzdelemben folytathatják szereplésüket.

Mocsai a magyar válogatott fiataljairól is elmondta a véleményét.

„A fiatalok nagyon tehetségesek. Örömteli, hogy a Tatabányán irányító-átlövőt játszó Juhász Ádám a rendezetlen védelmek ellen lövi a gólokat, de balszélsőként nem lehet tőle ennél többet elvárni. A beálló posztján Bánhidi Bencének technikailag színesebben kellene lőnie, Bodó Richárdnak pedig balátlövőben a nagyobb sebességű játékra és a jobb döntésekre kellene odafigyelnie” – zárta mondandóját Mocsai, aki szerint ennél a keretnél jelenleg nincs erősebb Magyarországon.

A TELJES INTERJÚ


FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

A SZERDAI PROGRAM
B-CSOPORT
20.45: Macedónia–Spanyolország
C-CSOPORT
14.00: Szaúd-Arábia–Magyarország (Tv: Sport1)
17.45: Fehéroroszország–Németország (Tv: Sport1)
20.45: Horvátország–Chile
D-CSOPORT
14.00: Argentína–Egyiptom
17.45: Dánia–Bahrein
20.45: Svédország–Katar (Tv: Sport1)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország
3 3 100–61 +39 6
2. Horvátország 3 3 90–76 +14 6
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 85–87 –2 2
4. Chile 3 1 2 75–97 –22 2
5. Fehéroroszország 3 1 2 82–89 –7 2
6. Szaúd-Arábia 3 3 73–95 –22 0

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE A JÁTÉKOSOK NÉVJEGYEIT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG
Kapusok:
FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélső: GULYÁS Péter (Telekom Veszprém), HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC),
Szövetségi kapitány:
Xavi SABATÉ
Edző:
DEBRE Viktor

Tartalékok: IVÁNCSIK Gergő (Telekom Veszprém), *NAGY László (Telekom Veszprém)
*Bokasérülés miatt a harmadik csoportmeccsünk előtt Gulyás Péter váltotta a keretben

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSE
Január 20., péntek, 20.45: Fehéroroszország–Magyarország (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik