Férfi kézi-vb: a katariak érzik az ellenszenvet, de már hozzászoktak

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.01.14. 09:46
null
Capote szerint már hozzászoktak, hogy nem kedvelik őket (Fotó: IHF)
Nem sok ideje maradt a pihenésre és a felkészülésre a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjainak az Angola elleni sikert követően, ugyanis kevesebb mint egy nappal később máris jön a Katar elleni ütközet a dán–német közös rendezésű világbajnokságon (kezdés: 15.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). A közel-keleti együttesben már valamivel kevesebb a honosított játékos, mint a korábbi években, mégis érezhető, hogy a közvélemény továbbra sem szimpatizál vele, játékosai azonban már hozzászoktak ehhez a helyzethez.

 

Mindkét csapat két teljesen ellentétes arcát mutatta eddig a vb-n, a katariak kikaptak Angolától a nyitó körben, míg a mieink csak döntetlenre végeztek Argentínával, majd aztán a második fordulóban a közel-keletiek Egyiptomot, mi Angolát győztük le simán. A mindkét meccsen magabiztosan védő Mikler Roland biztos benne, hogy vasárnapi meccsből kell kiindulni következő ellenfelünk kapcsán: Katar is észbe kapott az első mérkőzése után, mint ahogy mi is, így két összeszedett csapat meccsét várom hétfőn. Ugyanakkor bízom benne, mi fogunk jobb teljesítményt nyújtani.”

Nagy kérdés, melyik csapatból mennyit vett ki a második körben aratott győzelem. A katariak játszották a korábbi meccset, mi viszont Angola ellen a második félidőben már pihentethettük a kezdőket. Ligetvári Patrik is utóbbit emelte ki, hozzátéve, hogy ez még sokat számíthat Katar ellen.

Gyorsan visszamegyünk a szállodába, és regenerálódunk, hogy minél frissebb állapotba kerüljünk – mondta Csoknyai István szövetségi kapitány a tegnapi mérkőzés után. – A stábbal már este elkezdjük az elemzést, a játékosoknak hétfőn tartunk taktikai értekezletet. Látva az előttünk játszott mérkőzést, iszonyúan kemény csatára van kilátás. De ha tudunk tovább fejlődni, nem megoldhatatlan a feladat.”

A harmadik fordulóban tehát már a harmadik kontinensről érkező ellenféllel kerülünk szembe a vb-n. Az ázsiai férfi kézilabdát a Rivera-korszak kezdetétől, 2013-tól uraló katariak közül csupán hatan maradtak a keretben a négy évvel ezelőtt vb-döntőt játszók közül, de a két évvel ezelőtti tornához képest is fiatalodott a csapat, s már nem kizárólag készen vett külföldiekre alapul (ebben szerepe van a nemzetközi szövetség honosítási korlátjának is). Persze ha megnézzük a jelenlegi névsort, még mindig jelentős hányadát adják a keretnek a honosított játékosok, van szerb, bosnyák, egyiptomi, francia, kubai és tunéziai születésű játékosuk is. A közvélemény és a szurkolók körében továbbra is érezhető egyfajta ellenszenv Katar iránt, az Angola elleni meccsükön például az egész csarnok az afrikai csapatnak szurkolt.

A közel-keletiek egyik kulcsjátékosát, a Havannában született balátlövőt, Rafael Capotét is megkérdeztük a jelenségről: Bárhova megyünk, mindenhol érezzük ezt az ellenszenvet, szembesítenek vele minket, hogy mi vagyunk az a csapat, amelyben sok a honosított játékos. De már hozzászoktunk az évek során. Az Egyiptom elleni mérkőzés pedig mindig különleges, nemcsak a kézilabdáról szól, ráadásul van egyiptomi származású játékosunk is. Nem tudom, mi a különbség köztünk és más csapatok között, amelyeknek szintén vannak honosított játékosaik?”

Az el-Dzsaisban szereplő Capote hozzátette, nekik kimondottan nem kedvezett a lebonyolítás átalakítása, egy meccsen könnyebben tudtak volna meglepetést okozni, mivel azonban nem olyan hosszú a kispadjuk, így a középdöntő bevezetésével csökkentek az esélyeik egy újabb kiugró eredményre. Az egymás utáni napokon következő mérkőzések szintén nagyon megterhelőek a számukra. „A magyarok ellen még jobb védekezésre lesz szükség, de ahogy látom, ebben napról napra fejlődünk, ahogy egyre inkább összeállunk. Csak remélni tudjuk, hogy a kapusaik nem fognak ki jó napot, de egyébként is kemény a védekezésük, még ha ez Argentína ellen nem is látszódott.”

Valero Riverának ez az utolsó munkája
Valero Riverának ez az utolsó munkája

A spanyolokkal 2013-ban vb-t nyerő Valero Rivera is nehezen élte meg az első körös pofont, mint elmondta, rá sem ismert a csapatára, úgy játszottak Angola ellen, mint egy ijedt kiscsapat, amelynek nincs tapasztalata ezen a szinten. „Az utóbbi öt évben ez volt a legrosszabb meccsünk, nem is érdemeltünk mást, csak vereséget” – jelentette ki. Ehhez képest az Egyiptom elleni győzelmet követően már egészen más hangulatban értékelt.

Mintha egy másik csapatot láttunk volna a pályán. Végig kiválóan koncentráltunk, és egyértelműen jobbak voltunk az ellenfelünknél. Természetesen fáradtak vagyunk, így fontos lesz a frissítés. Nehéz meccsre számítok a magyarok ellen, sok erős játékosuk van. Ahhoz, hogy újra nyerni tudjunk, úgy kell játszanunk, mint Egyiptom ellen” – tette hozzá az egy hónap múlva 66 éves spanyol szakember, akinek szerződése a tokiói olimpiáig szól a katariakkal. „Ez az utolsó munkám, ezt bátran kimondhatom.”

Katar egyszer járt olimpián: 2016-ban a 8. helyen végzett. Hatszor szerepelt világbajnokságon, a legnagyobb sikerét 2015-ben a saját rendezésű vb-n, honosított játékosokkal telezsúfolva érte el, ezüstérmet szerzett. Két évvel ezelőtt Franciaországban 8. lett – a nyolcaddöntőben Németországot ütötte ki. Az Ázsia-bajnokságokon 15-ször szereplő együttes az utóbbi három kontinensviadalon (2014, 2016, 2018) aranyérmet nyert.

Nagy vesztesége a csapatnak a volt veszprémi és tatabányai Zsarko Markovics – a montenegrói jobbátlövő az utóbbi időben nehezen jött ki Riverával. Továbbra is vezére a csapatnak a szerbből bosnyákká, majd katarivá honosított, 41 éves Danijel Sarics, aki 2003-tól 13 éven át olyan spanyol élgárdák kapujában állt, mint a Santander, a León, a Pamplona és a Barcelona. Egyiptom ellen már az igazi arcunkat mutattuk, de a hétfői találkozón a magyar csapat lesz az esélyes” – mondta udvariasan az esélyekről Sarics, aki szerint öt-hét csapat is odaérhet az érmes helyekre a végelszámolásnál.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
15.30:
Szerbia–Brazília
18.00:Oroszország–Németország
20.30:Franciaország–Korea
B-CSOPORT
15.30:
Izland–Bahrein
18.00:Horvátország–Macedónia
20.30:Spanyolország–Japán (Tv:M4 Sport)
C-CSOPORT
15.00:
Tunézia–Chile
17.30:Norvégia–Ausztria (Tv:M4 Sport)
20.15:Dánia–Szaúd-Arábia
D-CSOPORT
15.30:
MAGYARORSZÁG–Katar (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
18.00:Argentína–Egyiptom
20.30:Svédország–Angola

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 2 2 58–40 +18 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 59–49 +10 3
3. Angola 2 1 1 48–57 –9 2
4. Katar 2 1 1 51–47 +4 2
5. Argentína 2 1 1 41–56 –15 1
6. Egyiptom 2 2 47–55 –8 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Ferencváros), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János
Tartalékok: MÁTHÉ Dominik
(Balatonfüredi KSE), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 16., 18.00: Magyarország–Egyiptom (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Január 17., 20.30: Svédország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Berlin):
Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea
B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Koppenhága): Svédország, MAGYARORSZÁG, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornákon 2020 tavaszán.

A TOVÁBBI PROGRAM
Középdöntő:
A/B-ág: Köln, január 19–23.
C/D-ág: Herning, január 19–23.

Elnöki Kupa: Köln, Koppenhága, január 19–20.
Elődöntők: Hamburg, január 25.
A 7. helyért: Herning, január 26.
Az 5. helyért: Herning, január 26.
A 3. helyért, döntő: Herning, január 27.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik