Férfi kézi: „Szeretném bizonyítani, hogy hasznos tagja lehetek a válogatottnak”

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2019.12.19. 12:14
null
(Fotók: MKSZ/Kovács Anikó)
Megkezdte a felkészülést a közelgő Európa-bajnokságra Gulyás István együttese, a kerethez Bartók Donát, a TBV Lemgo jobbátlövője újdonsült apaként később csatlakozik.

 

Szerdától öt napon át gyakorol a magyar férfi kézilabda-válogatott a január 9-én rajtoló Európa-bajnokságra való felkészülés első szakaszában. Egyelőre 22 fő kapott meghívót Gulyás István szövetségi kapitánytól, közülük többen sérülés és egyéb elfoglaltságok miatt csak később csatlakoznak a társakhoz: miközben Lékai Máté térd- és Bodó Richárd vállsérülése folyamatosan javul, addig Ancsin Gábor hosszú ideje rakoncátlankodó könyöke miatt biztosan nem lesz ott Malmőben, ahol a mieink Dániával, Izlanddal és Oroszországgal kerültek egy csoportba.

NÉVJEGY: BARTÓK DONÁT

Született: 1996. július 13., Szeged

Magassága/testsúlya: 192 cm/100 kg

Posztja: jobbátlövő

Klubjai: Mol-Pick Szeged (2009–2013), Grundfos Tatabánya (2013–2015), Váci KSE (2015–2016), TBV Lemgo Lippe (német, 2016–)

Válogatottságai/góljai száma: 9/20

Legjobb eredményei: ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes (2014)

Ancsin kiesésével azonban ismét megnyílt az út a Bundesligában légióskodó Bartók Donát előtt, aki 2018-ban, a magyar szempontból balul végződő horvátországi Eb-n robbant be a köztudatba. Az egykori ifjúsági Eb-ezüstérmes három évvel ezelőtt, 20 esztendősen Vácról került a Lemgóba, miután a Duna-partiaknál kilenc meccsen 38 gólt szerzett az NB I-ben, és a juniorválogatottból is kitűnt eredményes játékával.

„Duzzadtam az erőtől, önbizalomtól, amikor megérkeztem Németországba, úgy gondoltam, hosszú távon segíteni tudok a Lemgón” – elevenítette fel a Nemzeti Sportnak a 2016-ban történteket Bartók Donát.

Az eredetileg angolul és spanyolul is jól beszélő Bartóknak rögtön az első meccsén eltört az ujja, ezért a pályán kívül kellett mindent megtennie azért, hogy minél hamarabb beilleszkedjen és elfogadják a társak – ehhez legelőször meg kellett tanulnia németül. A nehezebb időszakokban sokszor támaszkodhatott feleségére, ráadásul olyan klubba került, amelyben korábban is szerepeltek magyarok – nem is akárhogyan! Marosi László bajnokságot, Mocsai Lajos edzőként KEK-et és Német Kupát, Ilyés Ferenc és Mocsai Tamás játékosként EHF-kupát nyert a Lemgóval. Bartóknak a visszatérését követően sikerült állandósítania a helyét a német gárdában, s teljesítményével rászolgált, hogy Florian Kehrmann vezetőedző első számú jobbátlövőként számoljon vele. Márciusban csapata egyik edzésén azonban rosszul fogott talajt, megsérült a térde, az operáció elkerülhetetlenné vált.

A legutóbbi világbajnokságon Máthé Dominikkal a soraiban három góllal kapott ki a válogatott Dániától
A legutóbbi világbajnokságon Máthé Dominikkal a soraiban három góllal kapott ki a válogatott Dániától
„Szerencsére jól sikerült a műtét, ahogy a lábam gyógyult, nemcsak fizikailag, mentálisan is sikerült feltöltődnöm – közölte a 23 éves játékos. – Négy hónapig Budapesten végeztem az ilyenkor szükséges feladatokat, szeptemberben tértem vissza Lemgóba. Október óta a csapattal edzek, szerencsére végig panasz- és fájdalommentesen tudtam végezni a rehabilitációt.”

A kilencszeres válogatott kézilabdázó szerint a visszatérését követő első meccsen kitörtek belőle az érzelmek, úgy érezte, volt egy kis törlesztenivalója az életnek az elmúlt nyolc-kilenc hónap „sérelmeiért”...

GULYÁS ISTVÁN, A VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA

„A szokásosnál talán nagyobb kerettel kezdjük meg a felkészülést, többen csak később tudnak csatlakozni hozzánk. Lékai Máté térde szépen javul, folyamatosan egyeztetünk, nagyon jó esély van rá, hogy újévkor már az edzéseken is ott legyen a válogatottal, csakúgy, mint Bodó Richárd, akinek a válla sérült, de karácsony után reményeink szerint számíthatunk rá. Mikler Rolanddal úgy egyeztünk meg, hogy szintén újévkor csatlakozik, azonban Ancsin Gábor könyöke sajnos nincs jó állapotban, nem tud a válogatott segítségére lenni.”

„Édesapám, Bartók Csaba fogalmazott meg egy nagy igazságot: ha egy sportoló fél az újabb sérüléstől, inkább hagyja abba!” – teszi hozzá eltökélten.

Ahogy az egykori szegedi nevelés mondja, Gulyás István kapitány meghívója jót tesz a lelkének, a nemzeti együtteshez viszont már csak újévkor tud csatlakozni, miután a Lemgo december 29-én még a Kiellel találkozik a Bundesligában, amelynek tabelláján a 14. helyen áll, egy pozícióval megelőzve a Faluvégi Rudolfot foglalkoztató TVB Stuttgartot.

„Ez lesz a negyedik karácsonyom, amit a szeretteimtől távol töltök, ami nem egyszerű, de a tudat, hogy utána a válogatottal lehetek, minden eddiginél jobban motivál. Folyamatosan az Európa-bajnokság jár a fejemben: otthon, illetve amikor edzésre, konditerembe megyek. Szeretném bizonyítani, hogy hasznos tagja lehetek a csapatnak – tette hozzá Bartók, akinek a kézilabdán kívül új feladattal is meg kell birkóznia, igaz, ezt örömmel teszi. – November tizedikén megszületett a kislányunk, úgyhogy autóval megyünk haza Magyarországra, a szilvesztert már a családdal töltjük. Élvezem az apaságot, a feleségem nagyon ügyes, megosztjuk egymás között a teendőket, így a mérkőzések előtt még pihenni is tudok. Sok erőt merítek belőlük.”

AZ APA NYOMDOKAIN

Bartók Donát édesapja, Bartók Csaba 75-szörös magyar válogatott kézilabdázó, aki 1990 és 2000 között bajnokságot és Magyar Kupát nyert a Szegeddel, majd Spanyolországba, a CB Ademar Leónhoz szerződött, amelynél 2001-ben újabb bajnoki címet és kupaelsőséget ünnepelhetett, továbbá KEK-döntőt játszhatott a kasztíliaiakkal. Profi karrierje utolsó éveiben Veszprémben kézilabdázott, a bakonyiakkal az NB I-ben és az MK-ban is az élen végzett. Pályafutását egy súlyos sérülés miatt 2004-ben fejezte be, jelenleg önkormányzati képviselőként dolgozik.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT 22 FŐS BŐ KERETE AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA
KAPUSOK:
Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Borbély Ádám (Tatabánya), Székely Márton (Telekom Veszprém), Andó Arián (Balatonfüred)
JOBBSZÉLSŐK: Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK: Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (TBV Lemgo – Németország), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK: Lékai Máté (Telekom Veszprém), Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Szűcs Bence (Telekom Veszprém)
BALÁTLÖVŐK: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország), Nagy Bence (Ferencváros), Jerkovic Srecko (Komló) BALSZÉLSŐ: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik