Férfi kézi NB I: magyaros csapat alakul Tatabányán

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.04.29. 11:25
null
Vladan Matics reméli, sikerül mindenkivel dűlőre jutni (Fotó: Dömötör Csaba)
Egy kivétellel csak magyar játékosokkal vághat neki a következő idénynek a Tatabánya, amelynél a vezetőség azon dolgozik, hogy megteremtse ehhez az anyagi hátteret.

 

A Magyar Kézilabda-szövetség döntését követően a sportág európai szervezete (EHF) is úgy határozott a múlt héten, a koronavírusra tekintettel véget vet az idei versenysorozatoknak, s habár az EHF a BL-ben meghagyta a lehetőségét annak, hogy a férfi - és női együttesek egy négyes döntőben csapjanak össze az első helyért, az EHF-kupát azonban mindkét nemnél berekesztette, így a második számú kontinentális kupaküzdelmekben a 2020-as esztendőben nem avatnak bajnokot.

A férfiaknál a Tatabánya négy forduló után négy ponttal csoportja harmadik helyén állt az EHF-kupában, míg az NB I-ben negyedikként várta a folytatást a járvány elszabadulásakor.

MINDENT ELKÖVET A VEZETŐSÉG
Új fejlemény, hogy a férfi Európa-ligában – amely ősztől a második számú európai kupasorozat lesz – csak olyan csarnokokban lehet mérkőzéseket rendezni, amelyeknek mindkét hosszanti oldalán van lelátó. Ennek viszont nem felel meg a tatabányai Földi Imre Sportcsarnok.

„Egy európai kupasorozatban indulni mindenki számára motiváló, és ha lesz erre lehetőség, természetesen mi is szeretnénk részt venni az Európa-ligában. Jelenleg annyit tudok mondani, mindent elkövetünk, hogy ehhez a megfelelő csapatot és az anyagi hátteret is megteremtsük. Nyilván a hazai nemzetközi meccseket is otthon, Tatabányán lenne a legjobb lejátszani, ám az új csarnokunk a tervek szerint csak jövő októberben lesz kész, addig valamilyen alternatívát kell találnunk. Ezek közül Győr lenne a legmegfelelőbb, amely már bejáratott helyszín nekünk, az EHF minden feltételének megfelel, ráadásul mindig nagyon segítőkészek voltak, és persze le a kalappal a szurkolóink előtt, akik hatvan kilométerre is mindig követték a csapatot” – mondta Marosi László, a tatabányaiak elnöke.

„A jelenlegi helyzet valamelyest hasonlít az idényünkhöz: végig küzdenünk, harcolnunk kellett, a sok megpróbáltatást viszont valahogy kibírtuk. A vezetőség most azon dolgozik, hogy megegyezzen a játékosokkal a fizetések csökkentéséről” – mondta a Nemzeti Sportnak Vladan Matics, a Grundfos Tatabánya vezetőedzője.

Információink szerint felezik a béreket a Bányásznál, ahol a szűk költségvetés ellenére időközben megkezdték a keret kialakítását a következő idényre. Az korábban eldőlt, a gárda két montenegrói idegenlégiósa elhagyja a Komárom-Esztergom megyeieket, Milos Bozsovics már a télen Zágrábba távozott, az élvonal korábbi gólkirálya, Milos Vujovics pedig a nyártól a német Füchse Berlinben folytatja pályafutását.

Az első számú beállóról, Vladimir Vranjesről másfél hónapja köztudott, hogy a fehérorosz Meskov Breszt játékosa lesz, míg a csapatkapitány, Dénes János Balatonfüreden fejezheti be karrierjét. A külföldiek közül valószínűleg csak az orosz válogatott balátlövő, Vitalij Komogorov marad, akit még egyéves szerződés köt a tavalyi magyar bronzérmeshez.

„Zajlanak az egyeztetések, remélem, sikerül mindenkivel dűlőre jutni, mert így egy jó kis magyar csapat lehet egy külföldivel kiegészülve – folytatta Matics. – Neveket egyelőre nem tudok mondani, annak örülök, hogy elsőként Ancsin Gáborral és Juhász Ádámmal sikerült megállapodni.”

A válogatott magját adó Bányásznál a nemzeti együttes két alappillére, Győri Mátyás és Sipos Adrián is a maradás mellett döntött. A svéd Sävehofól távozó szerb-magyar balszélsőt, Sunajko Stefant és a Ferencváros beállóját, Debreczeni Dávidot már szóba hozták a Tatabányával, ahogy a veszprémi fiatalok közül Hornyák Bencét és Molnár Balázst is.

„Bízom abban, hogy a vezetők stabilizálják a klub anyagi helyzetét, tudom, minden erejükkel ezen annak. Pozitívan látom a jövőt, nagyon szeretem a várost, a csapatot, a szurkolókat, és szerencsére a játék sem megy rosszul – nyilatkozta lapunknak a 113-szoros válogatott Ancsin Gábor, aki a januári Európa-bajnokságot könyöksérülés miatt volt kénytelen kihagyni. – Voltak ugyan megkereséseim félévkor, de úgy voltam vele, itt kitűztünk egy közös célt, amelynek szeretnék a részese lenni. Családias a légkör, sokan vagyunk magyarok, ezért közelebb érzem magamhoz a többieket, mint eddig bárhol. Lehet, nem a miénk a legnagyobb csarnok, de a hangulat itt mindig kiváló, a telt ház pedig szinte minden meccsen garantálható. A veszprémi évek után arra volt szükségem, hogy minél több időt a pályán lehessek, ez a Fradiban és itt is megvalósult, ráadásul a nemzetközi porondon is kipróbálhattam magam. Jó dolog, hogy végre hosszú távon tudok tervezni.”

„Nem gondolkodtam azon, hogy eligazoljak vagy külföldi ajánlat után nézzek, miután a bajnokság elején, az Eger ellen keresztszalag-szakadást szenvedtem. Azóta is csak lábadozom, a gyógytornászom sem javasolta, hogy a sérülésemet követő első évben váltsak. Egyébként a műtétem után rögtön megkeresett Marosi László elnök úr, s jelezte, számít rám, szeretné, ha maradnék. Ezúton is köszönöm neki a bizalmat, hiszen nincs rá garancia, hogy a lábam valaha is a régi lesz. Dolgozunk a fizioterapeutával, ám ez nem ugyanaz, mintha Sipos Adriánnal kellene ütközni. Fájdalmam nincs, specifikus mozgásokat tudok végezni, kontakt nélküli kézilabdára már be tudnék állni. Először szeretnék tíz-húsz mérkőzést lejátszani, akkor nyugodnék meg leginkább. A kialakult helyzetben az a legrosszabb, hogy nem tudok a többiekkel edzeni, passzolni, kapura lőni, cselezni, nincs előttem védő, így nehéz lemérni, hol tartok” – fogalmazott Juhász Ádám, a Bányász irányítója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik