Férfi kézi: jövő nyártól a Löwen edzője irányítja a dánokat

Vágólapra másolva!
2013.10.15. 10:10
null
Gudmundsson a szezon végén fájó búcsút vesz az Oroszlánoktól (Fotó: Czerkl Gábor)
A várakozásoknak megfelelően a következő év nyarától Gudmundur Gudmundsson, a Rhein-Neckar Löwen vezetőedzője irányítja a dán férfi kézilabda-válogatottat. Az izlandi szakember Ulrik Wilbeket követi a poszton, aki 2005 óta irányította a skandináv nemzeti csapatot.

 

Az 52 éves Gudmundsson kinevezése 2014. július 1-jétől szól, és hároméves szerződést írt alá a dán szövetséggel. A szakember számára nem lesz ismeretlen a közeg, hiszen korábban dolgozott a GOG vezetőedzőjeként, illetve az AG Köbenhavn sportigazgatójaként.

„Korábbi szövetségi kapitány, bámulatos önéletrajza van, beszél dánul, kiváló eredményeket ért el izlandi kapitányként – mint az olimpiai ezüstérem vagy a bronz a 2010-es Eb-ről –, mégis különbözik tőlem” – mutatta be az izlandiakkal sikereket halmozó utódját Wilbek, aki a következő évtől már csak a szövetségnél 2012 ősze óta betöltött sportigazgatói állására koncentrál.

„Nagy megtiszteltetés, hogy a Dán Kézilabda-szövetség felajánlotta számomra ezt a munkát, de egyben nehéz döntés elé is állított, hiszen igazán élvezem a munkámat a Rhein-Neckar Löwennél – kommentálta a kinevezést az MKB-MVM Veszprémmel egy csoportban szereplő mannheimiek edzője. – Úgy érzem, ez a helyes döntés, és remélem, a dán kézilabdának is az lesz. Ulrik Wilbeket követni nagy kihívás, de bízom abban, hogy Dánia a jövőben is jó eredményeket tud elérni.”

A dán női csapattal 1996-ban olimpiai aranyat nyerő Wilbek kinevezése a férfiaknál is egy kiemelkedően eredményes korszak kezdetét jelentette: a dán válogatott 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnoki aranyat, 2011-ben és idén világbajnoki ezüstöt, 2006-ban Eb-bronzot, 2007-ben vb-bronzot nyert az irányításával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik