Férfi kézi: Ilicsnek már csak egy dobása maradt, hogy a Veszprémmel is BL-t nyerjen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.01. 09:53
null
Ilics szeretné szépen lezárni a veszprémi éveket (Fotó: Tumbász Hédi)
Hat évvel ezelőtt „nyerőembernek” hozták el Momir Ilicset Kielből Veszprémbe. Nem kellett sokáig győzködni, mert maga a szerb kézilabdázó is úgy gondolta, hogy a harmadik Bajnokok Ligája-aranyérmét a magyar bajnokcsapattal nyerheti meg. Több oka is volt annak, hogy nem így történt, így a hamarosan elköszönő balátlövőnek csupán hatvan napja, illetve egy dobása maradt a „magyar álom” beteljesüléséhez.

Ahhoz, hogy ez valóban be is következhessen, a Telekom Veszprémnek először is túl kell lépnie a Flensburg-Handewitten, amelyet a negyeddöntő első, idegenbeli találkozóján lenyűgöző második félidei játékkal hat góllal sikerült legyőznie.

Úgy mentünk ki a pályára, hogy a németeknek áll a zászló, de ha mi diktáljuk a tempót, és azt játsszuk, amit kiterveltünk, legfeljebb egy gól dönthet, ide vagy oda. Ami ezek után a pályán történt, arra túlzás nélkül mondhatom: minden idők egyik, ha nem a legjobb meccsét teljesítettük. Miközben mi kitűnőre vizsgáztunk, az ellenfél belefutott egy kellemetlen fiaskóba. Biztos vagyok benne, hogy a szombati visszavágó ennek ellenére sem tekinthető lefutottnak. Hiába a hazai pálya, pontosan ezért fog hatalmas nyomás nehezedni ránk, miközben a német csapat játékosainak a fejében bizonyára az jár majd, hogy rosszabb már nem történhet velük, mint a múlt héten, csalódott szurkolótáboruk nem kis bánatára. Bízom a kettős győzelemben, de mindenkinek arra kell felkészülnie, hogy a négyes döntőbe jutásért keservesen meg kell harcolnunk. Ha sikerrel járunk, még inkább előbbre tartunk, mint tavaly, amikor a legjobb tizenhat között buktunk el. De az igazi erőpróba csak ezután következik” – mondta az idény végén – remélhetőleg csak a kölni BL-finálét követően – a Veszprémtől elköszönő Momir Ilics az SzPress Hírszolgálatnak.

Az már hónapokkal ezelőtt eldőlt, hogy a veszprémi klub vezetősége nem szándékozik újabb egy- vagy kétéves szerződést aláírni a 37. éves – a csapatkapitány Nagy Lászlónál egy évvel fiatalabb – kézilabdázóval, aki ma is képes csodálatos gólokat lőni és mesterien helyzetbe hozni a társait, ám maga is elismeri, hogy a csúcson már túljutott.

Szerettem Veszprémben játszani, kedvemre való volt a környezet, élveztem a szurkolótáborunk szeretetét, három éve a feleségemmel és a kisfiammal együtt a magyar állampolgári esküt is letettük, de az is igaz, hogy az elmúlt évek nem kizárólag a sikerekről és a békés nyugalomról szóltak. Ha úgy vesszük, hogy sorozatban négyszer is bejutottunk a BL négy legjobb csapata közé, kétszer döntőt is játszottunk, én pedig 2014-ben és 2015-ben is a BL gólkirálya lettem, akkor a mérleg nyelve a »jó« felé billen. Ha viszont a kilencgólos előnyről elbukott 2016-as BL-döntőre gondolunk, vagy arra, hogy tavaly még a legjobb nyolc közé sem jutottunk be, a jelző máris átfordul a »rossz« irányába. Küzdelmes hat évre tekintek vissza, edzőcserékre, kisebb-nagyobb válságokra, ezért is reménykedek abban, hogy a hajrá minden rosszat felülír.”

Az igazán jó hajrát az jelentené a Telekom Veszprém számára, ha sikerülne visszahódítania a magyar bajnoki címet a Szegedtől, majd június elsején és másodikán története első BL-címét is megszerezné.

Valóban ez az ideális forgatókönyv, a rosszabbakról még említést sem tennék. Elhatároztam, hogy még egy, és semmiképpen sem két esztendőt bevállalok a pályán, aztán megpróbálok edzőként dolgozni. Hogy abból mi sülhet ki, bevallom, sejtelmem sincs. Egyelőre a lehető legjobb klubváltás előkészítésén ügyködök, de már csak legfeljebb tíz napig. Magyar klubbal nem tárgyaltam, a külföldi ajánlatok között viszont német is akad, így előfordulhat, hogy újra egy Bundesligában szereplő együtteshez csatlakozom, és onnan vonulok vissza – tette hozzá befejezésül Ilics, aki nem ritkán rangadókat és tétmérkőzéseket döntött el a góljaival, magyar klubját mindvégig alázattal szolgálva.

Korábban a Wisla Plock érdeklődéséről lehetett olvasni Ilics kapcsán, de a mostani nyilatkozata alapján a németországi folytatás is erősen benne van a pakliban.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
SZOMBAT
17.30:
Telekom Veszprém–Flensburg-Handewitt (német) (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 28–22

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik