Férfi kézi: emlékeznek még az Izland elleni csodára a 2012-es olimpián? – videó

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2020.04.21. 17:35
null
A 2012-es olimpia egyik csúcspontja volt a magyar férfi kézilabda-válogatott Izland elleni győzelme (Fotó: AFP)
Élő kézilabda-mérkőzést sajnos már hetek óta nem láttunk – és jó darabig valószínűleg még nem is fogunk –, ezért úgy döntöttünk, merengünk picikét a múltban, és felidézzük a 2012-es londoni olimpiáról a magyar férfiválogatott Izland elleni negyeddöntője rendes játékidejének utolsó másodperceit. Egy jelenetsort, amely örök életre a magyar szurkolók emlékezetébe vésődött.

Mielőtt a tárgyra térnénk, röviden a magyar válogatott nyolc közé vezető útjáról: a mieink a csoportküzdelmek során Dániától (25–27), Horvátországtól (19–26) és Spanyolországtól (22–33) kikaptak, Dél-Koreát (22–19) és Szerbiát (26–23) viszont legyőzték, így négy ponttal, a negyedik helyen jutottak tovább a negyeddöntőbe, amelyben a másik csoportot hibátlan teljesítménnyel megnyerő – többek között Franciaországot és Svédországot is legyőző – Izland várt rájuk.

Az első félidő után Nagy Lászlóék négy góllal, 16–12-re vezettek, öt perccel a mérkőzés vége előtt, 26–24-nél pedig a háromgólos fórért támadhattak, az utolsó perc mégis az izlandiak egygólos előnyével (26–27) kezdődött meg – és egy újabb sikertelen magyar támadás után még a labda is hozzájuk került.

Nem volt mese, ki kellett védekezni az északiak támadását, különben a magyar csapat kiesik.

Az izlandiak természetesen nem siettették akciójukat, időt is kértek, majd 14 másodperccel a rendes játékidő letelte előtt hétmétereshez jutottak.

Ekkor úgy tűnt, tovaszállt minden esélyünk.

A labdát Snorri Gudjonsson vette kezébe.

Ha belövi, Izland a négy között.

Vele szemben Fazekas Nándor.

És ami ezek után történt, azt a mai napig nehéz szavakba foglalni… Fazekas szenzációs bravúrral védett, a kipattanó labdát Császár Gábor lehúzta, Zubai Szabolcshoz passzolt, ő Iváncsik Gergőhöz, ő a balszélső helyén feltűnő, akkor 24 éves Lékai Mátéhoz, aki 59:56-nál egyenlített. 27–27. Elképesztő.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány arcára minden rá volt írva. Ő sem hitte el.

A MECCS RÖVID ÖSSZEFOGLALÓJA (Az ominózus jelenet 1:17-től)

Nem lett volna sorsszerű, ha ezt a meccset ezek után elveszítjük.

És nem is veszítettük el.

Kétszeri hosszabbításban, 34–33-ra Magyarország megnyerte a találkozót, és bejutott az olimpiai elődöntőbe.

Amelyben aztán nem kevésbé izgalmas meccsen 27–26-ra kikapott Svédországtól, majd a bronzmeccsen viszonylag simán Horvátországtól (26–33) is, így a negyedik helyet szerezte meg.

De azok az Izland elleni másodpercek minden más emléket elhomályosítanak…

A TELJES MÉRKŐZÉS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik