Férfi kézi EHF-kupa: Füreden és Tatabányán is óvatosak az esélyekkel

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2018.11.18. 06:38
null
Matics biztonságos előnyt szerezne a visszavágóra
A férfi kézilabda EHF-kupában a Balatonfüred és a Tatabánya dolga nem egyszerű, mégis mindkettőnek a 16 között a helye: előbbire a cseh Karvina, míg utóbbira a holland Limburg vár.

Egyetértett a férfi EHF-kupában még álló két csapatunk, a Balatonfüred és a Tatabánya edzője, hogy együttesének mindenképpen el kell kerülni a balszerencsés Komló sorsát. Csoknyai István és Vladan Matics arra utalt, hogy a baranyai gárda kiesett az előző körben, mégpedig az idegenben lőtt kevesebb gólja miatt. Így már csak a kiemelt Füred és Tatabánya küzdhet a 16 közé jutásért, egyben a főtábla négycsapatos csoportjaiba kerülésért. A főtáblán február 9-től március 31-ig küzdenek a csapatok, majd a negyeddöntő április 20. és 28. között következik. A négyes döntőt május 17. és 19. között rendezik.

Előbb a következő két meccsen legyünk túl sikeresen, aztán majd ráérünk tervezgetni a tavaszi programot – mondta lapunknak Csoknyai István. – Az esélyekről pedig csak kellő óvatossággal szabad beszélni, mert a cseh Karvina nem lebecsülhető együttes. A bajnokságban az élen áll, szerb és lengyel idegenlégiósok a legjobbjai, hazai pályán pedig szinte verhetetlen. Nagyon kell figyelnünk, hogy elkerüljük a lerohanásait. A délelőtt fél tizenegyes kezdés a Karvinának nem szokatlan, a bajnoki mérkőzéseit is ilyen korán játssza. Némi előny, hogy a második meccsünk itthon lesz.”

Óvatosság ide, az ellenfél tisztelete oda, a cseh kézilabda és a cseh bajnokság az európai középmezőnybe sorolandó. Arra viszont sokáig fogunk emlékezni, hogy a januári Európa-bajnokságon a csehek megleckéztették a Ljubomir Vranjes dirigálta csapatunkat, amely emiatt nem jutott tovább. A Karvina az előző körben a macedón Proleten kettős győzelemmel lépett túl. Gyors és gólerős a balszélsője, Jan Zbranek, de a legjobbja a válogatott balátlövő, a házi gólkirály Marek Monczka.

Az 1955-ben alapított Banik Karvina az idén tért vissza az európai kupaszínpadra, amelyen legutóbb a 2011–2012-es idényben szerepelt. Akkor a KEK-ben játszott selejtezőt. Ezt megelőzően 1993-tól jegyzi az eredményeit az EHF, és ezt követően 2012-ig minden évben játszott valamelyik európai sorozatban. Az idén szerezte a 11. cseh bajnoki címét – előtte 2010-ben ünnepelt aranyat, akkor sorozatban a hetediket. Az új szezonban a cseh Extraligában kikapott Jicínben, és pontot hagyott a Koprivnice csarnokában.

Nekünk sem egyszerű a feladatunk, mert a holland Limburg szeszélyes csapat, képes akár bravúrokra is – mondta Vladan Matics, aki több friss videót is szerzett együttese ellenfeléről. – Mégis tovább tudunk jutni, ha a jobb szélen, valamint a balátlövő és a balszélső helyén egyenletes, koncentrált teljesítményt tudunk nyújtani. Ezeken a posztokon a cserelehetőségünk sajnos korlátozott. Biztonságos előnyt akarunk szerezni a visszavágóra, hogy ne kelljen izgulni a továbbjutásért.”

A Limburg az előző körben az osztrák bajnok Alpla Hard ellen kétszer döntetlent ért el és idegenben lőtt több góljával jutott tovább. Egyik legjobbja az európai kupákban hét éve edződő jobbátlövő, Joris Baart, a másik pedig a hasonlóan tapasztalt beállós, Ivo Steins. Egy-egy német, portugál és belga idegenlégóssal áll fel, akik főleg a védekezésben jeleskednek. Vladan Matics szerint a holland kézilabda felszálló ágban van, és felhívta a figyelmet, hogy a 2018-as Eb-selejtezőt, amelynek a csoportküzdelmeiben a mieink itthon öttel, idegenben viszont csak nehezen, eggyel nyertek Hollandia ellen.

FÉRFI KÉZILABDA EHF-KUPA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
A VASÁRNAPI MÉRKŐZÉSEK

10.30: Karvina (cseh)–BALATONFÜRED (Tv: Sport1)
14.30: GRUNDFOS TATABÁNYA–OCI-Lions Limburg (holland) (Tv: Sport1)
Bocholt (belga)–Cuenca (spanyol)
Kiel (német)–Drammen (norvég)
Magdeburg (német)–Porto (portugál)
Olympiakosz (görög)–RK Nexe (horvát)
Granollers (spanyol)–Velenje (szlovén)
Pays d'Aix (francia)–Holstebro (dán)
A párharcok visszavágóit november 24-én vagy 25-én rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik