Férfi kézi Eb: „Olyan, mint egy szörny” – hősként ünneplik Sterbik Árpádot

Vágólapra másolva!
2018.01.29. 09:26
null
Sterbik Árpád remek teljesítményt nyújtott a spanyol kapuban (Fotó: AFP)
Hősként ünneplik a spanyolok Sterbik Árpádot, miután férfi kézilabda-válogatottjuk megnyerte az Európa-bajnoki döntőt vasárnap este Zágrábban, a vajdasági születésű kapust pedig a mérkőzés legjobbjának (MVP) választották.

A spanyol csapat ötödik alkalommal szerepelt a kontinenstorna fináléjában, és négy vereség után először nyert – 29–23-ra legyőzte Svédország együttesét.

Sterbik Árpád csütörtök este csatlakozott a kerethez, miután Gonzalo Pérez de Vargas sérülése miatt szüksége volt rá a válogatottnak.

„Otthon voltam, sörrel és sült krumplival a kezemben követtem néhány mérkőzést” – viccelődött a döntő után a 38 éves kapus, aki a világbajnok franciák elleni elődöntőben öt büntetőből hármat megfogott, vasárnap este pedig 38 százalékos hatékonysággal védett.

„Hallottam, hogy már nincsenek jegyek a döntőre, így ez maradt az egyetlen esélyem, hogy élőben láthassam a meccset” – sütött el egy újabb poént.

„Nem tudtam, hogyan és mennyit tudok segíteni a csapatnak, de végül jól ment” – idézi az El País című lap a Bajnokok Ligája-címvédő macedón Vardar Szkopje játékosát.

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
Győztes: SPANYOLORSZÁG (Julen Aguinagalde, Aitor Arino, David Balaguer, Joan Canellas, Rodrigo Corrales, Alex Dujshebaev, Daniel Dujshebaev, Raúl Entrerríos, Angel Fernandez, Adrian Figueras, Gedeon Guardiola, Iosu Goni Leoz, Eduardo Gurbindo, Viran Morros, Gonzalo Pérez de Vargas, Valero Rivera, Daniel Sarmiento, Ferran Sole, Sterbik Árpád, szövetségi kapitány: Jordi Ribera)
2. Svédország
3. Franciaország
4. Dánia
5. Horvátország
6. Csehország
7. Norvégia
8. Szlovénia
9. Németország
10. Fehéroroszország
11. Macedónia
12. Szerbia
13. Izland
14. Magyarország
15. Ausztria
16. Montenegró

Mint kifejtette, nagyon jól felkészültek a mérkőzésre, ennek ellenére az első félidőben nem teljesítettek az elvárt szinten. A szünet után éppen abban bíztak, hogy nem játszhatnak olyan rosszul a folytatásban is, mint korábban.

Szinte minden spanyol, szerb, norvég és dán tudósítást Sterbik fotójával illusztráltak, a legtöbbnek a címe is vele kapcsolatos, a szurkolók pedig a közösségi oldalakon számos alkalommal osztották meg a bravúros védéseit bemutató videót.

Kristian Kjelling, a norvég válogatott korábbi kiváló balátlövője a TV3 szakkommentátoraként úgy fogalmazott, Sterbik úgy védett, mintha 20 éves lenne.

„Hihetetlenül nagy játékos, olyan, mint egy szörny! Ezúttal óriási segítséget kapott a védelemtől” – mondta a dánok korábbi nagyszerű irányítója, Joachim Boldsen.

A finálé első félidejében a svédek kapusa, Mikael Appelgren remekelt, de a meccs után ő is Sterbiket dicsérte.

„Eleinte megtaláltuk a rést a kapuján, de a második félidő elején ezt könnyedén eltüntette, majd egyre jobban teljesített, végül elképesztően védett. Fantasztikus kapus, aki akkor a legjobb, amikor a leginkább szükség van rá. Ezért vált legendává” – vélekedett Appelgren.

A 62 éves Claes Hellgren, a svédek korábbi nagyszerű kapusa azt mondta: kalapot emel Sterbik fantasztikus teljesítménye előtt, és a világ legjobb kapusának nevezte.

A vajdasági Adáról származó kézilabdázó a jugoszláv válogatottal 1999-ben és 2001-ben is világbajnoki bronzérmes volt, 2008 óta azonban a spanyol nemzeti csapatban szerepel, amellyel 2013-ban világbajnok, 2011-ben bronzérmes, 2016-ban pedig Európa-bajnoki döntős volt.

A négyszeres BL-győztes kapus 2001 és 2004 között már volt a Veszprém játékosa, és idén nyáron visszatér a magyar klubhoz.

A német Rhein-Neckar Löwen beállója, Gedeon Guardiola úgy fogalmazott, megérdemelték a címet, mert nagyon nehéz volt az útjuk a csoportmérkőzések kezdetétől a döntőig, de hittek magukban.

„A végén a védelmünknek sikerült megállítania a svédeket, javult a támadójátékunk is, Sterbik Árpi pedig fantasztikusan teljesített, ami szintén sokat segített” – értékelt Guardiola.

A győzelem egyben azt is jelenti, hogy a spanyolok kijutottak a jövő januári, német-dán közös rendezésű világbajnokságra.

EMLÉKEZTETŐ
FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–SVÉDORSZÁG 29–23 (12–14)
Zágráb,
12 500 néző. V: Gubica, Milosevic (horvátok)
SPANYOLORSZÁG: Corrales – SOLE 5 (3), Gurbindo 1, Sarmiento 1, Aguinagalde 1, R. ENTERRIOS 4, Rivera 1. Csere: STERBIK (kapus), G. Guardiola 1, MORROS, Canellas, A. Dujshebaev 4 (1), Arino 4, Figueras 1, BALAGUER 5, Goni 1. Szövetségi kapitány: Jordi Ribera
SVÉDORSZÁG: APPELGREN – Ekberg 4 (1), Arnesson 1, Darj, Nielsen 5, Hennigsson 2, Wanne 3. Csere: Palicka (kapus), Zachrisson 3, Gottfridsson 2, F. Pettersson, Jeppsson 1, Östlund, Tollbring, L. Nilsson 2. Szövetségi kapitány: Kristjan Andrésson
Az eredmény alakulása. 5. perc: 3–2. 10. p.: 4–4. 12. p.: 4–7. 21. p.: 7–10. 30. p.: 11–14. 43. p.: 20–15. 52. p.: 25–17. 56. p.: 27–20
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 2/1

Így ünnepeltek a spanyolok az öltözőben

A döntő összefoglalója

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik