Férfi kézi Eb: hosszabbítás után Norvégiáé az 5. hely és a biztos vb-indulás

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.01.28. 17:31
null
A norvégok örülhettek a végén (Fotó: Török Attila)
Norvégia szerezte meg az 5. helyet és a biztos világbajnoki indulás lehetőségét a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon: hosszabbítás után 34–33-ra legyőzte Izlandot, amely a rendes játékidő végén üres kapus helyzetet rontott, Harald Reinkind a ráadás legvégén viszont belőtte a norvégok győztes gólját.

Korántsem volt tét nélküli az első pénteki meccs, amely az 5. hely mellett a harmadik, biztos vb-résztvevőről döntött. A kontinenstornáról ugyanis három válogatott egyenes ágon kijut a 2023-as vb-re, és miután a vb-címvédő dánok és a társrendező svédek is bejutottak a legjobb négy közé (a lengyelek a másik házigazdái a jövő évi tornának), így a franciák és a spanyolok mellett az ötödik helyezettnek sem kell selejteznie.

Az izlandiaknál Ólafur Gudmundsson és Janus Dadi Smárason is elhagyhatta a karantént, mindkettejükre újra számíthatott Gudmundur Gudmundsson, nem úgy a Montenegró elleni meccsre visszatérő, de ott az első percekben meghúzódó Aron Pálmarssonra. A norvégoknál Torbjörn Bergerud kapus és a beálló Magnus Gullerud kapta el a koronavírust, így ők hiányoztak a helyosztóról.

A 2020-as Eb-n bronzérmet szerző norvégok Sander Sagosen és Harald Reinkind vezérletével 2-3 góllal vezettek az első félidő nagy részében, a szünetben 16–12 volt az előnyük. Azért nem nagyobb, mert Viktor Hallgrímssonban több szép védést is bemutatott. Az izlandiaknál Thráinn Orri Jónsson kapott a lábához, hordágyat is behoztak, végül nem volt rá szükség – egy nagy kötést kapott a térdére, és leült a kispadra.

Sagosen nyolc gólig jutott (Fotó: Török Attila)
Sagosen nyolc gólig jutott (Fotó: Török Attila)

Az izlandiak hátránya egyáltalán nem volt behozhatatlan, ezt bizonyítva Ómar Ingi Magnússon találataival a 49. percben egyenlítettek is (24–24). A norvégok elvesztették közben a piros lappal kiállított Sebastian Bartholdot. Igen izgalmasan alakultak az utolsó percek, Izland a vezetést is átvette, és az utolsó percben is támadhatott a győzelemért, de nem tudott élni a lehetőséggel. Norvégiának még maradt 18 másodperce, azonban eladta a labdát, Elvar Jónsson viszont kihagyta az egész pályás, üres kapus helyzetet (27–27). Az is igaz, hogy Magnússon ápolás miatt lemaradt az utolsó percekről a rendes játékidőben.

A kétszer 5 perces hosszabbításban felváltva estek a gólok, Smárason révén többször is Izland került előnybe, végül mégis Norvégia örülhetett, Reinkind szinte az újabb dudaszó pillanatában talált be, a spanyol játékvezetők videózás után fújtak rá a góljára, amely az említett 5. helyet és biztos vb-indulást ért csapatának (33–34).

A mérkőzés legjobbjának megválasztott Magnússon tíz gólig jutott (a nevéhez fűződik a meccsről Izland 2000. Eb-találata), ezzel jelenleg 59 góllal áll a ranglista élén. A szegedi Kent Robin Tönnesen egyszer volt eredményes a mérkőzésen.

Sagosen: Csodálatos volt Budapesten játszani, elképesztő az aréna

Csalódott izlandiak a lefújás után (Fotó: Török Attila)
Csalódott izlandiak a lefújás után (Fotó: Török Attila)

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ 5. HELYÉRT
(Budapesti Kézilabda Aréna)
Izland–Norvégia 33–34 (12–16, 27–27) – hosszabbítás után
Ld: Ómar Ingi Magnússon 10, ill. Sagosen 8

KÉSŐBB
ELŐDÖNTŐ
(Budapesti Kézilabda Aréna)
Spanyolország–Dánia 29–25 (13–14)
Franciaország–Svédország 33–34 (14–17)

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ

18.00: Svédország–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
BRONZMÉRKŐZÉS
15.30: Franciaország–Dánia (Tv: M4 Sport)

AZ EB VÉGEREDMÉNYE

5. Norvégia
6. Izland
7. Németország
8. Horvátország
9. Oroszország
10. Hollandia
11. Montenegró
12. Lengyelország
13. Csehország
14. Szerbia
15. MAGYARORSZÁG
16. Szlovénia
17. Fehéroroszország
18. Szlovákia
19. Portugália
20. Ausztria
21. Litvánia
22. Észak-Macedónia
23. Bosznia-Hercegovina
24. Ukrajna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik