Férfi kézi Eb: a spanyol–horvát finálé Tokióról is dönt

Vincze Szabolcs (Stockholm)Vincze Szabolcs (Stockholm)
Vágólapra másolva!
2020.01.26. 08:04
null
A mostani torna középdöntőjében 22–22-re végeztek a felek (Fotó: AFP)
Két bronzmeccset már vívtak egymással, de először találkozik a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében a spanyol és a horvát válogatott, a győztes pedig kijut az olimpiára.

KÉZILABDA
OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG
DÖNTŐ

16.30: Spanyolország–Horvátország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Horvátország férfi kézilabdacsapata harmadszor, Spanyolországé pedig hatodszor játszhat Európa-bajnoki döntőt vasárnap délután 16.30-től a stockholmi Tele2Arenában. A két csapat közül azonban eddig csak az utóbbi tudott meg is nyerni a kontinensviadalt, 2018-ban, éppen Horvátországban. A középdöntő bécsi csoportjában már találkoztak egymással a mostani tornán, akkor 22–22-es döntetlen lett a két, addig hibátlan együttes meccsének vége, miután a horvátok hatgólos hátrányból jöttek vissza, de jobb gólkülönbségének köszönhetően végül a spanyolok jutottak be első helyen a négy közé.

A vasárnapi csatában azonban sokat számíthat, hogy a horvátok maratoni, nyolcvanperces küzdelemben, kétszeres hosszabbítás után győzték le a norvégokat az elődöntőben, aminek a végén alig álltak a pályán, ehhez képest a spanyolok úgy verték meg 34–32-re Szlovéniát, hogy a végére kicsit ki is ereszthettek.

A döntőben csak egyetlen góllal kell többet szereznünk a horvátoknál, és mi vagyunk a bajnokok. Szerintem ebben a párharcban nincs favorit – mondta Joan Canellas, az Európa-bajnoki címvédő spanyol válogatott és a Mol-Pick Szeged balátlövője. – Eddig fantasztikus mérkőzéseink voltak, de a legjobban a fináléban kell majd játszanunk. Teljes szívünket bele kell adnunk, de ennél is fontosabb, hogy tiszta legyen a fejünk. Ha nyerünk, kijutunk az olimpiára, ami számunkra óriási motiváció, miután lemaradtunk a 2016-os riói nyári játékokról. De remélem ez az év a miénk lesz végre Tokióban is!”

A 33 éves játékos szerint a spanyol csapat hosszú ideje kiegyensúlyozottan hozza ezt a magas szintet, amit bizonyít, hogy egymás után ötödször jutott a kontinensviadal elődöntőjébe, és sorozatban a harmadik Eb-döntőjét játszhatja, amelyen a harmadik ellenféllel találkozik, hiszen 2016-ban a németekkel, 2018-ban a svédekkel játszott a fináléban.

A két csapatnak van közös Eb-múltja a legjobbak között is: a spanyolok 2012-ben éppen a horvátoktól kaptak ki a bronzmeccsen 31–27-re, a következő, 2014-es tornán pedig megint csak a harmadik helyért játszottak, de akkor már ők bizonyultak jobbnak egy góllal (29–28).

Domagoj Duvnjakból rengeteget kivett a norvégok elleni elődöntő (Fotó: AFP)
Domagoj Duvnjakból rengeteget kivett a norvégok elleni elődöntő (Fotó: AFP)



Elég, ha csak valaki hozzámér, és összesem – mondta Domagoj Duvnjak, a horvátok irányítója és kulcsjátékosa, aki közel hetven percet játszott, és nyolc gólt szerzett pénteken, a norvégok ellen. – Teljesen üresnek és fáradtnak érzem magam egy ilyen hihetetlen meccs után. De a spanyolok ellen már az aranyért játszunk, és akkor az ember elfelejti, mennyire lemerültek az elemei. Számunkra a vasárnapi meccs jelent mindent."

A horvát válogatott egyébként az egyik legeredményesebb csapat a sportágban, 1994 óta tizenkilenc érmet nyert az olimpiákat, a világ- és Európa-bajnokságokat beleértve, és a kontinensviadal az egyetlen, amelyen nem szereztek még aranyat. A spanyol válogatott a legutóbbi tizenegy Eb-meccsén nem talált legyőzőre, 2018-ban Szlovénia ellen kapott ki 31–26-ra a középdöntőben. Jordi Ribera együttesének pedig most az is extra motivációt jelenthet az olimpiai kijutás mellett, hogy a spanyol tizennyolc éve az első csapat lehet, amelyik megvédi a címét, ami legutóbb Svédországnak sikerült 2002-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik