Jó véghajrával sem tudott nyerni a Veszprém a Kielce ellen

Vágólapra másolva!
2023.05.11. 18:40
A Telekom Veszprém hazai pályán 29–29-es döntetlent ért el a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Kielce ellen a párharc első mérkőzésén.
Nem kezdett jól a Veszprém, de a szünet után feljavult (Fotó: Szabó Miklós) – a képre kattintva galéria nyílik
Nem kezdett jól a Veszprém, de a szünet után feljavult (Fotó: Szabó Miklós) – a képre kattintva galéria nyílik

KÉZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

TELEKOM VESZPRÉM–KIELCE 29–29 (13–16)

Veszprém
, 5221 néző. Vezette: Marin, Serradilla (spanyolok)
VESZPRÉM
: CORRALES – Gasper Marguc 4 (1), REMILI 5, Pesmalbek 1, EL-DERA 6, Lauge 3, STRLEK 5.Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, MAHÉ 4 (3), Nilsson, Sipos, Ilic Z. 1, Vajlupau. Edző: Momir Ilics
KIELCE
: WOLFF – A. DUJSHEBAEV 6, Kounkoud 1, Karaljov 2, Gebala, Nahi 3, Karacic 1. Csere: Kornecki (kapus), SICKO 4, MORYTO 5 (4), TOURNAT 4, D. Dujshebaev 3, Olejniczak. Edző: Talant Dujsebajev
Az eredmény alakulása. 5. perc: 1–4. 10. p.: 4–7. 21. p.: 10–11. 27. p.: 12–13. 30. p.: 13–16. 40.p.: 18–18. 47. p.: 23–20. 51. p.: 24–24. 56. p.: 26–26
Kiállítások: 10, ill. 4 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Momir
Ilics: – Remek összecsapást játszottunk, hatvan percen át nagyszerű derbit vívtak a játékosok. Sajnos nem kezdtünk jól, azonban a folytatásban többször is vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe. Apró dolgok döntöttek, azt gondolom, mindkét csapat megérdemelte volna a sikert.
Talant Dusebajev: – Ez volt a párharc első fele, és még nem dőlt el semmi. Elégedett vagyok csapatom teljesítményével, jól játszottunk, azonban elismerés illeti a Veszprémet is, hiszen többször is fel tudott zárkózni. Megmutatta, hogy a világ egyik legjobb csapatáról van szó.

ÖSSZEFOGLALÓ

Akármekkora is volt a tétje a Veszprém–Kielce férfi kézilabda Bajnokok Ligája-negyedöntő első mérkőzésének, nem maradt el a szurkolói barátkozás a meccs előtt. A sárga mezes lengyel drukkerek többször is elkezdték skandálni, hogy „ria, ria, Hungária!”, utána a hazai közönség rendre megtapsolta őket, így a B-közép is, amely hatalmas, az egész szektort beborító molinóval készült a találkozóra, és amely már meccs kezdete előtt belekezdett a buzdításba.

Aztán eltelt az első négy és fél perc, és már 4–0-ra vezettek a lengyelek, Andreas Wolff kétszer védett, Jehja el-Dera pedig telibe lőtte a felső kapufát, miközben a gyors és kombinatív kielcei játék úgy működött, mint egy svájci óramű. A vendégek fehérorosz beállójával, Artyom Koroljokkal különösen meggyűlt a középső védők, Ligetvári Patrik és Dragan Pesmalbek dolga.

Azért összeszedte magát az Építők, és az első negyedóra végére feljött egy-két gólra, innentől kiegyenlítetté vált a találkozó, igaz, a szünetig egyszer sem volt benne a levegőben, hogy a Veszprém esetleg megfordítja a találkozót, mert Talant Dujsebajev csapata tartotta a szintet. Andreas Wolff az első játékrészben jobban elkapta a fonalat Rodrigo Corralesnél, fontos pillanatokban hárított, többször is rajta múlt, hogy a Veszprém nem tudott egyenlíteni, de a védéseket tekintve is 7–5-re megnyerte az első harminc percet. A lengyel csapat játékosai sokkal pontosabban céloztak, ugyanannyi lövésből (24) hárommal több gólt szereztek, így 16–13-as vendégelőnnyel mentek szünetre a csapatok.

Az első félidő alapján azt lehetett megállapítani, hogy a hónapokon át tartó pénzügyi válsághelyzet nem viselte meg a kielceieket, sokkal inkább tűnt úgy, mintha a szituáció megoldása megnyugtatta és magabiztossá tette volna őket, szemre is tetszetősen és energikusan támadtak. A második félidőt nagy lendülettel kezdte a hazai gárda, a kérdés az volt, ez mire lesz elég, meg tudja-e fordítani a találkozót.

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

Rasmus Lauge megint felhúzta magát, miután Benoit Kounkoud szabálytalankodott vele, akit ki is állítottak, de dán csapatkapitányunk örülhet, hogy megúszta a büntetést, miután elkezdett lökdösődni a francia jobbszélsővel. Kár, hogy az ebből megítélt büntetőt Kentin Mahé kihagyta, a Veszprém így nem tudott élni az emberelőnyös lehetőséggel.

A következővel azonban igen, Gasper Marguc hetesével a második félidő 10. percében egyenlített a Veszprém, amire negyven perccel korábban, 0–0-nál volt példa legutóbb, mire a hazai drukkerek még hangosabban kezdtek szurkolni. Ekkor több lehetősége is volt a Veszprémnek, hogy átvegye a vezetést, ami csak harmadik próbálkozásra sikerült, akkor viszont meg is indult a szekér: előbb Manuel Strlek cunderezte be a labdát a bal szélről, majd labdalopás után előbb Gasper Marguc, őt követően Nedim Remili talált be Wolff kapujába – nagyjából egy perc leforgása alatt.

Ez mind szép is lett volna, ha a Kielce néhány perc leforgása alatt nem dolgozza le hirtelen jött háromgólos hátrányát, a balátlövő Szymon Sicko duplájára, az irányító Daniel Dujshebaev és a jobbszélső Arkadiusz Moryto találatára csak Remili tudott felelni, így újra iksz volt az állás, újabb néhány perc elteltével pedig – több egyéni hiba miatt – már megint a lengyelek vezettek kettővel.

Nagyon hullámzó volt a hajrá, és volt még egy csavar a mérkőzésben, az Építők ugyanis még egyszer visszakapaszkodott, Moryto hetesére Lauge egy másodperccel a lefújás előtt válaszolt, nagy erővel bevágva a labdát Wolff kapujának jobb felső sarkába, így a vége hatalmas küzdelem után igazságos döntetlen, 29–29 lett.

A hazai szurkolótábor a győzelem elmaradása ellenére értékelte azt a harcosságot, amit csapatától látott, a lefújás után megtapsolta és biztatta az övéit, hiszen mégiscsak az utolsó pillanatban mentették döntetlenre a meccset, így a nulláról indul a jövő heti, kielcei visszavágó.

SIPOS: TÖBBSZÖR IS BEVILLANT, HOGY EZ AZ UTOLSÓ MECCSEM A VESZPRÉM ARÉNÁBAN

REMILI ADOTT TANÁCSOKAT ILICSNEK A KIELCE TAKTIKÁJÁRÓL

VÉLEMÉNYEK
Manuel Strlek: – Remek kézilabdát láthatott a közönség, amely fantasztikus hangulatot teremtett az arénában. Sajnálom, hogy az egyik csapat kiesik, mindkét együttes megérdemelné a négyes döntőt. Kár, hogy ma nem jött össze a siker, azonban továbbra is megvan az esélyünk a továbbjutásra.
Benoit Kounkoud: – Hatalmas csata volt ma a pályán, mindkét csapat nagyon odatette magát. A visszavágón is hasonlóan nagy küzdelem várható.

Korábban
Wisla Plock (lengyel)–SC Magdeburg (német) 22–22 (9–12)
THW Kiel (német)–PSG (francia) 27–31 (12–13)

Később:
20.45: GOG (dán)–Barca (spanyol) (Tv: Sport1)

PERCRŐL PERCRE

El-Dera a mérkőzés embere.

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Lauge hatalmas gólt lő a szaggatottról, jobbal a jobb felsőbe kissé jobbról. 29–29!

60. perc Moryto ballal a jobb alsóba lő, nem nyer a Veszprém ma. 28–29.

60. perc Na nézzük… Türelmes lengyel támadás, Sickót ellöki Sipos, hetes és két perc. Remilinek!

60. perc Lengyel időkérés. Egy-egy támadás lesz ma még körülbelül.

59. perc El-Dera átlövésből és betörésből is betalál, egyenlő!

58. perc Magyar időkérés.

58. perc Borzalmas passz Laugétől, könnyed gól A. Dujshebaevtől. 26–28

57. perc A. Dujshebaev átemeléses csele ismét bejön, pontos a lövés is, 26–27.


56. perc El-Dera betör A. Dujshebaev mellett, jobbal a bal alsóba lő hétről.

56. perc A Dujshebaevek kiharcolnak egy hetest, a volt kielcei Cupara a kapuban. Moryto ballal... a bal felsőbe lő. 25–26, hosszú idő vezetnek ismét a lengyelek.

55. perc Wolff eléri Lauge átlövését, a combjával, majd nekiesik a kapufának.

54. perc Tournat elkapja a hatoson Pesmalbek kétségbeesett mentését, egyenlő. 25–25

53. perc Lauge balra forgat Strleknek, aki ismét ellövi a labdát Wolff dereka mellett.

52. perc Magyar időkérés.

52. perc Sicko szép betörés után egyenlít.

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

51. perc Időkérés a vendégektől.

50. perc Megismétli ezt A. Dujshebaev. És megvillan a testvére is. 24–23

49. perc Jó átlövés most Remilitől! 24–22

48. perc A kipattanóval még Moryto a hatosig mehetett, nem is ront.

47. perc Strlek kihasználja A. Dujshebaev hibáját, újabb jó védekezés, Remili a hatos előtt... bent is van. A. Dujshebaev nem megy le, leszidja a papa, erre ad egy gólpasszt Sickónak. Lauge fejen lövi a kapust, két perc.

46. perc Marguc ziccerét eléri jobb lábbal Wolff, de Strlek cunderezését már nem, vezet a Veszprém! 21–20!

44. perc Karacic bombája a lécen csattan. Lauge hát mögött passza pontatlan.

43. perc Karacic és Lauge gólváltása. 20–20

42. perc Corrales fogja D. Dujshebaev átlövését. El-Dera meg a kapufára lő.

41. perc Ligetvári mellkasáról a kapuba pattan D. Dujshebaev lövése, el-Dera bátor betöréssel válaszol.

(Fotó: Szabó Miklós)
(Fotó: Szabó Miklós)

40. perc Nilsson kiharcol egy hetest, Marguc ballal a bal felsőbe lő, VÉGRE EGYENLŐ!

39. perc Corrales ismét ziccert fog, beállóból nem tudott túljárni az eszén Karalek.

39. perc Remili elkapkodja, mondjuk ki: nem megy neki ma. 7 lövés, 3 gól, több eladott labda.

38. perc Corrales eléri Nahi cunderezését!

38. perc A gólszerző kapott egy ütést, de nincs két perc. Csak most, Pesmalbeknek, lökésért.

37. perc Remili labdát csen Karacictól, és üres kapuba lő némi labdavezetés után. 17–18

36. perc Hetes is, Mahé most variálgat, és a bal felső mellé lő.

36. perc Lauge nagyot kap Kounkoutól, majd összekapnak.


36. perc
Remili okos passzával Pesmalbek bevetődik, de így eredményes Nahi is.

35. perc Két Corrales-bravúr után lengyel hetes, Moryto ballal a léc alá lő. 15–17


34. perc De jó (dejó!) a hazai védekezés ismét, rossz lövés Laugétől.

33. perc Karacic és Strlek is a kapust találja el.

32. perc Jó védekezés a beálló körül, Strlek ziccerezhet, bent is van!

31. perc Karacic lövése rossz, Lauge kiharcol egy hetest. Kornecki a kapuban... Mahé felavatja, a jobb felsőbe lő 14–16!

31. PERC FOLYTATJUK!

„Nagyon örülök, hogy ilyen csapathoz igazolhatok, mert bár nem szerepelhet a Bajnokok Ligájában, de a Bundesliga a világ egyik legerősebb bajnoksága, és heti rendszerességgel BL-szintű mérkőzéseket játszhatok” – nyilatkozta már az M1 aktuális csatornán Sipos. Hozzátette, voltak itthonról is ajánlatai, és voltak beszélgetései BL csapatokkal, de utóbbiakkal nem jutottak el a megegyezésig. Elmondása szerint Parrondo személye maximálisan befolyásolta a döntéshozatalban, mert amikor az elmúlt években spanyol rendszerben dolgozott, az mindig a javára vált.

„A Melsungen ambiciózus klub, ambiciózus célokkal és ezért szeretnék keményen is dolgozni” – mondta a 2025-ig aláíró Sipos Adrián, aki már németül is tanul.

„Sajnos Finn-nek sérülése miatt be kellett fejeznie pályafutását. Sipos Adrián személyében viszont olyan játékost találtunk, aki be tudja tölteni a védelem vezérének szerepkörét. Sipos az elmúlt években a Bajnokok Ligájában és a magyar válogatottban megmutatta, hogy képes a legmagasabb szinten kézilabdázni. Ahhoz, hogy a Bundesligában versenyképesek legyünk, ilyen profi játékosokra van szükségünk” – mondta a Melsungent irányító Roberto García Parrondo, aki 2013 és 2016 között a Pick Szeged, a következő idényben a Budakalász játékosa volt, a német csapatot 2021 óta irányítja.

Sipos Adrián lehetséges Németországba szerződéséről a Handball-World kézilabdás szaklap értesülései alapján már korábban beszámoltunk, miután a 33 éves beálló nem tudott megállapodni a folytatásról a Veszprémmel.

A német élvonalbeli férfi kézilabda-bajnokságban (Bundesliga) jelenleg 10. helyen álló Melsungen hivatalos honlapján számolt be róla, hogy nyártól a csapatnál folytatja pályafutását a Telekom Veszprémtől távozó magyar válogatott beálló, Sipos Adrián.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! 13–16!

30. perc Remili átlövése Karaleké, D. Dujshebaev üres kapus gólt szerez. Maradt még egy rossz Mahé-szabaddobás.

30. perc Magyar időkérés. 55 másodperc van még vissza a félidőből.

29. perc Könnyed átlövésgól D. Dujshebaevtől.

28. perc Laugét most Tournat tolja meg a levegőben látványosan, hetes ismét. Mahé jobbal a jobb sarokba pörget, 13–14!


28. perc A. Dujshebaev támadni jobban tud, kiváló passzt ad a beállósnak, Tournat nem is ront.

27. perc Lauge elől behátrálnak, hetes. Mahé jobbal a jobb felsőbe lő, mindenféle varia nélkül, majd hergeli picit a kapust. 12–13

26. perc Nilsson lövése ismét a kapusé, Margucnak két perc, jogosan. Arcon ütötte ellenfelét, szerencsére Corrales elérte aztán Nahi átlövését a jobb felső előtt.

25. perc Sicko lövése rossz, nem úgy Ilicsé! De D. Dujshebaevé is...

23. perc Lengyel időkérés.

23. perc Tournat nem hibázik most beállóból, 10–12.

22. perc Jó védekezés Laugétől, Corrales-bravúr Karalek ziccerénél.


– Ebben a évadban melyik volt a Veszprém legnehezebb meccse?
– Ha a Bajnokok Ligáját nézem, akkor a PSG és a Magdeburg elleni csoportmérkőzéseink, de ezeknél is keményebbek voltak a hazai rivális Szeged elleni összecsapások, főleg a bajnokságban, még akkor is, ha idénybeli eddigi öt meccsünkből négyet megnyertünk – mondta a Nemzeti Sportnak Momir Ilics, a Telekom Veszprém edzője. – Jövő héten a Kielcével játszunk a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, ami más kategória, és ha a kérdéshez visszakanyarodunk, az eddigi legnehezebb ellenfelünkkel találkozunk az évadban. A lengyelekről úgy beszélünk, mint akiknek ott a helye a négyes döntőben, és mindig esélyesek a címre is. A TELJES INTERJÚ ITT!

21. perc Siposnak két perc lökésért.

20. perc D. Dujshebaev zseniális bejátszását Tournat a bal alsóba vágja, egy valahonnan felharsanó sípszó miatti kis megállás ellenére is. Lauge passzát Mahé a jobb sarokba vágja, ha már francia légiósok. 10–11!

19. perc Strlek és Remili meg két ziccert ront... A. Dujshebaev köszöni szépen, Strlek azonnal válaszol. 9–10

18. perc Ligetvári újabb labdaszerzése, a 200. veszprémi meccsén játszó Strlek a hatosig futhat, és nem is ront. Corrales! Két bevetődéses lövést fog három másodperc alatt!

17. pec Nilsson és Nahi is ziccert ront, Marguc a jobb szélről a kapuba talál a kapus dereka mellett.

16. perc Nahi egyedül marad a hatoson, védhetetlen. Beáll Nilsson is. 6–9


15. perc Lauge csele kiváló, ellökik, hetes... Marguc lövését eléri a bal felső sarok előtt Wolff.

14. perc El-Dera összeszed egy lecsorgót a hatos előtt, 6–7!Kounkoud is eredményes átlövésből. 6–8

12. perc Corrales belelendül, most türelmes, nem ugrik el, el is éri Sicko átlövését a jobb felső előtt.

12. perc Óriási bombagól el-Derától! 5–7

10. perc Lauge lövése a kapust találja el, szabaddobás nincs. D. Dujshebaev közbelövése Corralesé!

9. perc Karacicét bal vállal… Kiváló védekezés után üres kapus gól Marguctól, majd Sicko meglepi a földről Corralest. 4–7


8. perc Lauge betör két ember közé, jobbal a bal alsóba lő, kis lökés után vajpuha csuklómozdulattal. Sicko bombáját Ligetvári fejjel blokkolja!

8. perc Gebala odasóz Lauge csuklójára, két perc.

7. perc Sicko kiharcol, Moryto értékesít egy hetest. Ballal a kapus lába között: 2–6.

6. perc A. Dujshebaev a jobb alsót választja a szaggatottról felugorva... Remili válaszol, cundergól!

5. perc Karacic passzát Sicko a bal sarokba vágja (0–4),Remili keze elsül végre, a bal sarokba talál átlövésből. 1–4

4. perc Pocsék lövés ed-Derától.

3. perc A. Dujsheabev újabb passza jó, Karalek bevetődik, és jobbal a bal alsóba lő. 0–3

3. perc Remili ziccere Wolffé, miként első lövése is, nem megy az ex ellen egyelőre. Lauge meg eladott egy labdát.

2. perc Karalek és Nahi lő ziccergólt a hatosról Remili rossz lövése, majd passza után. 0–2!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A magyar csapat tiszta pirosban, a vendégek arany-kék mezben és kék nadrágban. A csarnokban telt ház, 5221 néző.

A Veszprém és a Kielce csütörtökön 18. alkalommal csap össze egymással a BL-ben, az örökmérleg a magyar csapatnak kedvez (11 győzelem). A Veszprém–Kielce találkozót élőben hallgathatják a Sportrádióban.

"Veszprém'strength is defence. 26.9 goals conceded per 50 possessions means they are second best."

Full articlhttps://t.co/I5kFLF8OiVpic.twitter.com/e8QFTXXPAU


Elísson tavaly igazolt Veszprémbe, miután tíz évig Németországban légióskodott, itt más a játékstílus, amihez úgy érzi, sikerült alkalmazkodnia, de nincs vége a fejlődésének, még 32 évesen sem. Kevesebb hibalehetőség és nagyobb nyomás van Veszprémben, mint amit korábban tapasztalt, ehhez hozzá kellett szokni, mint ahogy ahhoz is, hogy Momir Ilics rengeteg szabályt követel meg a védekezésben.

„Én már mindent láttam a kézilabdapályán, olyat is, hogy egy csapat tizenkét gólos előnyről kapott ki, így akármekkora előnyt is harcolunk ki otthon, nem tudni, elég lesz-e. Ezért csak annyit szeretnék, hogy győzzünk hazai pályán, szerezzük meg az előnyt a visszavágóra – fogalmazott Elísson. – Azt mondják, idegenben kezdeni jobb, de nem hiszem, hogy olyan rossz lenne, amiért a Veszprém Arénában lesz az első meccsünk. Most legalább meglátjuk, ki hogyan játszik, jobban tudunk készülni a visszavágóra, és ha sikerül nyernünk, akkor nálunk lesz a mentális előny. Én örülök, hogy ez a sorrend.”

Akárcsak a magyar klub, Talant Dujsebajev csapata is kitűnő formában van, az anyagi összeomlás elől menekülés eddig sem befolyásolta a játékát, Remili távozásával most szinte ugyanazok szerepelnek az együttesben, akik tavaly a kölni BL-elődöntőben legyőzték a Veszprémet, majd csak hétméteresekkel veszítették el a döntőt a Barca ellen.

„Valóban nagyon nehéz mérkőzés vár ránk egy világklasszisokból álló gárda ellen, de szeretjük az ilyen meccseket, amelyeken óriási a tét, szerintem ötven-ötven százalék az esély, remélem, mi jövünk ki jól belőle – mondta lapunknak Bjarki Már Elísson, a Veszprém izlandi balszélsője, akinek ez lehet az első BL négyes döntője, már amelyen pályára is lép, elmondta, hogy 2013-ban már élőben szurkolta végig a Hamburg győzelmét a lelátóról. – Nedim Remili jelenléte sokat számít, de inkább azért, mert nagyszerű játékos, aki elöl-hátul bevethető, és bár a Kielce egykori játékosaként kisebb trükköket mond, nem ez fog számítani, az összecsapáson nem sokat változtat, hiszen tudjuk, hogyan játszanak a lengyelek.”

A hét meccsének választotta az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a Telekom Veszprém–Kielce férfi Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzését, és korábban Momir Ilics, az Építők edzője is azt mondta lapunknak, hogy az idény legnehezebb meccse következik. Valóban izgalmasnak ígérkezik az összecsapás, már csak az alapján is, hogy a hazaiak az egyik legjobb védekező, a vendégek pedig az egyik legjobb támadó csapatnak számítanak a sorozatban.

A Telekom Veszprém a lengyel Barlinek Kielce elleni hazai mérkőzésével kezdi május 11-én, 18.45-től a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjét, melyen az egyik legjobban támadó csapat az egyik legjobban védekezőhöz látogat.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VESZPRÉM–KIELCE MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik