Férfi kézi BL: Nem féltünk odamenni a pofonért – Máthé

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.09.20. 12:18
null
A bajnokságban 15, a Bajnokok Ligájában 5 gólt szerzett eddig Máthé Dominik, az Elverum jobbátlövője (Fotó: Elverum)
Átesett a tűzkeresztségen a BL-ben Máthé Dominik, aki megilletődötten kezdett a Portót idegenben legyőző Elverumban, ám a második félidőben már azt nyújtotta, amire képes – kérdés, Szkopjéban lesz-e folytatás.

 

CORRALES A LEGJOBB

A Telekom Veszprém kapusát, Rodrigo Corralest beválasztották a forduló csapatába az Európai Kézilabda-szövetségnél. A 29 éves spanyol 48 lövésből 17-et hárított a Nantes otthonában aratott 28–24-es győzelem során, ami 35.4 százalékos védési hatékonyság.

A forduló csapata:  Rodrigo Corrales (VESZPRÉM) – Aleix Gómez (Barca), Magnus Röd (Flensburg), Aidenas Malasinskas (Motor Zaporizzs­ja), Magnus Saugstrup Jensen (Aalborg), Sander Sagosen (Kiel), Alexander Blonz (Elverum)

Győztes mérkőzésen mutatkozott be a Bajnokok Ligájában Máthé Dominik, aki Balatonfüredről szerződött a norvég Elverum Handballhoz a nyáron. A 18-szoros válogatott jobbátlövő csapata a 29. percben már ötgólos hátrányban volt a Porto otthonában, ám remek második félidei teljesítményének köszönhetően sikerült megfordítania a találkozót (30–28). A 21 éves magyar négyszer volt eredményes Portugáliában, ám az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a meccs másnapján még egy gólt jóváírt neki, így végül 5/5-ös mutatóval zárt élete első BL-fellépésén.

„Az elejét túlizgultam, csináltam két buta hibát, ráadásul az egyikért rögtön két percet kaptam. Noha nem volt sárga lapom, kiállítottak. Nemcsak a Bajnokok Ligáját, az ilyen játékvezetői felfogást is szoknom kell –  mondta a Nemzeti Sportnak Máthé Dominik, aki a norvég bajnokságban hibátlan elverumiaknál négy forduló alatt 15 gólt szerzett ezt megelőzően. – Hiába készültünk a Porto hét a hat elleni játékára, esélyünk sem volt az első félidőben. Sokat jelentett viszont Luc Abalo jelenléte, aki jobbszélsőként bal kettőt védekezett, óriási melót végzett ezen a poszton, ahogy a kapuban Thorsten Fries is bravúrosan teljesített, miközben a balszélsőnk, Alexander Blonz megállíthatatlan volt. Ha nem váltunk az első harminc percben, elléptek volna a hazaiak, onnan pedig nem állunk fel.”

A fordulást követő norvég feltámadásban Máthé szerint az is közrejátszott, hogy a Porto egyre többet cserélt, sokszor feleslegesen, amit a rohanós kézilabdát játszó Elverum remekül kihasznált. A portugálok létszámfölényes támadásai rendre balul sültek el, így az öt egyes védekezésre váltó északiak nemcsak üres kapus, de lerohanásos gólokat is könnyen szereztek, miközben az utolsó 23 percben csak hetet kaptak. Negatívumot egyedül a tíz találatig jutó Blonz súlyosnak tűnő sérülése jelentett, előreláthatólag több hétig nem számíthat rá Börge Lund edző.

TELT HÁZ NANTES-BAN

Miközben a mérkőzések nagy részét nézők nélkül, zárt kapuk mögött rendezték meg a Bajnokok Ligájában, a legtöbben, 4800-an a Telekom Veszprém nantes-i vendégjátékára voltak kíváncsiak a Palais des Sports de Beaulieu-ben. A fehérorosz Meskov Breszt Vardar elleni sikerét 1350 szurkoló látta a helyszínen, míg Zaporizzsjában 1800-an voltak a lelátón a Barca látogatásakor.

„Furcsa ezt kimondani ilyen szinten, ám attól még igaz: erővel jobban bírtuk, mint a Porto  – folytatta Máthé Dominik.  – Amíg a hazaiak sétáltak, mi megállás nélkül futottunk, de nem ész nélkül, és akkor állítottuk meg őket, amikor kellett. Alacsonyak vagyunk, de jól egy egyezünk, nem féltünk odamenni a pofonért, ami most kifizetődött. Annak külön örülök, hogy sikerült magamra találni, és a végeredményt is az én gólommal alakítottuk ki.”

Máthé kiemelte, sokat fejlődött az elmúlt hónapokban, habár támadásban és védekezésben teljesen más a szerepe, mint a spanyol iskolára épülő magyar válogatottban. Az Elverum Münchenen keresztül repült vissza Norvégiába, a keret azóta már átesett a kötelező koronavírusteszten. A vírus keresztülhúzhatja Máthéék terveit, miután a skandináv ország érvényben lévő utazási korlátozásai miatt nem valószínű, hogy elutazhatnak Szkopjéba, a Vardar elleni következő BL-mérkőzés helyszínére.

STERBIKET IS BENEVEZTÉK

Hat hónap után rendeztek ismét Bajnokok Ligája-mérkőzést a férfiaknál, ráadásul úgy, hogy az előző kiírás még véget sem ért, miután a kölni négyes döntőre – a spanyol Barca, a német Kiel, a francia PSG és a Telekom Veszprém részvételével – a vírushelyzet miatt december 28–29-én kerül sor. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Mol-Pick Szeged csapatában hat játékos tesztje lett pozitív, így a Tisza-partiak Párizs elleni BL-nyitányát elhalasztották. Egyelőre nincs hír, mikor pótolják a meccset, ahogy azt sem tudni, pályára lép-e szerdán Kielcében Juan Carlos Pastor alakulata. A sok kérdőjel ellenére megpróbáltunk összegyűjteni néhány érdekességet az idei Bajnokok Ligájával kapcsolatban, amelyben a nyáron visszavonult Sterbik Árpád neve nemcsak a Telekom Veszprém kapusedzőjeként bukkan fel (legutóbb az aktív játékkal felhagyó Nagy László sportigazgatót is nevezték a bakonyiak).

A legfiatalabb nevezett játékos: Vasco Costa (Porto) – 14 éves
A legidősebb nevezett játékos: Sterbik Árpád (Veszprém) – 40 éves
A legmagasabb játékos: Dainis Kristopans (PSG) – 214 cm
A legalacsonyabb játékos: Alex Pascual García (Barca) – 175 cm
A legnehezebb játékos: Dainis Kristopans (PSG) – 136 kg
A legkönnyebb játékos: Valentin Bzdynga (PSG) – 63 kg

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik