Kikapott Kielcében, nem jutott a final fourba a Telekom Veszprém

Vágólapra másolva!
2023.05.18. 18:35
null
Nem volt könnyű dolguk Lengyelországban a veszprémieknek... (Fotó: MTI)
Bár az akarat veszprémi részről is megvolt, de a nagy harc elmaradt, és a végig lépéselőnyben játszó Kielce könnyedén nyerte meg a negyeddöntő visszavágóját a megújulni nem tudó Építők ellen, így megérdemelten jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

 


FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BARLINEK INDUSTRIA KIELCE (lengyel)–TELEKOM VESZPRÉM 31–27 (18–12)
Kielce,
4200 néző. V: Lah, Sok (szlovénok)
KIELCE:
Wolf – Moryto 3 (1), Olejniczak, KOROLJOK, Gebela 2, Nahi 3, Karacic 2. Csere: Kornecki, Blazejewski (kapus), A. DUJSHEBAEV 6, TOURNAT 4, Sánchez-Migallón 2, Kounkoud, D. Dujshebaev 3, SICKO 6, Wiaderny. Edző: Talant Dujsebajev
VESZPRÉM: Corrales – Gasper Marguc 4 (3), REMILI 7, el-Dera, Pesmalbek 2, Lauge 3, Strlek 3. Csere: Cupara (kapus), A. Nilsson 3 (2), Sipos A., Elísson, MAHÉ 5. Ilic Z. Edző: Momir Ilics
Az eredmény alakulása. 2. p.: 0–1. 10. p.: 4–2. 16. p.: 8–4. 20. p.: 9–7. 24. p.: 13–9. 34. p.: 18–14. 39. p.: 20–15. 48. p.: 27–19. 55. p.: 31–23.
Kiállítások: 8, ill. 12 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 6/5
Továbbjutott: a Barlinek Industria Kielce, 60–56-os gólkülönbséggel
MESTERMÉRLEG
Talant Dujsebajev: – Mit mondhatnék? Boldog vagyok, remekül játszottunk, és elértük a legnagyobb célunkat ebben az idényben, bejutottunk a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Sajnálom, hogy Nedim Remili már nem lehet velünk Kölnben, megérdemelte volna.
Momir Ilics: – Megvolt a lehetőségünk, hogy továbbjussunk a négyes döntőbe azokkal a játékosokkal, akik a nyáron elhagyják a klubot, és ez lett volna az utolsó esélyük. Nem játszottunk jól, túl nagy volt a nyomás, amit próbáltam oldani, és a végén hangsúlyozni, hogy nincs vesztenivalónk, játsszuk végre a saját játékunkat. Vissza is jöttünk, de újra jöttek hibák, azt hiszem, azok voltak a sorsdöntő pillanatok. Nem álltunk készen, a jobb csapat nyert, mi most már a magyar bajnokság megnyerésére koncentrálunk.

ÖSSZEFOGLALÓ

Fontos lett volna a jó kezdés a Telekom Veszprémnek a Kielce otthonában, a Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóján, amelyen már közvetlenül a négyes döntőbe jutás volt a tét, de az első harminc perc egyértelműen a lengyeleké lett. Alex Dujshebaev vezetésével nagyon hatékony volt a támadójátékuk, a hazaiakban sokkal nagyobb tűz égett, mint a vendégekben, akiknek ráadásul nem is jött össze semmi, csak a tizenharmadik percben szerezték az első akciógóljukat, addig csak Andreas Nilsson talált be kétszer hetesből, de egyszer ráadásul azt is kihagyta.

Látszott, hogy a Kielce nagyon felszívta magát a visszavágóra, az első harminc percben húsz lövéséből tizennyolcból gól lett, ez kilencvenszázalékos hatékonyság, míg a vendégeknél minden második támadás hozott csak eredményt, ami óriási kontraszt. Ez érződött is a találatok számában, a hazaiak hatgólos előnnyel mehettek szünetre, miután az utolsó támadásnál a Dujshebaev testvérek tervszerűen kijátszották a veszprémi védelmet. Egyértelmű volt, hogy a taktikai harcot a hazaiak nyerték, ráadásul az akarattal ugyan nem volt gond, ám a mérleg nyelvének hitt Nedim Remilinek sem ment a játék.

A kapusok teljesítménye a szünetig marginális volt, összesen öt lövést védtek, amit a magabiztosan kézilabdázó és remekül védekező hazaiak egyáltalán nem éreztek meg a hatékony támadójátékuk mellett, a másik oldalon viszont minden téren komoly változásokra lett volna szükség a szünetben, tempóváltásra és valami meglepetésre a második játékrészre, hogy ekkora hátrányból még vissza tudjanak jönni.

A második félidő elején úgy tűnt, feláll az Építők, de csak percekig tartott a lendület, az elszalasztott lehetőségek és az újabb eladott labdák után a Kielce újra jelezte, kinél is van a karmesteri pálca, és ekkora előnynél, hazai pályán meg is tehette. A gólok ugyan végre jöttek a veszprémi oldalon is, viszont egyre reménytelenebbé tette a helyzetet, hogy mindig azonnal érkezett rá a lengyel válasz. És a helyzet csak romlott, az első negyedóra után már biztossá vált, hogy a nyolc góllal vezető Kielce utazhat Kölnbe, a Veszprémnek csupán a tisztes helytállás maradt.

A harcosság veszprémi részről is megvolt, de játékban nem tudta felvenni a versenyt a Kielcével, amely a végén csak azért eresztett ki, mert már megtehette, így is magabiztosan nyerte meg a meccset 31–27-re, s vele együtt a párharcot. Ami sokkal simább volt, mint az eredmény mutatja – Talant Dujsebaev megérdemelten vezette csapatát újra a kölni négyes döntőbe.

A BL-NEGYEDDÖNTŐ EREDMÉNYEI
THW Kiel (német)–PSG (francia)
27–31
29–32
56–63
GOG (dán)–Barca (spanyol)
30–37
31–36
61–73
Wisla Plock (lengyel)–Magdeburg (német) 22–22
28–3050–52
TELEKOM VESZPRÉM–Kielce (lengyel)29–2927–31
56–60

PERCRŐL PERCRE

 



(Fotó: EHF)
(Fotó: EHF)



60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Strlek átlövése szép azért, 31–27!

59. perc Corrales véd még kettőt a végére. Lauge bejátszása rossz, Blazejewski az üres kapu fölé lő. Hamarabb lett volna gólja a BL-ben, mint védése... 31–26

58. perc Pesmalbek felavatja a BL-újonc kapust, Nikodem Blazejewskit.

58. perc Sipos ballal orron vágja Sickót. Piros lap, minimum...

56. perc Mahé és Strlek is betalál, középről, ill. a bal szélről. 31–25

55. perc Sánchez-Migallónlő a bal szélről jobbal a kapu közepébe Corrales dereka mellett.

54. perc Mahé lövése Korneckié, Mahé és Karaljok összevész. 30–23

53. perc Remili ismét betalál, most jó betörés után. D. Dujshebaev válaszol.


51. perc Remili keze elsül végre. De Tournat azonnal válaszol.

51. perc A. Dujshebaev elé pattan egy labda, köszöni szépen, Marguc a jobb szélről eredményes. 28–21!


50. perc Marguc a jobb alsóba vágja a Remili által kiharcolt hetest.

48. perc D. Dujshebaev lő két gólt Remili két pocsék kísérlete között. Ennyi volt. Tournat labdát szerez hátul, Sánchez-Migallónbevetődhet a hatosról. 27–19

47. perc Magyar időkérés.

Remili könyöke vérzik, kötözik.

46. perc A. Dujshebaev
lő üres kapus gólt a jó védekezés után. Ilics grimaszán látszik... szóval nagy bajban a Veszprém. 25–19

45. perc Sipos ismét rosszkor áll ki, odacsapott A. Dujshebaevnek.

44. perc Pesmalbek kiharcol, Marguc a léc alá pattint egy hetest.

43. perc Remili és Karacic átlövésből talál a kapuba, érnek a kapuscserék. Karacic duplázik... 24–18

42. perc Sicko ismét nagy gólt lő a szaggatottról. Momir Ilicsnek sárga lap reklamálásért, belefújtak egy gólba. Lauge átlövésből jobbal a jobb alsóba talál, 22–17!

41. perc Lauge és Sicko gyors gólváltása.


40. perc
Sicko lövése a lécen csattan, el-Deránál belemenés.

39. perc Marguc ballal a bal alsóba lő! 20–15!

39. perc Lauge és Karaljok átlövése sem sikertörténet. Pesmalbeket lerántja Karaljok, hetes. És két perc.


36. perc Nahi ismét a hatosig kocog egy eladott labda után... A bal alsóba pörgeti a labdát a tenyeréből bevetődve. Cifrázzák...

35. perc Remili eladja, Nahi köszöni szépen, a hatosról repülhet be. 19–14

34. perc Corrales védi Nahi ziccerét, Mahé nagy gólt ejt Remili zseniális passza után. Wolff kirúgja (!) a jobb felső elől Remili ziccerét.

32. perc Mahé a bal sarok mellé lő a szaggatottról. Pesmalbek betörése remek, 18–13!

31. perc A. Dujshebaev estében Corralesbe lő.

31. PERC FOLYTATJUK!


Az akkori keretben ott volt Andreas Nilsson, Kentin Mahé, Manuel Strlek, valamint az utolsó éves Momir Ilics is, csak akkor még nem a kispadon, hanem játékosként. A Kielcében négy éve is játszott Arkadiusz Moryto és Arcjom Koroljok, valamint a kapuban Vladimir Cupara, aki azóta már a Veszprémet erősíti.


A magyar és a lengyel együttes már 18 alkalommal találkozott egymással, és ahogy az ellenfelek nem nyerni járnak Veszprémbe, Kielcébe sem. Az Építőknek legutóbb 2019 márciusában, egy BL-csoportmeccs után sikerült győztesen távoznia a lengyel városból (36–35).


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc D. Dujshebaev felemelkedik a levegőbe... szinte leér már, amikor jobbal a bal alsóba lő hétről, picit jobbról. 18–12!

30. perc Hazai időkérés.

30. perc Remili nagy lövése a bal oldali kapufán csattan!

29. perc A. Dujshebaev szereli a hatos előtt Laugét. Sicko bevetődve a jobb sarokba lő, Pesmalbeknek ismét két perc, odanyúlt a lövő játékos jobb kezéhez a levegőben. 17–12...

28. perc D. Dujshebaev ismét megvillan, Strlek használja ki az emberelőnyös kapuscserét azonnal. Jó taktika, de emberelőnyben volt a Veszprém, és nem dolgozott le a hátrányból semmit. 16–12


27. perc Korneckinek is kettő, véd egy átlövést. Mahé és D. Dujshebaev gólváltása, 4 másodperc alatt. 15–11

Wolff és Corrales is 2-2-t védett, jön Cupara.

26. perc Tournat befordul, röpködnek körülötte a védők... de a támadók is most, két perc!

24. perc Hatott az atyai szó, D. Dujshebaev nagy gólt lő a szaggatottról. De Mahé is! 13–10!

24. perc Hazai időkérés.

24. perc Marguc ziccerét védi Kornecki.

23. perc Nyitott védekezés a lengyeleknél, Remili nyitott egy betörésre és egy balkezes bombagólra! De Sicko gyönyörű ejtéssel válaszol. 12–9

22. perc Sipos visszaáll, Pesmalbek megy ki két percre, ütésért, Nem is vitatkozik. Jobbal-ballal kapott szegény D. Dujshebaev a fejére. Szédül is picit. De nem annyira, hogy ballal a szaggatottról ne lőjön a jobb alsóba... Érik a kapuscsere itt is.

21. perc Mahé lekopírozza a tettét, a francia légiós első villanása ma.

20. perc Sipos kioszt egy saller, egy kokit és a balegyenest. Megússza két perccel... Sicko átlövésből azonnal büntet, 10–7.

20. perc Remili a szaggatottról hatamas gólt lő a jobb felsőbe! 9–7! Dujsebajev mester összevész Wolff-fal, visszalöki a kispadra a kapust, és beküldi helyette Korneckit.

18. perc Végre jó a védekezés, majd Remili összevész a lengyel kispaddal és pár szurkolónak. Exek...

17. perc Sicko magasan a lengyel légtérből a jobb alsóba lő. 9–5. Remili estében lő a szaggatottról kicsi, de fontos gólt!

16. perc Tournat közeli lövése tökéletes, 8–4! Remili átlövése dettó!

15. perc Moryto a jobb szélről lő gólt, Lauge egy visszapattanó labdát oldalra eldőlve hétről jobbal a bal alsóba lő.


14. perc Lauge Nilsson elé emel, aki nem ront bevetődve, megvan az első veszprémi akciógól ma! 6–3!

14. perc Hosszas magyar támadás, Remili kiharcol egy kiállítást Nahi kárára.

12. perc Magyar időkérés.

12. perc Remili lövése a lécen csattan, Gebala átlövésre jelentkezik, jobbal a jobb alsóba talál kissé jobbról.

11. perc
Karaljokot lebirkózza Sipos, hetes. Moryto felbőrözi Corralest, 5–2!

10. perc Gyors gól D. Dujshebaevtől, de Pesmalbeket ellökik, hetes. Nilsson jobbal a jobb oldali kapufára lő!

Wolff érezte az irány, de csak beleérni tudott.

9. perc Gebala lerántja a jobb szélen Margucot, két perc. Aztán Remili kiharcol egy hetest...Nilsson a jobb alsóba lő! 3–2!


8. perc Moryto bevetődve lő a jobb alsóba, visszafelé fordulva a levegőben. Ami szép, az szép. De nem jött jól Strleknek a két perc. 3–1!

6. perc Corrales! Jobb vállal védi D. Dujshebaev ziccét! De ismét rossz magyar támadás, lövés sincs, Nahi a hatosig futhat. Remili ront elől... de javít hátul, szereli harciasan Nahit!


5. perc Corrales véd kettőt, Strlek ziccerből a lécre lő, aztán könnyedén eladja a labdát a Veszprém.

4. perc Lauge lövése a lécen csattan, de előtte lökött Pesmalbek.

3. perc Gebala meg támad kivételesen, és lő egy gyönyörű átlövésgól.

Sikerült a lövő személyével meglepni Wolffot.

2. perc Margucot ellöki ziccerezés közben, hetes, jogos. Nilsson lő! Jobbal a bal felsőbe pattint, mindenféle varia nélkül! 1–0

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sárga-kék mezben és kék nadrágban, a vendégek tiszta vörösben.

Telekom Veszprém
Telekom Veszprém

 

Ligetvári szerint az idegenbeli visszavágón azonosak lesznek az esélyek, mert a házigazda Kielcén lesz nagyobb teher. „Nyernünk kell, és szerintem meg tudjuk csinálni” – szögezte le.

Az átlövő hangsúlyozta, továbbra is nagyon jónak érzi a csapatot, azt kapták, amire készültek, ilyen mérkőzésre számított. Mint rávilágított, ki voltak dolgozva a helyzeteik az egész mérkőzésen, de voltak, amiket kihagytak. „Ezen lehet változtatni, azzal, hogy belőjük, és egy kicsit fegyelmezettebbnek kell lennünk. Nehéz kezdés után sikerült visszajönnünk, és meg is nyerhettük volna a mérkőzést, de elkapkodtunk néhány támadást. A hibáikat ki kellett volna használni” – nyilatkozta.

„A második félidő közepén kaptam egy ütést a kezemre, az ujjam nagyon fájt, meg kellett nézni, de egyelőre nem jutottunk semmire. El kell mennünk a kórházba, és komolyabban meg kell vizsgálni” – nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön, a lengyel Barlinek Industria Kielce elleni 29–29-es döntetlent követően a Telekom Veszprém balátlövője, Ligetvári Patrik, aki a lefújás után rögtön az orvosi szobába ment.

BL-NEGYEDDÖNTŐ
THW Kiel (német)–PSG (francia)
27–31
29–32
56–63
GOG (dán)–Barca (spanyol)
30–37
Wisla Plock (lengyel)–Magdeburg (német) 22–22
28–3050–52
TELEKOM VESZPRÉM–Kielce (lengyel)29–29


A mérkőzést a Sportrádió is élőben közvetíti, helyszíni kommentátor: Németh Kornél

Vladimir Cupara, a Veszprém kapusa. „Egyszerű a képlet, egy mérkőzést kell megnyernünk, hogy elérjük a négyes döntőt. Össze kell fognunk, mint egy csapat, úgy kell játszanunk, mint egy család, mint ahogy az egész idényben kézilabdáztunk. Mindannyian hiszünk benne, hogy meg tudjuk csinálni. Nem lesz egyszerű, hiszen az aréna tele lesz Kielce-szurkolókkal, kemény és kevés gólos összecsapásra számítok. Mindkét csapat oda fog figyelni a labdára, és a védekezésé lesz a főszerep. Momir Ilics edző elmondta, a játék minden elemében fejlődnünk kell kicsit, így sikerülhet a továbbjutás.”

Viszont jó hír, hogy kiderült, a rettenthetetlennek tartott Kielce is összezavarható, így volt ez, amikor a Veszprém negyven perc játék után dolgozta le a hátrányát, majd egy perc leforgása alatt elszaladt három góllal, ami két tételt bizonyít: semmilyen hátránynál nem kell megijedni, és érdemes leszegett fejjel, kitartóan dolgozni, mert meglesz az eredménye. Némileg árnyalja a képet, hogy a Talant Dujsebajev vezette Kielcét ebben az idényben eddig csak egy csapat tudta legyőzni hazai pályán, a Hala Legionów több mint négyezer nézője előtt: a BL-címvédő Barca, és az is csak egyetlen, utolsó perces góllal 32–31-re.

Az első meccsen egyébként mindkét gárda több góllal is vezetett, mégsem bírt egymással. Nem rossz, hogy a mezőny egyik leghatékonyabb védelme (átlagosan 30.2 kapott gól) 29 gólon tartotta a Kielcét úgy, hogy a lengyelek beállójátékával nem bírtak könnyen a középső védők, de ennél még több kell a BL egyik legjobban szervezett támadójátéka ellen (átlagosan 32.9 lőtt gól), amelyből azért kaphattunk némi ízelítőt a Veszprém Arénában is, amikor egy-egy vendégtámadásnál a labda mértani pontossággal találta meg az üresen álló játékost.

Az első, 29–29-re végződő mérkőzésen sok maradt a két csapatban, főleg a Veszprémben, melynek beállójátéka akkor nem volt hatékony, pedig nem ez a jellemző, és ha Andreas Nilsson a második találkozón hozza, amit az elmúlt másfél évben meccsről meccsre mutat, és ezúttal a csapatkapitány Rasmus Lauge is hatvan percen át olyan energiával és színvonalon játszik, mint az egész idényben, egy szintet biztosan ugrik a Veszprém játéka.

Momir Ilics csapatának úgy kell felfognia a csütörtöki találkozót, mintha azon a hatvan percen múlna minden – ami ebben az esetben tökéletesen fedi is a valóságot –, ezen kell kiadni magukból mindent a játékosoknak, aztán lehet szusszanni kicsit.

Úgy is felfoghatjuk a Kielce–Veszprém férfi kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóját, mint mondjuk egy Magyar Kupa-döntőt, amelyen bármelyik csapat nyerhet, hiszen egyetlen meccsen tényleg bármi megtörténhet, pláne két hasonló erejű gárda között.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A KIELCE–VESZPRÉM MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik