Férfi kézi BL: a Veszprém tényleg hetedik a sorban?

Vágólapra másolva!
2017.08.30. 18:26
null
A Vardar-szurkolók nem értik, címvédő csapatuk miért csak a negyedik az EHF erősorrendjében (Fotó: AFP)
Szeptember közepén megkezdődik a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportköre, ennek apropóján az európai szövetség honlapja erősorrendet állított fel. A legjobbnak vélt tíz csapat közé a Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged is bekerült.

 

10. MOL-PICK SZEGED
A Tisza-parti csapat a legutóbbi idényben eddigi legjobb szereplését megismételve negyeddöntőbe jutott a BL-ben. A PSG három góllal volt jobb nála összesítésben, de Párizsból döntetlennel távozott a Szeged. Az egy évvel korábbi helyzethez képest a kerete ezúttal alig változott, Dmitrij Zsitnyikov és Stefan Sigurmannsson személyében egy orosz és egy izlandi válogatott játékossal erősödött.

9. NANTES (francia)
A Nantes az előző kiírásban csak egy csoportmérkőzést veszített el – igaz, akkor még a gyengébb csapatok között szerepelt –, és a francia bajnokságban is remekelt, mindössze három ponttal előzte meg a PSG. Ez előrevetíti, hogy a legjobbak között is megállja majd a helyét, abban a csoportban, amelyben a Szeged is megtalálható. Az együttes magja együtt maradt, ehhez jött még a BL történetének legjobb gólszerzője, Kiril Lazarov. No meg Faluvégi Rudolf!

8. FLENSBURG (német)
Ljubomir Vranjes távozása nagy érvágást jelenthet a BL három évvel ezelőtti győztesének, amelynél azonban reménykednek benne, hogy a ma már a Veszprémet irányító svéd szakembernek méltó utódja lesz a helyére kinevezett Maik Machulla. Utóbbi úriember játékosa, majd segédedzője volt Vranjesnek, jól ismeri tehát a Flensburgot, amelynek fiatalos lendülete lehet a legnagyobb erőssége az újjáépítése közben.

7. TELEKOM VESZPRÉM
Az EHF honlapja szerint azért nem helyezkedik előrébb a rangsorban a magyar bajnok, mert a felkészülés rajtjánál elveszítette Aron Pálmarssont, aki szíve szerint már a mostani idényben a Barcelonát erősítené. A világ egyik legjobb játékosa nélkül kisebb lesz Vranjes mester variációs lehetősége, de így is maradt bőven klasszis a bakonyiak keretében, amelyhez a nyáron további minőségi játékosok csatlakoztak.

6. RHEIN-NECKAR LÖWEN (német)
Az Oroszlánok a legutóbbi két idényben megnyerték a Bundesligát, a BL-ben azonban eddig nem tudták átlépni az árnyékukat, az idén már sorozatban harmadszor buktak el a nyolcaddöntőben. A svéd balátlövő Kim Ekdahl Du Rietz távozását megérezhetik, de a Kiel elleni Német Szuperkupa-diadal bizakodással töltheti el híveiket, ahogy a Vardar Szkopje és a Flensburg elleni felkészülési meccseken aratott győzelmek is.

5. THW KIEL (német)
A német topcsapat tavasszal mindent megpróbált a Barcelona elleni negyeddöntőben, ám nem sikerült sorozatban hatodszor is bejutnia a négyes döntőbe. Fiatal, tapasztalatlan játékosai már ezen csaták tanulságaival felvértezve vághatnak neki az új kihívásoknak. A csapatkapitány Domagoj Duvnjak csak novemberben térhet vissza térdműtétje után, ami a csoportküzdelmek során nagy hátrányt jelenthet, de az egyenes kieséses szakaszban már bármire képes lehet a német rekordbajnok. A Német Szuperkupát hétméteresekkel vesztették el a „zebrák” a Löwennel szemben.

4. VARDAR SZKOPJE (macedón)
Három hónapja a BL megnyerésével nemzeti hőssé váltak Macedóniában a Vardar játékosai, akik közül azonban távozott a legjobb góllövő, Alex Dujshebaev. A Kielcében édesapjához csatlakozó spanyol jobbátlövő pótlására Dainis Kristopanst igazolták át a Breszttől. A 213 centis lett óriás beilleszkedéséhez biztos kell egy kis idő, talán ennek is tudható be, hogy a Vardar 32–29-re kikapott a Barcelonától a Super Globe elődöntőjében.

3. KIELCE (lengyel)
Az utóbbi 17 évben csak a Ciudad Real tudta megvédeni a címét a Bajnokok Ligájában, és ez az átok a Kielcét is utolérte tavasszal, a nyolcaddöntőben alulmaradt a Montpellier-vel szemben. A lengyel sztárgárda Alex Dujshebaev mellett egy másik fiatal gyémántot is megszerzett a nyáron a szlovén Blaz Janc személyében. Támadásban nem lehet nagy probléma, a védekezést kell stabilabbá tenni az újabb kiugró siker érdekében.

2. BARCELONA (spanyol)
Az idei negyedik helynél mindenképp jobbra törekednek a katalánok, és erre minden esélyük meg is lesz. Csak Lazarov és Filip Jícha távozott a csapattól, de előbbi helyére érkezett a Montpellier-től a szlovén Jure Dolenec – aki védekezésben is használható –, a csehek korábbi kiválósága pedig Barcelonában már amúgy sem számított meghatározó játékosnak. Az idénykezdet jól sikerült, a Barca megnyerte a Super Globe-ot, a döntőben a címvédő Füchse Berlint legyőzve.

1. PARIS SAINT-GERMAIN (francia)
A PSG évek óta Európa trónjára tör, de hiába erősíti meg minden nyáron a keretét a világ legjobbjaival, eddig nem járt sikerrel. Legutóbb már csak egy hajszálra volt ettől, de májusban 24–23-ra kikapott a BL-döntőben a Vardartól. Hogy legközelebb az a kis lépés se hiányozzon, arról talán a friss szerzemény, Sander Sagosen gondoskodhat. A norvég válogatott fiatal vezére Mikkel Hansennel, Nikola Karabaticcsal és Daniel Narcisse-szal minden bizonnyal félelmetes átlövő-irányítósort alkot majd a párizsiaknál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik