Férfi kézi BL: A Veszprém azért Veszprém, mert képes rá – Vranjes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.31. 12:34
null
Vranjes töretlenül hisz a Veszprém továbbjutásában (Fotó: facebook.com/veszpremhandballteam)
Ha jó napot fog ki, a final fourba igyekvő Veszprém, hazai pályán nagyobb gond nélkül legyőzi a dán bajnoki ezüstérmest – csupán az a nagy kérdés a BL-nyolcaddöntő visszavágója előtt, hogy hány góllal.

 

A VOLT VESZPRÉMI ÖRÖMMEL TÉR VISSZA

Örömmel és reménykedve térek vissza régi klubom csarnokába – nyilatkozta a Skjern beállósa, Bjarte Myrhol, aki a 2005–2006-os szezonban játszott Veszprémben. – Nyertünk szerdán a bajnoki alapszakasz utolsó fordulójában, és ezzel az élen végeztünk, vagyis elértük az első nagyobb célunkat. A másodikat majd a rájátszásban... A BL-ben a nyolcaddöntőbe jutást szinte erőnkön felüli sikernek könyveltük el, majd következett a Veszprém hétgólos legyőzése. Ez kisebb csoda volt, amely után szerintem reális a tervünk: negyeddöntőt szeretnénk játszani."

Fogadkoznak a veszprémiek, és kell is, hogy fogadkozzanak, mert gyalázatos és megmagyarázhatatlan volt, amit egy hete műveltek a dán Skjern otthonában elszenvedett vereségükkor (32–25). Ráadásul a hétgólos győzelem a visszavágón csak akkor lesz elég a negyeddöntőbe jutáshoz, ha a vendégek nem lőnek 24-nél több gólt. Különben legalább nyolccal kell győznie Ljubomir Vranjes gárdájának. Ehhez két út vezethet.

Az egyik, hogy mielőbb, mondjuk a szünetig fordít és elhúz 10-11 góllal a Telekom, majd ezt az előnyt tartja, netán hizlalja. Ezzel megnyugtatná a hajrára önmagát és a szurkolókat is, illetve talán megroppanna a Skjern.

A másik, hogy taktikailag okosan felépített 60 perc alatt fokozatosan növeli az előnyét, a hajrában már vezet 10-11 góllal, és gond nélkül továbbjut.


A lényeg, nem lehet hagyni, hogy borotvaélen táncoljon a továbbjutás, vagyis kevés 7-8 gólos előnyön tartani az állást, mert így folyamatosan élne a köztudottan utolsó csepp vérükig harcoló dánok reménye. Egy-két gól ide-oda pedig bármikor eshet – és ha oda, akkor összesítésben máris a Skjern állna továbbjutásra, vagyis infarktusközeli, őrületes izgalmakat élnénk át a végjátékban. Kinek van erre szüksége?

Myrhol most nem azért jön, hogy a veszprémi szurkolókat boldogítsa (Fotó: issu.com)
Myrhol most nem azért jön, hogy a veszprémi szurkolókat boldogítsa (Fotó: issu.com)

 

A sorozatos Veszprém-sikerekhez szokott szurkolók biztosan eltekintenének a végsőkig kiélezett meccstől.

„Ebben a lelátó népe is segíthet nekünk, méghozzá nagyon sokat – reménykedett a pénteki tréning után Ljubomir Vranjes, aki a hetet edzőként, pedagógusként és pszichológusként dolgozta végig csapata mellett, nem kell magyarázni, miért. – Nagyon rossz játékkal hoztuk magunkat ebbe a kellemetlen helyzetbe, amelyből minden körülmények között jól, a továbbjutást kiharcolva kell kijönnünk. Ez szakmailag legalább olyan nehéz, mint lelkileg, de a Veszprém azért Veszprém, mert kész és képes erre. Tiszta fejjel, nem a múltba, hanem a jövőbe nézve fogunk küzdeni, a nézők támogatásával hatalmas nyomás alatt tartjuk a dánokat. Persze nagyon erős, kiválóan felkészített ellenfélről van szó, ezt mondtam az első meccs előtt is, aztán tapasztaltuk is Skjernben. Van kockázat a meccsben, és azt tervezem, hogy az utolsó tizenöt percben fogjuk összesítésben a magunk javára fordítani párharcot."

Erre – a hetek óta kimaradó súlyos sérülteken kívül – minden veszprémi készen áll. Ismét kiemelkedően fontos lesz Mikler Roland kapus csúcsteljesítménye, amely megalapozhatja az eredményes támadójátékot.

„Csakis a tökéleteshez közeli produkcióval juthatunk tovább, és ehhez négy-öt extra egyéni teljesítmény is elengedhetetlen – mondta a válogatott kapus. – Tudjuk, érezzük a felelősségünket, a negyeddöntőbe kell jutnunk. Szerintem erre képesek is vagyunk."

A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Skjern (dán)–Veszprém32–25Márc. 31., 17.30
Kiel (német)–Szeged29–22
Április 1., 17.00
Montpellier (francia)–Barcelona (spanyol)
28–25
Márc. 31.,18.30
Kristianstad (svéd)–Flensburg (német)
22–26
24–27
46–53
Breszt (fehérorosz)–Nantes (francia)
24–32Április 1., 17.00
Kielce (lengyel)–Löwen (német)
41–17
Április 1., 19.00
Az elöl álló csapatok kezdik otthon a párharcokat. A PSG és a Vardar Szkopje csoportelsőként automatikusan a negyeddöntőbe jutott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik