Kézi BL: A legjobb formánkban érkeztünk Kölnbe – Ilics

SIMON JÓZSEF (KÖLN)SIMON JÓZSEF (KÖLN)
Vágólapra másolva!
2017.06.03. 10:23
null
A négy csapat kabalái sem hiányozhattak a pénteki nyitó buliról (Fotó: EHF)
Sorozatban negyedik négyes döntőjén vehet részt a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata Kölnben. A Bajnokok Ligája elődöntőjében a PSG lesz ellenfele (kezdés: 15.15, Tv: Sport1, élőben az NSO-n), amelytől kétszer is vereséget szenvedett a csoportkörben. Az európai klubkézilabda csúcseseményén szinte mindenki jelen van, aki számít, az alábbiakban egy-egy főszereplő mellett további véleményeket is csokorba gyűjtöttünk.  

ILICS: A LEGJOBB FORMÁNKBAN ÉRKEZTÜNK KÖLNBE

– Meglesz a harmadik?
– Ideje lenne, hiszen a Veszprémmel már évek óta ott toporgunk a küszöbén – válaszolta Momir Ilics, a Veszprém balátlövője. – Nekem valóban a harmadik BL-győzelmem lenne, de most fontosabb, hogy a Veszprém végre begyűjtse az elsőt.

– Van rá esélye?
– Persze! A tavasszal tökéletesen összeállt a csapatunk, végre a sérültjeink is rendbe jöttek, jól edzettünk, fontos tétmeccseket nyertünk.

– A Szeged elleni két siker feledtette a SEHA-liga-döntő elvesztését?
– A szegediek is a BL-ben szerepeltek, nem is rosszul. Fontos volt, hogy a Magyar Kupát és a bajnoki aranyat megszereztük velük szemben.

– Ezzel rá is hangolódtak Kölnre?
– A BL végjátéka egészen más, semmi máshoz nem hasonlítható. Aki nem járt még Kölnben, nehezen képzelheti el. Óriási a felhajtás, a show-nak csak egy része, igaz, a legfontosabb eleme a négy mérkőzés. Ami még emellett történik, azt emberül kell viselni, mert csupán közvetve van köze a játékhoz. De ebbe is bele lehet jönni, miközben a lelkünk mélyén csakis az elődöntőre gondolunk, szombat estétől meg, remélem, a döntőre.

– Mosolygós, szemlátomást jó erőben van, nem látszik, hogy a gyilkos tempójú szezon megviselte volna.
– Kellett azért némi relaxálás, mert az idény elején csúnyán bele kellett húzni. Az utóbbi két hónapban viszont arányos a terhelésünk, ennek köszönhetően a legjobb formánkban érkeztünk Kölnbe.

A PSG sztárja, Nikola Karabatic az újságírók gyűrűjében (Fotó: EHF)
A PSG sztárja, Nikola Karabatic az újságírók gyűrűjében (Fotó: EHF)

SERDARUSIC: NEM LEHET ELVÁRNI A BL-GYŐZELMET

ÍGY ÉRTEK VÉGET AZ EDDIGI NÉGYES DÖNTŐK
2010: Kiel–Barcelona 36–34
2011: Barcelona–Ciudad Real 27–24
2012: Kiel–Atlético Madrid 26–21
2013: Hamburg–Barcelona 30–29
2014: Flensburg–Kiel 30–28
2015: Barcelona–Veszprém 28–23
2016: Kielce–Veszprém 35–35 (hetesekkel 4–3)

– Elvárják a PSG vezetői és tulajdonosai, hogy BL-t nyerjen a csapat?
Ha ezt kimondanák, vagyis feladatomul adnák, abban a pillanatban felállnék mondta Zvonimir Serdarusic, a PSG edzője. Más a mérce a klubunkban, másként beszélünk az esélyekről és a lehetőségeinkről, tisztában vagyunk az ellenfelek képességeivel.

– Pedig a világ leggazdagabb csapatától sokan sokat várnak. Ön nem?
De igen. Csak azt nem lehet kimondani, hogy nyerni kell. Ez sport. Jelenleg négy nagyon jó csapat álmodik ugyanarról, és tesz nagyon sokat az álma megvalósításáért. Közöttük mi is. Ennyi, de ennél semmivel nem több.

– A csoportban kétszer megverték a Veszprémet. Ez az önök szemszögéből jó jel, ebből ki lehet-e indulni?
Jó jel... Kérem szépen, itt a jeleknek semmi jelentőségük nincs. Két nap alatt két meccs. Ez a valóság. Aki kicsivel jobb napot fog ki, az döntőbe jut és akár BL-t is nyer. Veszprémben csak hajszállal nyertünk, ott az utolsó pillanatokban a hazaiaknak is volt esélyük a győztes gólra, de nem éltek vele, mi meg igen. Ennyin múlik. Ezért mondom, hogy minden spekuláció felesleges.

– Azzal egyetért, hogy a világ legjobb védelme áll majd szemben a világ legerősebb támadósorával?
Arra gondol, hogy a veszprémi védelem a legerősebb? Ezzel egyetértek. Hogy a mi támadósorunk lenne a legjobb? Ezt nem tudom, de hízelgő a vélemény.

– Van gyengéje a PSG-nek?
Ugye nem gondolja komolyan, hogy elárulom!

Ezért a trófeáért küzdenek a csapatok (Fotó: EHF)
Ezért a trófeáért küzdenek a csapatok (Fotó: EHF)

MEGOSZTÓ TIPPEK

A csapatok kölni szállodájában óriási a forgalom. A régi edzők, szövetségi kapitányok és játékosok mellett kézilabdás barátok, rokonok is paroláznak egymással és persze a jelen sztárjaival. A forgatagban néhányuktól sikerült a Nemzeti Sportnak választ kapni a kérdésre, miszerint a nyolcadik kölni négyes döntőben vajon ki jut a fináléba és ki nyeri a trófeát?

A VESZPRÉM KÖLNI EREDMÉNYEI
2014: Kiel–Veszprém 29–26, Barcelona–Veszprém 26–25
2015: Veszprém–Kiel 31–27, Barcelona–Veszprém 28–23
2016: Veszprém–Kiel 31–28, Kielce–Veszprém 35–35 (hetesekkel 4–3)

Vass Sándor, a Veszprém korábbi edzője, volt szövetségi kapitány: „A Veszprém döntőbe jutásában nagyon reménykedem, ám óriási csatában egy gól ide, vagy egy gól oda fog dönteni. A Barca sokkal rutinosabb és esélyesebb, mint a Vardar. Ha a Veszprém bejut, megnyeri. Ha nem, akkor a Barcelonáé lesz a trófea."

Daniel Costantini, a francia válogatott olimpiai és világbajnok korábbi szövetségi kapitánya: „Csupa sztárcsapat érkezett Kölnbe, majdnem egyforma eséllyel. Bármi történik, nem lesz meglepetés. Veszprém–Vardar döntőt is el tudok képzelni, pedig szívem szerint a PSG-t látnám a fináléban."

ÁTLÖVŐKET HAGYOTT KI SABATÉ

Xavier Sabaté, a Veszprém vezetőedzője a Kölnbe kiutazók közül három átlövőt, Ancsin Gábort, Marko Kopljart és Ligetvári Patrikot, valamint a jobbszélső Gulyás Pétert nem nevezte az elődöntőre.

A VESZPRÉM KERETE A PSG ELLENI MÉRKŐZÉSRE

Kapusok: Mirko Alilovic, Mikler Roland
Szélsők
: Dragan Gajic, Iváncsik Gergő, Gasper Marguc, Cristian Ugalde
Irányítók: Lékai Máté, Aron Pálmarsson, Chema Rodríguez
Átlövők: Momir Ilics, Nagy László, Mirsad Terzic
Beállók: Blaz Blagotinsek, Andreas Nilsson, Schuch Timuzsin, Renato Sulic

Günter Pfeistlinger, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség kézilabda-szakbizottságának osztrák elnöke: „Megjósolhatatlan... Minden csapatnak olyan erényei vannak, amelyek alkalmassá teszik a végső siker elérésére. Kedvelem a Veszprém harcos, remekül védekező stílusát, ez továbbjuttathatja. A Barcelona rutinos klasszisai jó napot kifogva döntőbe juthatnak, de hogy vasárnap mi lesz, arra nem tudok tippelni."

Juha Gyula (családjában és barátai körében Oszi bácsi), a veszprémi Lékai Máté sportrajongó nagyapja: „Az unokámék bejutnak, abban biztos vagyok, és a Barcelonára is mernék fogadni. Vasárnap kis különbséggel, egy-két góllal a Veszprém nyer, mert már nagyon megérdemli a BL-diadalt."

Marko Krivokapics, a Szeged másodedzője: „A Barca bejut a döntőbe, mert kihasználja a helyzeti előnyét, hogy Kölnbe már hazajár. Így van ezzel a Veszprém is, a PSG azonban nagyon kemény dió. Ötven százalékot adok a Veszprémnek, de ennél tovább nem mennék."

Roberto Parrondo, a Budakalász jobbszélsője, a macedón válogatott másodedzője: „A szkopjeiek bejutása meglepetés lenne, de el tudom képzelni. A másik elődöntőben a PSG-nek és a Veszprémnek is ötven százalékot adok, a szerencse dönt majd egy góllal. A Szkopje elleni fináléban esélyesebb lesz a PSG vagy a Veszprém is."

A KÉT KERET

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd


Így jutott el a Veszprém Kölnbe

FÉRFI KÉZILABDA BL
FINAL FOUR (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – JÚNIUS 4.
Vezeti: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – JÚNIUS 4.
Vezeti: Matija Gubica, Boris Milosevic (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – JÚNIUS 3.
TELEKOM VESZPRÉM–PSG (francia)
Vezeti: Szlave Nikolov, Gjorgji Nacsevszki (macedónok)
15.15 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Vardar Szkopje (macedón)–Barcelona (spanyol)
Vezeti: Václav Horácek, Jirí Novotny (csehek)
18.00 (Tv: Sport1 – élőben az NSO-n)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik