Férfi kézi: Bárhova megyek, győzni akarok – Lauge

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2019.09.27. 16:32
null
Rasmus Laugénak (a labdával) új kihívásra volt szüksége (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei napló)
A nyáron Veszprémbe igazoló Rasmus Lauge remekül érzi magát hazánkban, sokáig minden tökéletesen is alakult, de a Kieltől a Bajnokok Ligájában kapott zakó fordulópontot jelentett neki.

A nyár egyik legnagyobb igazolása kétségkívül Rasmus Lauge megszerzése volt, aki négy év után hagyta el a német Flensburg együttesét, és az előző szezon Bajnokok Ligája-döntőséhez, a Telekom Veszprémhez igazolt. Mint mondta, többek között az egészsége megőrzése miatt is jött a magyar bajnokhoz.

NÉVJEGY: RASMUS LAUGE
Született: 1991. június 20., Randers
Nemzetisége: dán
Magassága/testsúlya: 193 cm/96 kg
Posztja: balátlövő, irányító
Válogatottságai/góljai száma: 119/284 (2010–)
Klubjai: Bjerringbro-Silkeborg (dán, 2009–2013), THW Kiel (német, 2013–2015), SG Flensburg-Handewitt (német, 2015–2019), Telekom Veszprém (2019–)
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (2016), világbajnok (2019), 2x világbajnoki 2. (2011, 2013), Európa-bajnok (2012), 4x német bajnok (2014, 2015, 2018, 2019), 2x német Szuperkupa-győztes (2015, 2019), junior világbajnoki 2. (2009)

„Persze nem ez az egyetlen ok, szükségem volt új kihívásokra, és a legfontosabb az volt, hogy a Veszprém a Bajnokok Ligájában játszik, és esélyesnek számít a végső győzelemre is, még ha ez a Kiel ellen nem is látszott – mondta a 28 éves olimpiai, világ- és Európa-bajnok dán balátlövő a Nemzeti Sportnak a németek ellen itthon 37–31-re elveszített BL-csoportmeccs után. – De a csapattal tényleg meg akarjuk nyerni a sorozatot, akárcsak a magyar bajnokságot és a SEHA-ligát.”

A THW Kieltől kapott zakó azonban meghatározó élmény, kisebb katasztrófa volt neki, sőt fordulópontnak is nevezhetnénk. Addig a pillanatig ugyanis szinte minden tökéletesen alakult, és úgy tervezték, erős rajtot vesznek a BL-ben is – de már a második fordulóban vissza kellett térniük a földre és újra elkezdeni építkezni.

„Borzalmasan játszottunk, rengeteget hibáztunk. Pedig számtalan videót néztünk meg róluk, és pontosan tudtuk, ha sokat hibázunk, meg fogják büntetni – folytatta. – Ennek ellenére hagytuk játszani őket, és csinálták is, amit tudnak. Ebben a szezonban úgy rohannak át az ellenfeleken, úgy indítanak, mint az őrültek, ami ellenünk is bejött nekik. Mégis azt mondom, nem ezen múlt. Annyit egyszerűen nem lehet hibázni ezen a szinten, nemhogy otthon, sehol!”

Lauge jól ismerheti a Kielt, hiszen ott játszott két évig, majd ellenfélként négy éven át rivális volt a német bajnokságban. Bár a nyáron a klublegenda Filip Jícha váltotta a kispadon Alfred Gíslasont, Lauge szerint csak annyit változott a játékstílusuk, hogy gyorsabbak lettek, ami a kontráikon látszik a legjobban. Érezhetően többet futnak, mint az elmúlt négy évben, amíg ellenük játszottak a Bundesligában. Mindenestre úgy véli, a Kiel elleni meccs tanulsága az, hogy ha az együttes nem áll készen a kihívásra, és nem ad bele mindent, azt ezen a szinten más csapat is meg fogja büntetni. Ez a hiány jelenleg szerinte abban manifesztálódik, hogy az ellenfelek túl sok gólt szereznek ellenük, ezért mindenképpen javítaniuk kell a védekezésen, bizonyos dolgokat újra kell tervezniük.

A játékstílusra visszatérve: Laugénak is új rendszerhez kellett alkalmazkodnia, amikor idejött, hiszen a német és a magyar kézilabda eltér egymástól. De az adaptáció – szerinte és edzője, David Davis szerint is – a vártnál gyorsabban sikerült.

ÉLET A VB-GYŐZELEM UTÁN

Az akkor már olimpiai és Európa-bajnok Rasmus Lauge élete nem sokat változott azóta, hogy januárban a dán válogatottal megnyerte a hazájában és Németországban rendezett kézilabda-világbajnokságot is, amelynek döntőjében Norvégiát győzték le 31–22-re. A góllövőlistán 44 találattal a kilencedik helyen végző Lauge irányítóként bekerült a torna All Star-csapatába is.

„Csak egy újabb érem, egy újabb cím volt a pályafutásomban, ezentúl is ugyanúgy állok hozzá a versenyekhez, mint eddig. A motivációmat nem változtatta meg, ha erre gondol. Biztosíthatom, bárhova megyek, győzni akarok” – mondta a játékos.

„Úgy érzem, elég gyorsan tudtam alkalmazkodni az új játékrendszerhez – fogalmazott Lauge. – Persze vannak benne számomra új elemek is, amelyeket azonban hamar megértettem, úgyhogy nem érzem, hogy ezzel különösebb gondom lenne. A Bundesliga és az NB I közötti fő különbség az, hogy a magyar bajnokságban könnyebb meccseink vannak, a legtöbbet valószínűleg megnyerjük. Ehhez képest őrület, ami Németországban van. Bárhová mész, úgy küzdenek ellened, mit valami szörny ellen, szinte ki akarnak nyírni.”

A játékos szerint minden csapat minden bajnokin a két pontra hajt, és reális esélye is van rá. Nincsenek lazább meccsek, az ellenfél minden lehetőséget kihasznál, hogy győzzön. Ami igazán fárasztó volt neki Németországban, hogy egy-egy kőkemény meccs után is hét-nyolc órát zötykölődtek visszafelé a buszban. Általában a meccs napján utaztak oda és vissza is, nem pihentek hotelben, ami nagyon megviselte.

A kevesebb utazásra is gondolt, amikor azt mondta, szervezete regenerálódása érdekében is költözik hazánkba a családjával, feleségével és két gyermekével, kétéves lányával, Frejával és öthetes kisfiával, Noah-val. Jól érzik magukat Magyarországon, szeretik Veszprémet, és szerintük egyáltalán nem baj, hogy teljesen más, mint például Németországban, hiszen egyre fontosabb nekik a nyugalom.

„Sok minden megváltozott, amióta a gyerekek megszülettek, egészen másképpen nézek az életre. Közhelyesen hangzik, de pontosan ez a helyzet – tette hozzá Lauge. – A kézilabda nemcsak nekem, hanem a családomnak is fontos, hiszen emiatt költözünk tovább, bárhova is igazolok. A feleségem erős személyiség, aki mindenről gondoskodik, és szerintem szükség is van egy ilyen társra és jó családi háttérre, hogy azt tudjam csinálni, amit jelenleg. Eddig mindent megoldottunk, de tartozom a feleségemnek annyival, hogy ha az én kézilabda-karrierem egyszer véget ér, akkor az ő karrierjét fogja követni a család.”

Laugéval az EHF Tv stábja is forgatott a napokban, a riportban a dán klasszis kitért egy újfajta kihívásra is, amivel Veszprémben meg kell küzdenie:

„Minden edzésen és csapatgyűlésen a legjobb formámat kell hoznom, csak így tudok sikerrel helyet követelni magamnak a pályán. Ez szintén egy olyan pont, ami érdekessé tette számomra a veszprémi váltást. Sokan vagyunk a keretben, így egymással is meg kell küzdenünk a csapatba kerülésért és a játékpercekért” – mondta Lauge, aki még komplettebb játékossá szeretne válni, de azért az idény végén a BL-trófeát is a magasba emelné a Veszprémmel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik