Férfi kézi: amikor kétszeri hosszabbításban vertük a jugókat az olimpiáért

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2020.05.17. 07:00
A magyar férfi kézilabda-válogatott már pakolt a szállodai szobában, talán már a repjegyek is megvoltak Budapestre, amikor Szaúd-Arábia meglepetésre legyőzte az argentinokat, s ezzel Nagy Lászlóék a 2003-as világbajnokság középdöntőjébe jutottak. Ott a gyakorlatban is működött a matek, s aztán az 5–8. helyért a mieink máig emlékeztes mérkőzésen, kétszeri hosszabbításban legyőzték Jugoszláviát, ezzel a budapesti jegyeket athénira „váltották” – készülhettek az olimpiára.     

Amikor Andrej Golics az utolsó másodpercben belőtte azt az üres kapus gólt, tudtuk, hogy Sydneynek annyi. Arra azonban talán a legrosszabb rémálmainkban sem gondoltunk – nemhogy abban a pillanatban –, hogy a 23. gólunk utáni ünneplés (?), a viszonylag frissen bevezetett gyors középkezdési szabályról való elfeledkezés (?), a kiállítástól való félelem (?) vagy a 18 éves Nagy László rutintalansága (?) mélyütéssel ér fel a magyar férfi kézilabda-válogatott számára. Hiszen akkor „csak” annyi történt, hogy a franciákkal szemben alulmaradtunk az 1999-es vb nyolcaddöntőjében, s ezzel elúsztak az olimpiai remények.tudtuk, hogy Sydneynek annyi. Arra azonban talán a legrosszabb rémálmainkban sem gondoltunk – nemhogy abban a pillanatban –, hogy a 23. gólunk utáni ünneplés (?), a viszonylag frissen bevezetett gyors középkezdési szabályról való elfeledkezés (?), a kiállítástól való félelem (?) vagy a 18 éves Nagy László rutintalansága (?) mélyütéssel ér fel a magyar férfi kézilabda-válogatott számára. Hiszen akkor „csak” annyi történt, hogy a franciákkal szemben alulmaradtunk az 1999-es vb nyolcaddöntőjében, s ezzel elúsztak az olimpiai remények.

A bosnyák származású Andrej Golics góljával tőrt döfött a magyar férfi kézilabda-válogatottba (Forrás: AFP)
A bosnyák származású Andrej Golics góljával tőrt döfött a magyar férfi kézilabda-válogatottba (Forrás: AFP)

Akkor még nem láttuk előre, hogy legközelebb 2003-ban jut ki férfiválogatottunk világversenyre.

Az athéni olimpiára kvalifikáló portugáliai világbajnokság előtt megállapíthattuk: pokolian nehéz csoportba kerültünk, de a középdöntőbe jutást érő negyedik hely két papírforma győzelemmel elérhető. Nos, ezeket hoztuk is a szaúdiak és az argentinok ellen, azzal viszont nem számoltunk, hogy a dél-amerikaiak legyőzik a horvátokat és döntetlent játszanak az oroszokkal... A záró fordulóban a továbbjutáshoz egy pontot kellett volna szereznünk a horvátok ellen, de három másodperccel a vége előtt Metlicic betalált...

A csapat már a szállodában pakolt, amikor jött a hír: Szaúd-Arábia legyőzte Argentínát, továbbjutottunk!

A csoportkör után majdnem hazautazott a csapat, aztán olimpiai részvétel lett a vége (Forrás: AFP)
A csoportkör után majdnem hazautazott a csapat, aztán olimpiai részvétel lett a vége (Forrás: AFP)


Az arra a vb-re kitalált új középdöntős rendszerben a csoportunk második helyét kellett elcsípni, hogy játszhassunk az 5-8. helyért – a 7. hely még olimpiai részvételt ért. Ekkor jött a matek, hogy ha a franciák mindenkit megvernek a csoportban, akkor Nagy Laciéknak a svédek ellen belefér még egy szoros vereség is. A 33–32-re elvesztett meccs után pedig már tudtuk, a szlovénok ellen legalább három góllal kell nyerni. Volt közte négy is, a végén azonban 28–25-ös állásnál nagyon kellett Szathmári bravúrja, hogy ünnepelhessük az újabb továbbjutást.

Így jutottunk el a jugoszlávok elleni helyosztóig, amelynek győztese biztos olimpiai résztvevőnek mondhatta magát, míg a vesztesnek még kellett játszania egy ki-ki meccset a 7. helyért. A két csapat végig fej-fej mellett haladt, az utolsó 10 percre fordulva vezettünk kettővel is, de a „rendes” játékidő végül 25–25-tel zárult.

A jugók néhány másodpercre voltak attól, hogy a kétszer ötperces ráadás végén lezárják a meccset, de ekkor epizódszereplőből főszereplővé lépett elő Lendvay Péter, s a következő kétszer öt percben szárnyakat kapott a csapat. Aki nem emlékezne rá vagy nem látta, és izgulni akar, az ne olvassa tovább a cikket, amíg meg nem nézte a videót.

Nyilván nem árulunk el titkot, hogy a Skaliczki László vezette csapat 34–33-ra legyőzte a jugókat, így már az sem számított, hogy az ötödik helyért kikapott az oroszoktól: az athéni repülőjegy akkor már egy napja zsebben volt! A magyar férfi kézilabda-válogatott 2004-ben tizenkét év után szerepelhetett ismét olimpián, amely elég jól sikerült, hiszen a negyedik helyet szerezte meg a csapat.

Ilyenkor azért eszünkbe jut, hogy a 2020-as Eb-n milyen közel volt – egyetlen pontra –, ha nem is az olimpia, de az olimpiai selejtező...

EMLÉKEZTETŐÜL – FÉRFI KÉZI-VB, 2003 (PORTUGÁLIA)

Az 5–8. helyért: MAGYARORSZÁG–Jugoszlávia 34–33 (11–12, 25–25, 27–27) – kétszeri hosszabbítás után

MAGYARORSZÁG: Fazekas – Bendó 1, Nagy L. 2, Rosta M. 3, Doros, Gál, Pásztor 6. Csere: Buday, Kertész 3, Lendvay 6, Pérez 13 (4), Szövetségi kapitány: Skaliczki László.

JUGOSZLÁVIA: Sterbik – Miloszavljevics 4, Maksics 1, Skrbics 8, Jovanovics 6 (1), Perunicsics 4, Szudzsum 3 (1). Csere: Perics – Djurkovics, Vojinovics 1, Lapcsevics 3, Petrics 2, Bojinovics 1. Szövetségi kapitány: Zoran Kurtes.

Kiállítások: 16, ill. 14 perc.

Hétméteresek: 5/4, ill. 2/2.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik