Férfi kézi: Aggaszt, hogy nem tudom, hol folytatom – Székely Márton

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 09:36
null
Székely Márton a pályán sohasem ijedt meg a nehéz helyzetektől, de most azon kívül kijutott neki belőle (Fotó: Imago Images)
Hiába vállalt oroszlánrészt az újabb bajnoki cím és kupagyőzelem megszerzésében a Portóhoz idény közben, kölcsönben érkező válogatott kapus, Székely Márton, a portugál klub a nyártól nem tart igényt a szolgálataira.

Történelmi tettet vitt véghez a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a dán Aalborg ellen búcsúzó Porto, amely nemcsak pontveszteség nélkül nyerte meg a portugál élvonalbeli bajnokságot, hanem a kupában is hibátlan mérleggel végzett az élen. A siker egyik letéteményese a 60-szoros magyar válogatott Székely Márton volt, akit márciusban, Alfredo Quintana tragikus halálát követően a Telekom Veszprémtől igazolt le a 22-szeres portugál bajnok és kilencszeres kupagyőztes. (A 32 esztendős Quintana edzés közben lett rosszul február 22-én, leállt a szíve, egyes hírek szerint legalább ötven percig nem kapott oxigént az agya, majd négy napra rá elhunyt.)

EZER NÉZŐ LEHET
A hétvégi Bajnokok Ligája négyes döntőjének otthont adó Köln városában folyamatosan 50 fő alatt van a pozitív koronavírusos esetek száma, ezért legalább 500, de akár 1000 nézőt is beengedhetnek a Lanxess Arenába. A két elődöntőt, a Barca (spanyol)–Nantes (francia) és a PSG (francia)–Aalborg (dán) összecsapást szombaton, a hely­osztókat vasárnap rendezik.

A 194 centis, 92 kilós magyar kapust az idény végéig vette kölcsön Magnus Andersson együttese, s habár többször megválasztották a mérkőzés legjobbjának és a svéd vezetőedző is meg volt elégedve a teljesítményével, mégsem marad Portugáliában. Meg nem erősített információk szerint ugyanis a portóiak már korábban megállapodtak a Holstebro utánpótlás-világbajnok dán játékosával, a több mint két méter magas Sebastian Frandsennel, akit a napokban be is jelentettek, s a nyáron csatlakozik a klubhoz. Székelynek tehát nincs választása, új csapatot kell találnia – minél hamarabb.

„Kedden érkeztem haza Magyarországra, azóta Tatabányán pihenek a családommal. A feleségemet és a kisfiamat három hónapja nem láttam – mondta a Nemzeti Sportnak Székely Márton, aki a Portóval a Portugál Kupa döntőjében a magyar válogatott másodedzője, a spanyol Chema Rodríguez által irányított Benficával került szembe, és győzött négy góllal (31–27). – A társaimtól elköszöntem, az egyesületnél is elbúcsúztattak. A csapatkapitány Daymaro Salina engem is kihívott, hogy együtt vegyük át a Portugál Kupa megnyeréséért járó trófeát, ami rendkívül nemes gesztus volt. Az viszont nagyon aggaszt, hogy nem tudom, hol folytatom.”

Székely a megnyert kupákkal (Fotó: fcporto.pt)
Székely a megnyert kupákkal (Fotó: fcporto.pt)

A Benfica és a Sporting elleni rangadók után, május vége felé közölték a portói vezetők a 31 éves Székellyel, hogy nem tartanak rá igényt a következő évadtól, aki ezzel nehéz helyzetbe került a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt.

A magyar játékos belopta magát a portugál szurkolók szívébe, mivel gyakorlatilag azonnal igent mondott Andersson hívó szavára, aki a macedón Nikola Mitrevszki mellé már akkor keresett megbízható, nemzetközi tapasztalattal rendelkező kapust, amikor Quintana még kórházban feküdt.

Az újonnan érkező Frandsen a maga 204 centijével jobban megfelel annak a magassági kritériumnak, amit a klubnál meghatároztak erre a posztra, mivel Mitrevszki nálam is alacsonyabb – folytatta Székely Márton. – Ez van, el kellett fogadnom a döntést. Azzal a céllal mentem Portóba, hogy mindent beleadok, úgy akartam védeni, hogy Alfredo is büszke legyen rám. Szerintem ez sikerült.”

Székelyhez hasonlóan többen elhagyják a Portót: a kubai balátlövő Yoan Balázquez a spanyol Ademar León, a portugálok közül a balátlövő André Gomes a német Melsungen, az irányító Miguel Martins pedig a Mol-Pick Szeged játékosa lesz, míg a német beálló Manuel Späth visszatér hazájába, a jelenleg másodosztályú Hamburgba. A másik beállót, Victor Iturrizát a spanyol Barcával hozták szóba.

Székely (a jobb szélen, feketében) kivette a részét az ünneplésből (Fotó: fcporto.pt)
Székely (a jobb szélen, feketében) kivette a részét az ünneplésből (Fotó: fcporto.pt)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik